2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

 

Dr. Navracsics Tibor fővédnökségével második alkalommal adták át az Új Nemzedék – Fiatalok a Fiatalokért Díjat

Fiatalok a Fiatalokért díjjal ismerte el az Új Nemzedék Jövőjéért Program az ifjúsági korosztályban példaértékű életutakat. A díjakat idén második alkalommal adták át: inspiráció, innováció és információ kategóriákban.

 

mihalovics_peter_navracsics_tibor_siklodi_leventeDr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes fővédnökségével az Új Nemzedék Jövőjéért Program keretein belül második alkalommal rendezték meg a Fiatalok a fiatalokért elnevezésű díjátadót. A nívós eseményen a program három olyan magyar fiatalt, illetve fiatal csoportot részesített elismerésben, akik tevékenységükkel, ötleteikkel és egész életük példájával motiválják kortársaikat. A díjakat három kategóriában adták át a Budapesti Európai Ifjúsági Központban.

 

„A ma fiataljai alakítják a jövő Magyarországát, ezért már most el kell ismerni a tehetségeket, hogy még eltökéltebbek legyenek céljaik megvalósításában. Mindenkinek az az érdeke, hogy a jövő Magyarországát értékes, közösségi emberek határozzák meg” – mondta el a díjátadón dr. Navracsics Tibor.

 

A díjazottak a szakmai zsűri által kiválasztott kilenc jelöltből online szavazás útján kerültek ki, a közönség a jelöltekről készült, célkitűzéseiket, tevékenységüket bemutató portréfilmek alapján dönthetett arról, hogy kik azok, akiket a leginkább megillet az elismerés.

 

Információ kategóriában Sinka Vivien vehetett át díjat az eltűnt gyermekek megtalálásáért folytatott küzdelméért és példamutató munkásságáért. Innováció kategóriában a PictoVerb programot kidolgozó Zsombori Balázs, míg inspiráció kategóriában a Zenei Szikra nevet viselő formáció kapott elismerést a gyerekek zenével való ismerkedését segítő újszerű foglalkozás kialakításáért.

 

„Az Új Nemzedék Jövőjéért Program elsődleges célkitűzése, hogy segítse a fiatalokat jövőképük megfogalmazásában, melynek fontos eleme a biztos igazodási pontok, példaképek megtalálása is. A díjazottak és a jelöltek pozitív mintaként szolgálnak kortársaiknak” – mondta a díjátadón dr. Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos.

 

A díjazottak az elismerésen túl egymillió forintos ösztöndíjban is részesülnek, ami további terveik megvalósításához is hozzájárulhat.

 

A díjakat jelképező különleges, egyedi szobrokat a fiatal képző- és iparművész, Kiss Zsombor tervezte és készítette, aki szakterületén szintén számos díj birtokosa.

 

mihalovics_peter_siklodi_levente_navracsics_tiborA díjakat

- dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter,

- dr. Mihalovics Péter új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos és

- Siklódi László Levente, Zánka – Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatója

adta át.

 


A DÍJAZOTTAK MUNKÁSSÁGÁRÓL:

 


Innováció kategória


Zsombori Balázs

A még csak 17 éves feltaláló PictoVerb nevű programjával első helyezést ért el az Ifjúsági Tudományos és Innovációs versenyen. A PictoVerb egy androidos alkalmazás, rendszere piktogramokat, rajzos ábrákat alakít nyelvtanilag helyes mondatokká és felolvassa ezeket. Arra hivatott, hogy hangot adjon mindenkinek. Segíthet minden olyan veleszületett vagy szerzett betegség esetén, ami korlátozza az egyén beszédkészségét. Ezenfelül nyelvi akadályokkal küzdőknek, így turistáknak is megoldást nyújthat.Információ kategória


zsombori_balazs_sinka_vivien_zenei_szikraSinka Vivien

A fiatal lány eltűnt kiskorúak megkeresésére tette fel az életét. 2012 nyarán elindított internetes kampányának eredményeként már több tucat gyermeket találtak meg. Volt, akit külföldről hozatott haza, másokat emberkereskedők markából mentett meg. Együtt Az Eltűnt Gyermekekért néven alapítványt hozott létre, céljai között egy országos hálózat kialakítása is szerepel.Inspiráció kategória

