2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

 

Szóbeli érettségi: így vizsgázzunk sikeresen

Június 16-án kezdődnek a szóbeli érettségi vizsgák a középiskolákban, de érthető, ha a tanulás finisében már egyre kevésbé megy a koncentrálás. Aggodalomra semmi ok: ha betartunk néhány aranyszabályt, a csatát félig már meg is nyertük! A Nemzedékek Tudása Akadémia Foki Tamás, a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium vezetőtanára segítségével olyan tippeket állított össze, amelyek abban segítenek, hogyan lehetünk nyerők a szóbelin. Ezeket betartva jó benyomást tehetünk a vizsgabizottságra, és magabiztosságot sugározhatunk, ami a siker kulcsa.

 

1. Csak a tanárunkra koncentráljunk és tartsuk a szemkontaktust!
A teremben, ahol a vizsgáztatás folyik, bent ül az egész vizsgabizottság, ami adott esetben négy–hat tanárt is jelenthet, valamint az érettségi elnököt. Ha nem szoktunk hozzá, hogy közönség előtt beszéljünk, zavarba ejtő lehet a jelenlétük. Ezért a következőt tehetjük, hogy ne szálljon el minden bátorságunk: az első mondatoknál csak a saját tanárunkra koncentráljunk. Ha tartjuk a szemkontaktust, könnyebben kizárhatjuk a külvilágot, ráadásul a tanár is megbizonyosodhat a magabiztosságunkról. Ha már úgy érezzük, nyugodtak vagyunk és tudjuk kezelni a helyzetet, másokra is rápillanthatunk, így természetesebbnek tűnik a viselkedésünk.

2. Ne olvassuk fel a feleletet!
A felkészülés körülbelül 30 perce alatt bőven van lehetőség átgondolni és felvázolni azt a 4-5 összeszedett mondatot, amit a tétel összefüggéseiről el szeretnénk mondani. Sokat segíthetnek a tételhez kapcsolódó, feldolgozandó források – például szöveggyűjtemény vagy történelematlasz –, amelyek újabb tényadatokkal gazdagíthatják a feleletünket. Ezeket is érdemes felírni a vázlatlapra. Arra azonban ügyeljünk, hogy amikor felelésre kerül a sor, ne a papírról próbáljuk kisilabizálni ezeket az információkat vagy felolvasni a korábban leírt mondatokat, mert az rossz benyomást kelthet. Természetesen néha rá lehet pillantani a vázlatra, hogy felvegyük a fonalat.

3. Logikusan építsük fel a mondandónkat!
Ha a tanár érzékeli, hogy a felelet gondolatmenete logikus, kevésbé fogja úgy érezni, hogy pluszkérdéseket kell feltennie, sőt előfordulhat, hogy az előírt 15 percet sem kell végigbeszélnünk. Ha értelmeztük a feladatot és megvizsgáltuk a forrásokat, rá fogunk jönni, milyen logikai fonalra érdemes felfűzni a gondolatokat. „Ez történelem esetében lehet időrendi vagy tematikus felsorolás, ami inkább a témához kapcsolódó fontosabb tények összeszedése, de lehet összehasonlítás is, amelyhez a szempontokat is érdemes jól megválasztani” – mondja Foki Tamás vezetőtanár. Minden azon múlik, hogy a gondolatmenetünk ne legyen megkérdőjelezhető, mert különben belezavarodhatunk a feleletbe néhány keresztkérdés után.

4. Tudatosan ügyeljünk a sok pontot érő kompetenciákra!
A felelet értékelésekor a legtöbbet az nyomja a latban, hogy mennyire értettük meg a feladatot, jól használtuk-e a forrásokat és mennyire tártuk fel a tételben megfogalmazott kérdés problémakörét (20–20–30 százalék). A nyelvhelyesség és a szaknyelv használata kevésbé számít (10 százalék), így, ha nem jut eszünkbe a megfelelő szó, például az „inszurgens”, ne töltsük az időt gyötrődéssel, hanem próbáljuk inkább körülírni a kifejezést. Attól se féljünk, ha a vázlatunkban nem írtunk helyesen vagy szépen, mert ebben a helyzetben nem ezt veszik legnagyobb súllyal figyelembe (10 százalék).

5. Használjuk ki jól a vizsgáig fennmaradó időt!
Akik a rendszeres tanulás hívei, már csak pihenéssel töltsék a vizsgáig fennmaradó napokat, hogy minden bekerüljön a hosszú távú memóriába. A halogató típusok viszont próbálják a számukra leghatékonyabb módon áttekinteni a tételeket. Ehhez már rendelkezésre állnak videós anyagok is, ahol tanárok által kidolgozott témakörök hallhatók. Ilyenek például az erettsegivideok.ntk.hu oldalon elérhető 15-20 perces videók, amelyek az irodalom és történelem érettségihez tartozó legfontosabb témaköröket dolgozzák fel. Egy-egy témakör több tételt is felölelhet, így a segítségükkel nagyon hatékonyan lehet tanulni.

Weboldal: erettsegivideok.ntk.hu
YouTube csatorna: www.youtube.com/ErettsegiVideok
Facebook: www.facebook.com/erettsegivideok
Bemutató videó: www.youtube.com/watch?v=YNYdS9nSRYA


Nemzedékek Tudása Akadémia
A Nemzedékek Tudása Akadémia Nonprofit Közhasznú Kft. tevékenységének fő területei: pedagógiai ismeretterjesztő rendezvények szervezése tanárok részére: szakmai, módszertani témákban, időskorúak oktatása a Senior Akadémia programsorozat keretében, határon túli magyar fiatalok részére magyar nyelvű tananyagok biztosításának támogatása, valamint oktatástechnológiai fejlesztési projektek támogatása.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.