2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

 

„Pedagógusképzés, pedagógus-továbbképzés megújítása a közép-dunántúli régióban”

TÁMOP-4.1.2. B.2-13/1-2013-0011

 

A Pannon Egyetem sikeres konzorciumi pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett TÁMOP-4.1.2.B.2.-13/1 kódszámú, Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok továbbfejlesztése és kiszélesítése című pályázati felhívásra. A Pannon Egyetem konzorciumi partnerei a Dunaújvárosi Főiskola és az ASSAS Research Kutatás-fejlesztési Nonprofit Kft. A pályázat eredményeként a konzorcium az Európai Unió és a magyar állam által nyújtott 560 000 000 forint támogatásban részesült. A projekt ünnepélyes nyitórendezvényét 2014. április 9-én tartották.

A rendezvényt dr. Horváth Géza, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánja nyitotta meg. Köszöntőjében rámutatott a projekt által támogatott tevékenységek jelentőségére, s mindazokra a fejlesztésekre, amelyek magas szintű megvalósítását a pályázat lehetővé teszi. Kiemelte, hogy a pályázatban elnyert összeg az utóbbi idők legnagyobb ráfordítása a régió pedagógusképzésére. Ezt követően előadásában ismertette a projekt előzményeit, célkitűzéseit, valamint megvalósítását a Pannon Egyetemen.

A rendezvény folytatásában dr. Zsolnai Józsefné dr. Mátyási Mária intézetigazgató egyetemi docens, a projekt szakmai vezetője mutatta be részletesen a projektben vállalt feladatokat, ismertette a projekt várható eredményeit:
1. a felsőoktatási, köznevelési térségek pedagógiai kutató és szolgáltató feladatait ellátó térségi pedagógiai központok továbbfejlesztését és hálózatának erősítését;
2. az új pedagógusképzési rendszer belső szervezeti feltételeinek kiépítését (Tanárképző Központ);
3. a pedagógusképzés minőségi fejlesztéséhez szükséges tudástár bővítését, a kutatási kapacitások növelését;
4. a térségi pedagógiai központok szolgáltatásainak kiterjesztését a köznevelési intézmények teljes körére.

E célok elérése érdekében a projektben számos kutatás, fejlesztés (tananyagfejlesztés, hálózatfejlesztés) és képzés (továbbképzés, fejlesztő tréning) valósul meg. A köznevelésben dolgozó pedagógusok továbbképzése lehetővé teszi a tartalmi és szakmódszertani korszerűség és versenyképesség átadását. A tanárképzést érintő fejlesztések a tanárképző központok koordinálásával és szakmai felügyeletével zajlanak. A pályázat további célkitűzése a köznevelés és a felsőoktatás oktatási-képzési rendszerének összekapcsolása, valamint a gyakorlatorientált képzés kialakítása.

A Dunaújvárosi Főiskola szerepéről, szakmai tevékenységeiről és azok előrehaladásáról Cser Valériusné dr. Adermann Gizella egyetemi docens, a Dunaújvárosi Főiskola tevékenységeinek szakmai irányítója tartott előadást.

Záró előadóként Homokay Péter, az ASSAS Research Kutatás-fejlesztési Nonprofit Kft. szakmai koordinátora mutatta be azokat a projektet támogató tevékenységeket, amelyek ugyancsak hozzájárulnak a kitűzött célok eléréséhez, a projekt sikeres teljesítéséhez.

A projekt 2014. január 1-jén indult és 2015. június 30-án zárul.
 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.