2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

Tíz év a szuper-számítástechnika mércéjével

Az európai közösségben május 9. az úgynevezett Európa Nap. 1950-ben ezen a napon tárta a világ elé integrációs javaslatait Robert Schuman francia külügyminiszter. Tervei a mai Európai Unió megteremtésének kezdő lépései voltak. Magyarország 2004 óta tagja az európai közösségi integrációnak. Brüsszel tíz év alatt számos hazai ágazat – köztük a szuper-számítástechnika – beruházásait is segítette. A jelenleg is zajló, Szuper-számítástechnika a felsőoktatásban elnevezésű projekt keretében az EU és a Magyar Állam összességében közel kétmilliárd forintnyi segítséget ad ahhoz, hogy a hazai szuper-számítástechnikai összkapacitás több mint a négyszeresére növekedhessen.

Tíz éve, 2004. május 1-jén csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz. A taggá válás nemcsak feladatokat és új szabályokat hozott, hanem számos területen jelentős támogatásokkal segítette hazánk versenyképességének növekedését. Az uniós támogatások haszonélvezője a szuper-számítástechnika területe is. Bár az első ilyen gépet 2001-ben, az előcsatlakozási időszakban szerezte be Magyarország, a program bővítése és fejlesztése 2004 után is dinamikusan folytatódott. Ma már sem az új, tudásalapú társadalom, sem egyetlen ország gazdasága nem tud továbblépni vagy fejlődni a szuperszámítógépek adta lehetőségek alkalmazása és kihasználása nélkül.

Ilyen technológiát használnak például a Forma–1-es járművek légellenállásainak tesztelésekor vagy éppen az üzemanyag-felhasználás javításához szükséges szimulációkhoz, de a szuperszámítógépek alkalmasak földrengések vagy klímaváltozások hosszú távú előrejelzésére is. Hazánkban elsősorban az egészségügy területén veszik igénybe: rákkutatásban, géntérképek elemzésében van nagyon nagy haszna. Legnagyobb előnyük a szuperszámítógépeknek, hogy sokkal gyorsabbá és pontosabbá teszik a kutatást. Költséges, akár éveket is igénybe vevő mérések, kísérletezések jelentősen lerövidülnek a szimulációs folyamatoknak köszönhetően, a szuperszámítógépek éppen ezért igen fontosak a gazdaság és az ipar területén is. Egy-egy piaci szereplő vagy akár egy ország, ha versenyképes akar maradni, előbb vagy utóbb invesztálnia kell a szuper-számítástechnikába. Ahhoz pedig, hogy a már elért piaci szerepet az országok vagy a gazdasági vállalkozások meg is tudják tartani, folyamatos fejlesztések és beruházások szükségesek.

Magyarországon jelenleg is zajlik a Szuper-számítástechnika a felsőoktatásban elnevezésű, az Európai Unió és a magyar állam támogatásában megvalósuló projekt. A beruházás következtében 2014 végéig megnégyszereződik a hazai szuper-számítástechnikai összkapacitás. Ezt a gyakorlatra úgy lehetne lefordítani, hogy olyan teljesítménnyel bír majd a magyarországi rendszer, mintha a világ 7 milliárd embere kezébe venne egy-egy számológépet és másodpercenként kb. 30 ezer műveletet hajtanának végre egyszerre. Az új, megnövelt erőforrások fő kedvezményezettjei az akadémiai és kutatói szféra tagjai lesznek. A projekt két kiemelt központja Budapest és Debrecen. A támogatás összértéke közel 2 milliárd forint. Brüsszel nem először segíti a magyar szuper-számítástechnikai projekteket, korábban a TIOP-1.3.2/08-1 projekt keretében több mint egymilliárd forinttal támogatták az ágazat fejlesztéseit. A folyamatos befektetéseknek köszönhetően Magyarország ma Kelet-Közép-Európában a szuper-számítástechnika területén is kimagasló szerepbe került. Hazánk tagja az európai szuperszámítógép-centrumokat tömörítő PRACE-projektnek, melynek célja felzárkóztatni az európai szuper-számítástechnikai hálózatot a japán vagy az amerikai hálózatok színvonalára.

A jelenleg is zajló projektről bővebb információ: http://hpc.niif.hu

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.