2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

Újabb Zsolnay-óriásváza tér haza Pécsre – a Júlia-vázák most Budapesten a Bálnában tekinthetők meg


126 év után érkezik vissza Pécsre az a Zsolnay-váza, amelyet most párjával állítottak ki a budapesti Bálnában, hogy aztán egy hónap múlva a Zsolnay Kulturális Negyedben találja meg végső helyét. A „Júlia-vázák” kalandos utat jártak be az elmúlt évszázadban.

A kiállítás június 23-i megnyitóján Páva Zsolt, Pécs polgármestere hangsúlyozta: Pécs számára a Zsolnay-örökség identitásképző igazodási pont, ennek az értéknek a megőrzése mindenekfelett áll. Ezért volt fontos a város számára, hogy a Zsolnay-örökség darabja kerüljön vissza a városba és gazdagítsa a Gyugyi-gyűjteményt.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere elmondta: Zsolnay Vilmos neve mára fogalommá vált, hiszen a Zsolnay márkanév egyenlő a hagyománnyal, egyediséggel, művészeti értékkel. Nemcsak Pécs városa számára fontos, hanem nemzeti kincs, ezért öröm, hogy a Bálnában mutatják be először.

A vázák egy hónapig a budapesti Bálnában láthatóak, ezután kerülnek végső helyükre, Pécsre, ahol annak idején elkészültek.

A vázákról:

„A finom, kecses tárgyak mellett ismét szerepeltek az erőteljes formák, minták és magas tüzű zománcok. […] Hatalmas darabok készültek. […] A legszebb darabok között kell megemlítenem Júlia halászó japán nőket ábrázoló két tálát és [két] vázáját, amelyeket pávák és virágkelyhekben megbúvó madárkák díszítettek. Csak ezekkel lehetett a kétszáz festőt és festőnőt alkalmazni.” (Forrás: Zsolnay Teréz és M. Zsolnay Margit: ZSOLNAY – A gyár és a család története 1863–1948, Corvina, 1980.)

Az idézet Zsolnay Teréztől származik és a két nagyméretű váza kiemelkedő jelentőségéről tanúskodik. Dr. Gyugyi László gyűjteményének egy óriásvázája kalandos úton „megtalálta” párját, így a két váza együtt várja a látogatókat megszületésük helyén, Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben A Zsolnay aranykora – Gyugyi László gyűjteménye című kiállításon.

Az első Júlia-váza (amely tervezője, Zsolnay Júlia után kapta nevét) 2013-ban került a gyűjteménybe dr. Gyugyi László adományaként, s már ekkor tudni lehetett, hogy létezik egy párja. Csak két ilyen váza készült, melyeknek a formája megegyezik, a dekoráció azonban, bár harmonizál, mégis eltérő.

A másik Júlia-váza eredeti tulajdonosa az Amerikában élő Mary Weber, aki magyar emigráns szülők gyermekeként közvetlen kapcsolatban állt a magyar kultúrával. Antik tárgyak iránti érdeklődése vezette a Zsolnay díszkerámiák gyűjtéséhez. Gyugyi Lászlóval 1977-ben találkozott egy antik aukción, s ez a találkozás szoros barátsághoz és kettőjük közötti kölcsönös tisztelethez vezetett.

A Júlia-váza Mary Weber 200 darabos magyar kerámiagyűjteményének csúcsdarabja volt, szerepelt a Bard Graduate Center rendezésében 2002-ben létrejött nagyszabású Zsolnay-kiállításon New Yorkban.

A New York-i kiállítás és különösen a Gyugyi-gyűjtemény Pécsre kerülése egyre inkább érlelte a gondolatot Mary Weberben, hogy neki, a magyar emigráns szülők gyermekének szintén vissza kellene juttatnia szeretett Júlia-vázáját Pécsre. Kívánsága rövid idővel 90. születésnapja után valóra vált.

A tárgy 126 év távollét után érkezett vissza dr. Gyugyi László tevékeny közreműködésével Pécsre.

A váza adatai:
• Zsolnay óriásváza, formába öntött vázatesttel, kézzel rátett fülekkel, áttört nyakrésszel és talprészén reliefszerű kidomborodó virágmotívumokkal. Alaptestét nagyalakú pávák és stilizált virágerdőben bujkáló egyéb madarak díszítik arany kontúrozással.
• Gyártás éve: 1889.
• Alkotó/Tervező: Zsolnay Júlia.
• Technika: magas tüzű, festett mázas fehércserép.
• Állapota: hibátlan.
• Magassága: 98 cm.
• Átmérő: 42 cm; átmérő fülekkel: 48 cm.
• Váza súlya: 29 kg.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.