2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

 

Pannon Magbank a Berkenyeházban

A Vácrátóti Botanikus Kertbe látogatók nyár végétől újdonságként találkozhatnak a Pannon Magbankot bemutató kiállítással. Az interaktív ismeretterjesztő tárlat a Berkenyeház Látogatóközpontban kapott helyet.

P1010053jA Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetéhez tartozik. A botanikus kert területén található a Berkenyeház Látogatóközpont is, amely a kutatóintézet munkáját, a botanikus kertek küldetését és a növényvilág fontosságát mutatja be egy állandó kiállítás keretében. Ez a kiállítás bővült ki a nyár folyamán a Pannon Magbankról szóló résszel.

A Berkenyeház állandó kiállítása 2007-ben létesült, és fő célja rávilágítani arra, hogy a növények nélkülözhetetlenek a földi élethez. Felhívja a figyelmet az élővilág megőrzésének jelentőségére, a biológiai sokféleség életünkben is megjelenő szerepére, bemutatja, hogyan kapcsolódnak az ökológiai kutatások a globális környezeti krízis elemeihez és milyen tudományos eredmények születnek a témával kapcsolatban.

Bajomi_Balint_Pannon_Magbank_kiallitasA Pannon Magbank Life+ projekt 2014-ig 800 őshonos, vadon élő, tárolásra alkalmas magvú növényfaj begyűjtését tűzte ki célul a pannon biogeográfiai régióban. A program megvalósítói a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága és az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete. Ez a példamutató kezdeményezés az első olyan génbank, mely az őshonos hazai növények genetikai anyagát fogja őrizni!

Az új kiállításrész tervezői igyekeztek a kiállítás már meglévő installációinak tartalmi és formai megoldásaihoz méltó szemléltetőanyagot összeállítani, mellyel a látogatók figyelmét a Magbank fontosságára, céljaira hívják fel. A kisebb gyermekekre is gondolva alacsonyabban lévő játékos felületek is bekerültek, így a kiállítás többi részéhez hasonlóan felnőttek, gyermekek egyaránt találnak számukra érdekességeket. A Magbankot bemutató kiállításrészhez ingyenes vezetőfüzet is készült, számos információval és játékkal.

A megújult kiállításrészt és a füzetet is ajánlják az érdeklődők figyelmébe; előbbi a szokásos berkenyeházi nyitva tartási időben megtekinthető, a füzet pedig a helyszínen beszerezhető.

 

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.