2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

Új Bionikai Innovációs Központ a Pázmány Péter Egyetem és a Semmelweis Egyetem közreműködésével

A Pázmány Péter és a Semmelweis Egyetem együttműködésével létrejövő Bionikai Innovációs Központ (BIK) megalapításának támogatásáról döntött a magyar kormány. Az ötmilliárd forintos támogatást a Kutatási Technológiai és Innovációs Alap biztosítja. Legfőbb cél, hogy az újonnan létrejövő központ megteremtse, vezérelje és katalizálja a hazai bionikai innovációs hálózat kialakulását és sikeres működését. Megvalósulásának köszönhetően új termékek és szolgáltatások jelenhetnek meg mind a hazai, mind a nemzetközi piacon, melyek átalakítják az elkövetkezendő években az egészségipar, az élelmiszer-biztonság, a környezetvédelem és a biztonságipar technológiáit. A most induló projekt egyedülálló, mert szervezett oktatási, kutatási, fejlesztési, innovációs és piacépítési stratégiát egyaránt kidolgoz és valósít meg.

Az elmúlt ötven év harmadik csúcstechnológiai forradalmának vagyunk a kezdetén. Az integrált áramköri technika és az erre épülő elektronika, számítástechnika, információs technológia, majd a biotechnológiák után – a kettőnek egy sajátos találkozási pontján, ahol az elektromágneses terek és a molekuláris biológiai folyamatok interakcióba lépnek – kibontakozik egy új tudás, új technológiákkal, aminek következtében hamarosan gyökeresen új termékek és szolgáltatások jelennek meg a piacon. Ilyenek például a biochipek, a protézisek, a kvantitatív új képalkotók, a permanens szimbiózisok, a rádiófrekvenciás diagnosztika és terápia, illetve a genetikai diagnosztika és terápia, valamint az e technológiákra épülő diagnosztikák és terápiák.

A hazai gazdaság és az Európai Unió egyik legjelentősebb kitörési pontja a tudásintenzív, magas hozzáadott értéket igénylő ágazatok fejlesztése. Koncentrált oktatási, kutatási, innovációs és piacépítő intézkedésekkel, valamint aktív nemzetközi együttműködésekkel Magyarországon az innováció és az ipari fejlődés egyik fontos bázisa lehet a bionika, amely az Új Széchenyi Terv kiemelt prioritásai közül több ágazatot is érint, elsősorban az egészségipar, az élelmiszer-biztonság, a környezetvédelem, a mezőgazdaság és a védelmi ipar területén, valamint része a Magyar Növekedési Tervnek is.

A siker egyik kulcsa az, hogy ki tudjuk bontakoztatni azt a szellemi hátteret, amelynek alapja egy eddig nem létező diszciplináris háttér, amelyre az újfajta mérnöki tudás épül: a biológiai alapok és az elektronikai alapok egyszerre. Nevezetesen, egyrészt a molekuláris biológia és idegtudományi kvantitatív alapok, másrészt az elméleti villamosságtan és kvantum-elektrodinamika és a számítástechnika mérnöki alapjai együtt. Ez az új diszciplináris bázis az, amelyre a Pázmány Péter Egyetemen és a Semmelweis Egyetemeken megindított, Európában úttörő molekuláris bionika egyetemi alapszak épült, és ahol a napokban az első mesterszakos diplomákat is kiadják (Szegeden 3 évvel később szintén megindult a képzés).

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.