2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

 

Pedagógusok a filmvásznon

A filmek gyakran érzékletesebben tárják fel az iskola világának problémáit, mint a különböző pedagógiai elemzések, kutatások garmadája. A tantermek számtalan mozgókép számára biztosítottak (és biztosítanak napjainkban is) tökéletes díszletet a maguk sajátságos konfliktusaival, speciális közegével és persze egyedi hőseivel. Ezen filmek legfontosabb hősei pedig kik mások is lehetnének, mint a pedagógusok? S legyen akár fiatal, idealista, szenvedélyes tanító, netán bölcs, dörzsölt professzor a főszereplő, ezek az alkotások arra emlékeztetik nézőjüket, hogy milyen fontos szerepük van a pedagógusoknak a fiatal személyiségek formálásában, nevelésében. Sorozatunkban emlékezetes pedagógusfigurákat bemutató alkotások közül válogatunk.

 

Vágyak csapdájában (School Ties, 1992)

School-TiesA szegény zsidó családból származó David Greenre (Brendan Fraser) rámosolyog a szerencse: a jó nevű, előkelő katolikus iskola, a St. Matthew’s Akadémia sportösztöndíjat kínál számára, a kivételes képességű irányítótól remélik ugyanis az újabb futballbajnoki címet. David tehetsége és karizmája révén gyorsan beilleszkedik a közösségbe és nagyon sok új barátot is szerez, ám hamar szembesül osztálytársai zsidóellenességével. A fiú kénytelen titkolni származását, ám amikor a titka mégis kiderül, a többiek ellene fordulnak, még az a lány is, akihez gyengéd szálak fűzik. David válaszút elé kerül: felveszi a harcot az előítéletekkel vagy feladja álmát, hogy bejusson a Harvardra?

 

Robert Mandel direktor meglehetősen egyszerű ecsetvonásokkal festi filmvászonra az ötvenes évek Amerikájának társadalmi problémáktól terhes portréját, elég csupán a főszereplők sablonosságig csupaszított, majdhogynem vázlatos személyiségrajzaira (makulátlan jellemmel megáldott főhős, gyáva ellenlábas, gátlástalan iskolaigazgató stb.) vagy éppen a lineáris történetvezetésre gondolni. A Vágyak csapdájában mégis működőképes mozi, sőt mit több, hatásos film. Nem vállalja túl magát, azonban fő témája, a vallási előítéletek boncolgatása mellett ügyesen szövi bele (a nem csupán) az ’50-es években jelen lévő fajsúlyos szociális és egyéni problémákat. Így terítékre kerül a társadalmi osztálykülönbségek szülte feszültség, a jómódú családok sarjaira nehezedő generációs és társadalmi elvárások kérdése, ahogyan a vallási hovatartozás vállalásának személyes drámája és az identitás kérdésének nehézsége is. Sőt halványan a karrierépítés és annak ára is megjelenik a történetben.

 

School-Ties-5A főszereplő David ugyanis nem csak zsidó, ráadásul munkáscsaládból származik, így vallási hovatartozása mellett származását is titkolnia szükséges. Az iskola diákjainak nagy része ugyanis gazdag, jó nevű szülők gyermeke, akik akkor is megkapják, amit akarnak, ha nem szolgáltak rá, míg Davidnek meg kell küzdenie azért, hogy elismerjék tehetségét. Egyetlen esély az életében, amiért fel kell áldoznia még az identitástudatát is (lásd a David szertartását megzavaró igazgató jelenetét). Ugyanakkor a barátból ellenséggé váló Charlie Dillon karakterén keresztül annak is szemtanúi lehetünk, hogy milyen nyomással és elvárásokkal kell(ett) megküzdeniük a magas társadalmi státusban lévő gyerekeknek, hogy szüleik nyomdokaiba léphessenek. A film egyetlen hibája talán itt érhető tetten: a karakterábrázolás során nem találja egyensúlyát, David már-már szentté avatása, hibátlan jelleme egy kissé elveszi a dráma élét, hiszen a vele szemben álló Dillon erkölcsileg semmilyen módon nem mérhető hozzá (még a csapatban viselt mezszámuk is erről tanúskodik, míg Davidé a 42-es, addig Dillon pontosan ennek a felét, a 21-est viseli).

 

Mindezek ellenére az ifjúság iránti érzékenységéről a Zoey titkos életében (2002) is tanúbizonyságot tevő Mandel ügyesen és következetesen építi fel moziját, az átgondolt rendezői koncepciót pedig a kiváló színészi játékok teszik még izgalmasabbá. A Dick Wolf forgatókönyvének lapjain életre kelő David alakját mintha egyenest a leginkább akció- és komikus szerepeiről (A múmia, A bájkeverő, Az őserdő hőse) ismert Brendan Fraserre írták volna, aki a Vágyak csapdájában kockáin drámai oldalát is megmutatja. Erős, érzékeny és hiteles alakítása teszi igazán emlékezetessé a filmet, még akkor is, ha mellette olyan színészek bontogatják szárnyaikat a vásznon, mint a fiatal Matt Damon, Ben Affleck, Chris O’Donnell vagy éppen Cole Hauser, akik azóta hollywoodi legkeresettebb sztárjai közé verekedték magukat. A film részben ennek is köszönheti igazi kultstátusba emelkedését, azonban a szó jó értelmében vett egyszerűsége és fontos tanulsága a kirekesztésről, az előítéletekről és a beilleszkedés nehézségéről szintén hozzájárultak ahhoz, hogy emlékezetes mozi váljon belőle.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.