2022. január 18., kedd Piroska napja

 Archívum

Alkalmazásajánló: TelTöri Érettségi

 

Rovatunkban olyan, okostelefonokon és táblagépeken futó alkalmazásokat ajánlunk, amelyek a tanulást és a készségfejlesztést támogatják, vagy egyszerűen csak hasznos segítséget nyújtanak a gyermekeknek és a pedagógusoknak a dolgos mindennapokban.

 

tt2A történelem érettségire való felkészülés sokaknak okoz problémát, hiszen rengeteg évszám, név és helyszín memorizálása szükséges a jó vizsgaeredmény eléréshez. Magyarország egyik első okostelefonra írt történelmi tesztcsomagja, a TelTöri Érettségi ebben nyújt segítséget hatalmas tesztadatbázisával.

 

A ProgLab Töri fejlesztőcsapatának célja az volt, hogy a TelTöri Érettségivel egy olyan alkalmazást készítsenek, amely hatékonyan támogatja az emelt és középszintű érettségire készülőket. Az apró program hatalmas előnye, hogy nem kell rengeteg könyvet magunkkal hurcolnunk, hiszen a TelTöri 80 témakörben több mint 3000 tesztkérdést (és körülbelül 10 ezer variációs lehetőséget) tartalmaz, átfogva ezzel a teljes érettségihez szükséges tudásanyagot. A témakörök kiválasztásakor az Oktatási Hivatal által előírt kétszintű érettségi követelményrendszere, illetőleg az új kerettanterv volt az irányadó, a tesztsorokat pedig aktív tanárok segítségével állították össze, amelyek a jelenlegi érettségi felkészüléshez használatos tankönyvek adataihoz igazodnak. Az anyagok nem csupán témakör szerint (görög hitvilág, Árpád-kor, XX. század stb.), hanem kérdéstípusokra (évszámok, háborúk, fogalmak stb.) lebontva is gyakorolhatók.

 

A program további előnye, hogy nemcsak egyszerű tesztelésre alkalmas, hanem tanulást segítő részt is tartalmaz: a kérdésekre előre megmutatja a helyes megoldást, majd pedig összekeverve a feleletopciókat, azonnal kipróbálhatjuk, hogy sikerült-e megjegyeznünk a korrekt válaszokat. Az egyes tesztsorokban elkövetett hibákat természetesen visszanézhetjük a feladat teljesítése végén, a Napló segítségével pedig pontosan követhetjük, hogy mikor, milyen tt3tesztsorokkal milyen eredményekre jutottunk. A TelTöri Érettségi emellett megjegyzi a legutóbb gyakorolt tesztsorokat is, így nem csupán témakörökre bontva, hanem átfogó módon is képes ezekből véletlenszerű kérdéssorokat generálni, ezzel is megidézve egy valódi érettségi vizsga összetettségét.

 

A program grafikailag meglehetősen fapados, ugyanakkor a kezelőfelület átlátható és könnyen kezelhető. A főmenübe lépve hat menüpont közül választhatunk. A Tesztsorok idősorrendben opció alatt találhatjuk a tesztsorokat kronológiai sorrendben. A jobb átláthatóság érdekében a teszteket csomagokba rendezve kapjuk, amelyek szorosan követik a magyarországi hivatalos tanrend szerint felosztást. A Tematikus tesztek menüpontban kedvünkre választhatunk témák szerinti tesztsorokat. Egy vagy akár több témát is kombinálhatunk (pl. személy, kultúra, háború, évszám stb.) és a teszt hosszúságát is meghatározhatjuk (10, 15, 20 kérdés). A Tanulás gombra kattintva találjuk a program egyik legfontosabb részét. Egy adott korszak és teszt kiválasztása után a tartalmat memorizálhatjuk, a program pedig rögtön „ki is kérdezi”, és nem enged tovább addig, amíg az éppen tanult részt nem tudjuk helyesen visszaadni. Ha végképp nem tudjuk megválaszolni az adott kérdést, akkor a jobb alsó sarokban a Súgó gombra kattintva találunk segítséget. Az Ismétlés menüpontban a legrégebben ismételt kérdésekből összeállított véletlenszerű feladatsorokat oldhatunk meg, a Napló opciót választva pedig az eddigi tesztek eredményeit végignézve megtalálhatjuk történelemtudásunk gyenge pontjait. Az Útmutatóban a program használatához szükséges alapvető információkat találjuk, valamint e-mailben üzenetet küldhetünk a program és a tartalom készítőinek.

 

A TelTöri Érettségi hasznos és megbízhatóan működő alkalmazás. Külcsín tekintetében talán nem a legvonzóbb program, azonban a minőségi tartalom bőven kárpótolja a felhasználót. Játékos és sokrétű tesztfeladatai révén hatékony kiegészítő lehet egy történelem témazáró dolgozatra vagy akár az érettségi vizsgára való felkészüléshez, de éppúgy kellemes időtöltésként szolgálhat a történelem iránt érdeklődők számára is.

 

Kiadó: ProgLab Töri

 

Ár: minden korszak első leckéje és az Ókor csomag ingyenes, az összes témakör pedig 499 forintért vásárolható meg akciósan

Operációs rendszer: Android

 

Letöltés: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.proglab.tester

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.