2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

 

Tehetségek Szolgálatáért Közösségi Díj az Erdős Iskolának

Rangos kitüntetésben, a Tehetségek Szolgálatáért Közösségi Díjban részesült az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola március 22-én az Országos Tehetségnapon Budapesten. A díjjal a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács a fiatal tehetségek felkarolásában önzetlen és igen eredményes tevékenységet végző közösségeket ismeri el.

Erdos_iskola_IMG_6308A rendezvényen dr. Csermely Péter akadémikus, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke ismertette a tizenhárom éve működő Erdős Iskola eredményeit, majd dr. Szendrő Péterrel, a Kitüntetés Odaítélő Bizottság elnökével adták át az elismerést rögzítő díszoklevelet, valamint az azzal járó érmét és képzőművészeti alkotást. A díjat az iskola közössége nevében az iskola fenntartását és szakmai felügyeletét ellátó Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának dékánja, Piglerné dr. Lakner Rozália vette át.

Az Erdős Iskoláról
Felismerve azt a tényt, hogy a műszaki és természettudományok iránti érdeklődés csökkenése erősen veszélyezteti a kutatók, a jól képzett mérnökök és a magasan képzett oktatók utánpótlását, a Műszaki Informatikai Kar akkori dékánja, dr. Friedler Ferenc, Magyarország legelismertebb matematikatanáraival 2001-ben kezdeményezte az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola létrehozását.

A matematikában kiemelkedően tehetséges középiskolások fejlesztését végző, akkreditált Kiváló Tehetségpont címmel rendelkező iskola országos hatáskörű, emellett diákjainak egy része a határon túlról érkezik, ami az iskola egyre növekvő súlyát mutatja. Hálózatszerűen épült fel, jelenleg 68 középiskolával van kapcsolata és 264 diákkal foglalkozik. A veszprémi és szolnoki központokban 5-5 hétvégén tartott matematikai foglalkozások nagyban segítik a diákok felkészülését a hazai és nemzetközi matematikaversenyekre is; ezen versenyek helyezettjei nagyrészt az Erdős Iskolások közül kerülnek ki.

Az iskola sikerének kulcsa a tehetséggondozásban évtizedes tapasztalattal rendelkező matematikatanárokból álló 20 fős szakmai közösség, akik valamennyien már több országos szakmai díjat elnyertek.

Az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola rendhagyó előadása
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara által működtetett Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola rendszeres hétvégi szakmai előadásokkal bővíti a matematikában kiemelkedő tehetségű középiskolás diákjai tudását. A matematikafoglalkozások mellett február 22-én rendhagyó módon az iskola egykori diákja, Jesch Dávid tartott előadást Úton… Nagykanizsától Amerikán át Németországig címmel.

Jesch Dávid a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium tanulójaként már fiatalon kiemelkedő eredményeket ért el matematikából, amit az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskolában továbbfejleszthetett. Az érettségit követően statisztikus fizikát és gépészeti modellezést tanult, és külföldi ösztöndíjak révén először az University of Arizona, később az University of Wisconsin-Madison egyetemeken folytatott tanulmányokat. Jelenleg a Technische Universität Darmstadt kutatója. Előadásában az élménybeszámoló mellett a folyamatos tanulás, készség- és képességfejlesztés fontosságáról, a nyelvtudás meghatározó szerepéről beszélt, emellett hasznos gyakorlati tanácsokat is megosztott a hallgatósággal. Kiemelte, hogy az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskolában tanultak sokat jelentettek munkájában, valamint hogy a diákok karrierjük és jövőbeni sikereik szempontjából kiváló helyen vannak.

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara által a minőségi oktatás jegyében működtetett, egyedülálló, többszintű tehetséggondozó rendszer veszprémi és szolnoki központjával az ország minden tájáról vonzza a matematika iránt érdeklődőket.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.