Zenei Szikra

Horváth Márk gitáros és Keleti András (gitáros-énekes-zeneszerző-színész) Zenei Szikra nevet viselő kezdeményezésükkel valóban újszerű foglalkozás keretében segítik a gyermekek zenével való ismerkedését. Segítségükkel, tevékeny közreműködésükkel csapattá, együttessé, társulattá állhatnak össze a szólista diákok a foglalkozások folyamán és együtt alkotnak meg egy zeneszámot. Ezt utána a gyerekek színpadra állítják és megrendezik, majd az utolsó foglalkozás alkalmával elő is adják.

 


A JELÖLTEK MUNKÁSSÁGÁRÓL:Innováció kategória


Szövetség ’39

A Szövetség ’39 Művészeti Bázis 2004 óta működő alkotócsoport. Elsősorban nagy léptékű, komplex művészeti tervezéssel foglalkozik. A csapat azzal a tervével, mely szerint a bolygó felmelegedése miatt emelkedő tengerszint ellen egy különleges élő gátrendszerrel lehetne védekezni, elnyerte a francia Jacques Rougerie Alapítvány innovációs építészeti versenyének fődíját.


Dr. Meskó Bertalan

A fiatal orvos PhD-jét a személyre szabott genomika területén szerezte. Jelenleg azon dolgozik, hogy orvosi jövőkutatóként áthidalja az egészségügy és a digitális technológiák közötti szakadékot. Nemzetközi szinten is díjnyertes angol nyelvű blogot vezet, a világ első közösségi médiáról és orvoslásról szóló egyetemi kurzusának oktatója a Semmelweis Egyetemen és a Webicina.com vezetője. A közösségi oldalakon csak Berciként ismert tehetség tudományos kutatásai mellett nyolc éve foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy az internet milyen szerepet tölt és tölthet be a jövőben a beteg és az orvos kapcsolatában.Információ kategória

Máté Bence

A fiatal természetfotós számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült már. 2010-ben első magyarként nyerte meg a természetfotózás Oscar-díjának tartott Az év természetfotósa 2010 díjat. Az Év természetfotósa elismerést tavaly immár negyedik alkalommal vehette át. Újszerű ötleteivel, meglepő technikai megoldásaival megújította a madárfényképezés gyakorlatát, képeivel pedig a fiatal generáció számára is kézzelfoghatóvá teszi a vadon élő állatok és általában a természet védelmének fontosságát.


Szirmai Gergely

Videoblogger, internetes újságíró, fiatal kora ellenére hazánk egyik legismertebb filmkritikusa. Amikor túljutott a filmrajongóknál kötelező „filmrendező akarok lenni” korszakán, televíziós műsorkészítést tanult. Ott jött rá, hogy mennyire szereti az internetet, a reklámot és a filmkészítést. Ebből meg az újságírás iránt érzett szerelemből született meg a Hollywood Hírügynökség, amelynek YouTube csatornája már több mint 150 ezer követővel büszkélkedhet.Inspiráció kategória

Gosztola Kitti

Az ifjú képzőművésznő már számos díjat és elismerést mondhat magáénak. Alkotásait változatos eszközhasználat jellemzi, művei között egyaránt szerepelnek festmények, tárgyak, installációk és videók is. Olyan témakörökben hozott létre alkotásokat, mint a hétköznapok tárgyi kultúrája (Népi intimitás) vagy a művészettörténeti kánon és annak reprezentációs közege (Hónapok munkái). Legújabb műveivel pedig ökológiai problémákra, az épített és a természetes környezet diszharmóniáira hívja fel a figyelmünket (Right Tree Right Place).


Vácz Péter

A fiatal animációs filmrendező 2012-ben diplomázott a MOME animáció szakán. Diplomafilmje, a Nyuszi és Őz nemcsak a 2013 legjobb animációs filmjének járó rangos hazai elismerést és a Filmkritikusok Díját nyerte el, de emellett számos nemzetközi díjjal is jutalmazták.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.