2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

A művészet ott kezdődik, ahol a technika véget ér – különleges kiállítás a Közlekedési Múzeumban augusztus 24-ig


Amikor a tanult ismeretek, a tapasztalatok és a napi rutin már nem segítenek, az emberi kreativitás mindig új megoldásokkal hozakodik elő. A fejlett kreativitás nemcsak a művészetben, hanem az élet számos területén megjelenik. Ez a szellemiség hatja át évek óta a regensburgi AVL Software & Functions és a Regensburgi Egyetem művészeti szakos hallgatóinak találkozásait is. A „Kunst trifft Technik” vezérelv számukra magától értetődő, a diákok által megalkotott képek pedig e találkozások által inspirált gondolatok gyümölcsei.

junius_26_AVL_Riebel_KA grazi székhelyű AVL egy világszerte 45 telephellyel rendelkező nemzetközi vállalat, ahol mérnökök és feltalálók nemzetközi környezetben, közösen, a legmodernebb hajtástechnika fejlesztésén dolgoznak.

Mivel a határokon átívelő kommunikáció hozzátartozik egy innovatív vállalat hétköznapjaihoz, az AVL AUTÓKUT Mérnöki Kft. Budapestre hozta a regensburgi kiállítást.

A kiállítást a Közlekedési Múzeumban mutatják be, mely Európa egyik legrégebbi műszaki múzeuma. Dirk Janetzko, az AVL AUTÓKUT ügyvezetője külön örül annak, hogy ezen kiállítással több területet is összekötnek: művészeti szakos hallgatókat technikusokkal, egy műszaki múzeumot a művészettel és két várost egymással. Tökéletes koncepció a hosszú távú együttműködéshez, amelynek külön hangsúlyt ad az tény, hogy Regensburg főpolgármestere, Joachim Wolbergs nyitja meg a kiállítást.

A közös művészeti projekt ötlete dr. Georg Schwab, az AVL Software and Functions ügyvezető igazgatójának és az egyetem művészeti docensének, Josef Mittlmeiernek a találkozásából fakadt. Azóta diákok és mecénások évente összeülnek, hogy megvitassák a nemzetközi mérnökcsapat feladatait és helyzetét. A fiatal művészeknek ez egy nagyszerű lehetőség, hogy elgondolásaikat kiállításérett művekbe öntsék és a nagyközönség elé tárják.

A fejlesztők a fiatal művészek képein keresztül számukra addig szokatlan aspektusból tekinthetnek munkájukra; szakmai hétköznapjaik rendhagyó módon kerülnek megvilágításra és méltatásra.

Az AVL berkein belül a képzőművészet és a mérnökök kapcsolata nem szokatlan. Dr. Georg Schwab szerint „a cég egyik értéke az úttörő szellem, mely a kreativitást, mint az intelligencia alapvető formáját hordozza magában, másfelől pedig azt a készséget is jelenti, hogy az ember új utakat találjon, és konstruktívan álljon hozzá a kihívásokhoz. A konstruktív ötlet kibontakozása felett érzett öröm az emberi intelligencia egyik ismérve, melyben művészeknek és mérnököknek egyaránt részesülniük kell. Leonardo da Vinci óta tudjuk, hogy az emberi intelligencia művészet és tudomány között nem ismer határokat.”

Az egyszerű kétdimenziós megjelenítések helyett a fiatal művészek ugyanis e gondolatok többértelműségét keresték, átütő képi erejű metaforák és allegorikus jelentések után kutattak, és autentikus látásmódjukkal a személyes élményeikhez és tapasztalataihoz fűződő tartalmi kapcsolatot is megjelenítették.

A hangsúlyos szerep itt a realisztikus festészeté, mivel a termékeny eszmecsere megjelenítése volt a cél, nem pedig a kortárs extrém látásmódok szubjektív kifejezése.

Az izgalmas kérdés: „Mi köze van ennek a képnek a mérnökökhöz, a technikához, az elme értékeihez?”, érdekes beszélgetésekhez vezethet művészek, házigazdák és vendégeik között.

Az már most biztos, hogy ez a projekt egy újabb építőköve a jelenlegi cégkultúrának, ahol inspiráló közegben élhetjük meg a nyitott kommunikáció felett érzett örömöt.

A kiállítás a Közlekedési Múzeumban (1146 Budapest, Városligeti krt. 11.) augusztus 24-ig tekinthető meg.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.