2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

 

Debrecenben zárult a Nemzeti Iskolagyümölcs-program workshopsorozata

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program hatállomásos workshopsorozatot indított útjának, amelynek hatodik és egyben utolsó állomása Debrecen volt. A rendezvénysorozat legfőbb célja a folyamatos párbeszéd fenntartása a program szereplői között. A múltbeli tapasztalatok és a jövőbeni kihívások mellett a résztvevők a program pedagógiai, egészségügyi és kommunikációs oldalát is megismerhették.


A Nemzeti Iskolagyümölcs-program része az Európai Iskolagyümölcs-programnak, amelynek küldetése, hogy hosszú távon szerepet vállaljon a gyermekek helyes táplálkozási szokásainak kialakításában. Ezt kívánta nyomatékosítani a program hatállomásos workshopsorozata is, amelynek utolsó rendezvényét Debrecenben szervezték meg. A rendezvény előadói nemcsak a gyakorlati tapasztalatok folyamatos megosztásának fontosságára hívták fel a figyelmet, hanem pedagógiai, egészségügyi és kommunikációs oldalról is szemléltették a program jelentőségét. Az előadásokat követően számos témakört érintő kerekasztal-beszélgetésre került sor, ahol a jelenlevők választ kaphattak fennmaradó kérdéseikre, valamint további tapasztalataikat is megoszthatták.

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program keretében a kormány 2010 óta 500 millió forintról 1200 millió forintra emelte a költségvetés hozzájárulását, amely lehetővé tette, hogy a tanév során a kezdeti 277 000 gyermek helyett mára már 2032 iskola több mint 538 000 diákja kapjon heti legalább két alkalommal legalább kétféle gyümölcsöt. Így ma már a program keretében több mint 45 millió adag gyümölcsöt és gyümölcslét osztanak ki az iskolákban. A programhoz összesen 25 EU-tagállam csatlakozott, köztük hazánk is öt éve, így Magyarországon ma már több mint félmillió kisdiák jut rendszeresen gyümölcshöz az iskolában.

„A workshopsorozat nagy sikernek mondható, hiszen a résztvevők nemcsak részletes bemutatást kaphatnak a programról, hanem találkozhat egymással beszállító, pedagógus és döntéshozó, ami a gyakorlati kérdések megvitatásában is nagy előrelépést eredményezhet” – mondta Bittsánszky Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárpiaci Főosztályának főosztályvezető-helyettese.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.