2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

 

Borgman-szobrot avattak a Művész moziban

borgman_plakatÁprilis 17-én este meglepetésben részesültek azok, akik a Borgman (16) című, cannes-i versenyprogramban bemutatott alkotás premier előtti vetítését választották: a Művész moziban a vetítést megelőzően felavatták a filmhez kapcsolódó szobrot, Merényi „Grafitember” Dániel pedig plakátokat dedikált.

A vetítésre érkező minden néző a jegy mellé ajándékba megkapta a Napirajz alkotója, Merényi Dániel által tervezett plakátot, amelyet a művész a helyszínen örömmel dedikált az érdeklődőknek. Merényi az egyes plakátokat nemcsak szignózta, hanem mindenkinek egy rajzzal is kedveskedett.

Ezzel egyidejűleg a mozi előterében alkotója, Kótai Mona jelenlétében felavatták a hollandkertész-szobrot, amely a film egy eléggé bizarr jelenetét idézi meg. A szobor természetesen egész biztosan a helyszínen marad, amíg a Borgman műsoron lesz.borgman_szoboravato_fotokredit_Csakvari_Geza_3

Az egyszerre sokkoló, felkavaró és morbid humorú fekete komédiát a kritikusok Luis Bunuel, David Lynch és Michael Haneke alkotásaihoz hasonlítják: egy olyan különlegesen egyedi film született, amely vérfagyasztóan őszinte és bűnösen szórakoztató képet fest korunk értékvesztettségéről. A Borgman (16) április 24-től országosan látható a mozikban, Budapesten a Művész, Toldi és Uránia Nemzeti Filmszínház műsorán.

Mozielőzetes: http://youtu.be/Kfq55rM5KQc

BORGMAN (16)
színes, holland-belga film

Rendezte: Alex van Warmerdam

Forgatókönyv: Alex van Warmerdam

Fényképezte: Tom Erisman

Producer: Marc van Warmerdam

Zene: Vincent van Warmerdam

Vágó: Job ter Burg

Főszereplők: Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Jeroen Perceval, Alex van Warmerdam
Hollandia Oscar-nevezettje – 2014

borgman_szoboravato_fotokredit_Csakvari_Geza_5Az utóbbi évek legsötétebb humorú filmjében a gonosz egyenesen a föld alól érkezik, a csavargó Borgman (Jan Bijvoet – Alabama és Monroe) személyében. Bekopogtat egy holland mintacsalád házának ajtaján, és amikor már puszta megjelenésével képes viszályt szítani a férj (Jeroen Perceval – Bikanyak) és felesége (Hadewych Minis – Csak egy nap az élet) között, rögtön tudja, hogy jó helyen jár.

Alex van Warmerdam kultrendező (Északiak, Grimm, Pincér, Emma Blank utolsó napjai) legújabb botrányfilmje a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában debütált – 38 év után ez volt az első holland alkotás, amelyet itt mutattak be. Az egyszerre sokkoló, felkavaró és morbid humorú fekete komédiát a kritikusok egyszerre hasonlítják Luis Bunuel, David Lynch és Michael Haneke alkotásaihoz. Olyan különlegesen egyedi film született, amely vérfagyasztóan őszinte és bűnösen szórakoztató képet fest korunk értékvesztettségéről.

Fesztiváldíjak:
Palicsi Európai Filmfesztivál – Legjobb film
Haifa Nemzetközi Filmfesztivál – Legjobb film
Holland Filmfesztivál – Legjobb film, legjobb forgatókönyv, legjobb női főszereplő
Strasbourgi Európai Fantasztikus Filmek Fesztiválja – Legjobb fantasztikus film
Athéni Nemzetközi Filmfesztivál – Életműdíj
Lundi Nemzetközi Fantasztikus Filmek Fesztiválja – Legjobb fantasztikus film
Sitges Nemzetközi Fantasztikus Filmek Fesztiválja – Életműdíj


borgman_szoboravato_fotokredit_Csakvari_Geza_7Origo Filmklub:

„A Borgman hol hihetetlenül vicces, hol hátborzongatóan bizarr, de frissítően hat, hogy igazából semmi korábban látott filmre nem hasonlít. Bátor ötlet volt beválogatni a sokszor kiszámítható osztálytalálkozónak bélyegzett [cannes-i] programba.”

Eredeti cím: Borgman

Nemzetközi cím: Borgman

Gyártó: Angel Films, Epidemic, Graniet Film BV

Hossz: 113 perc

Kód: 22694

Országos bemutató: 2014. április 24.

Magyarországon forgalmazza a Mozinet


Korhatár: 16 éven aluliak számára nem ajánlott!
 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.