2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum


Cannes: felállva, ovációval fogadták a Két nap, egy éjszakát

Május 20-án mutatták be a 67. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a kétszeres Arany Pálma-nyertes Dardenne-testvérek új filmjét, a Két nap, egy éjszakát. A rendezőpáros alkotásait mindig kiemelt figyelem kíséri a fesztiválon, de ekkora várakozásra még nem volt példa, köszönhetően a film főszereplőjének, az Oscar-díjas Marion Cotillard-nak.

 

majus_27_ketnapegyejszaka_mozinetA testvérek most dolgoztak először nemzetközi szupersztárral, de az első vélemények szerint ez egyáltalán nem vált a film rovására. Éppen ellenkezőleg: abban a nemzetközi sajtó egyöntetű állást foglal, hogy az eddig vetített versenyfilmek közül kimagaslik a Két nap, egy éjszaka, és többen már most borítékolják a párosnak a harmadik Arany Pálmát. Sokak szerint ez eddigi legjobb filmjük, és ugyanez igaz Marion Cotillard-ra, aki élete alakítását nyújtja a megrázó erejű, nagyon emberi drámában. A film reggeli sajtóvetítését, illetve az esti díszbemutatót követően olyan egyöntetű tapsvihar és ováció fogadta, amihez fogható régen történt már Cannes történelmében.

Ahogy a francia Le Figaro megjegyzi, „a külföldi sajtót különösen lenyűgözte a film felkavaró küldetése és erős üzenete”. Variety csodálatát fejezte ki, amiért Cotillard alakítása úgy zseniális, hogy közben teljesen beleolvad a filmbe és egyáltalán nem tűnik ki a többi, kevésbé népszerű színész közül. Őt dicsére a L’Express is: „Törékeny makacssággal és a hollywoodi szerepeiben soha nem látott finomsággal játszik”. A Hollywood Reporter szerint a Dardenne-testvérek a kendőzetlen intimitás mesterei, míg Peter Bradshaw, a Guardan szerzője briliánsnak nevezte az alkotást, és sok más érdeme mellett kiemelte, hogy egyszerre képes rendkívül feszes és izgalmas lenni, miközben komoly és sokrétű társadalmi kérdésekkel foglalkozik. A Time Out a legmagasabb osztályzatot adta a Két nap, egy éjszakára, a kritikában pedig szenvedélyesnek és magával ragadónak nevezte a filmet.

A Két nap, egy éjszaka októberben kerül a magyarországi mozikba a Mozinet Kft. forgalmazásában.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.