2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

 

Népszerű tantárgy lehet a médiaismeret

Rövid időn belül nagyon népszerű tantárgy lehet a 2013. szeptembertől kötelezően választható Mozgóképkultúra és médiaismeret. A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó gondozásában megjelent tankönyv valódi, friss példákkal és évtizedes tapasztalatra épülő módszertannal segíti a terület izgalmas feldolgozását. A 9. osztályosok számára bevezetett tárgy oktatásánál különösen fontos, hogy a pedagógusok ne kizárólag a száraz elméleti anyagra koncentráljanak, hanem a diákokat körülvevő médiakörnyezet markáns változásait is tárgyalják az órákon.

boritoA média növekvő súlyát figyelembe véve került a 9. osztályosok kötelezően választható tantárgyai közé a Mozgóképkultúra és médiaismeret. A tárgy oktatását idén szeptembertől egy korszerű és izgalmas tankönyv is segíti. A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (NTK) gondozásában megjelent Mozgóképkultúra és médiaismeret 9. című tankönyv a kommunikáció történetének és a médiaelmélet alapjainak ismertetésén túl arra vállalkozik, hogy a médiakörnyezet izgalmas változásait értelmezze. Ez az első médiaismeret tankönyv, amely reagál a médiavilág átalakulására, és kitér például a közösségi médiára, valamint az on-line jelenléttel kapcsolatos adatvédelemre.

A megfelelő kritikai szemlélet és magas szintű médiaműveltség kialakítása azért nélkülözhetetlen, mert a fiatalok hajlamosak alábecsülni a média valódi hatásait vagy félreértelmezni az ott látott információkat. Így az íráshoz és olvasáshoz hasonlóan ma a média világával kapcsolatos ismeretek elsajátítása is kiemelten fontos az iskolákban. Annak érdekében, hogy felelősségteljes, tudatos médiafogyasztókká váljanak a diákok, a könyv a legaktuálisabb példákkal ösztönzi őket az együttgondolkodásra. Így kerülhetett be a tankönyvbe például Harry Potter, Ördög Nóra vagy a valóságshow-k és tehetségkutatók témái is. A Mozgóképkultúra és médiaismeret 9. könyv segítségével azonban nem a valóságshow-k, a bulvár és a szórakoztatóipar jól ismert alakjairól tanulnak a diákok, hanem azokról a kulturális folyamatokról és érdekviszonyokról, amelyek ezeket a beszédmódokat alakítják.

Nagy segítséget jelenthet a tanításban, hogy a feldolgozott és elemzett rövidfilmek a tankönyv on-line módon elérhető digitális változatában bármikor megtekinthetők.

A könyv szerzője, Hartai László évtizedes oktatási tapasztalatai alapján úgy gondolja, hogy hamar népszerű tantárgy lehet a Mozgóképkultúra és médiaismeret. Véleménye szerint ehhez az kell, hogy a pedagógusok a diákokat körülvevő mindennapi jelenségeket dolgozzák fel és segítsék megélni az alkotás örömét is. „Ha a tanárok ráéreznek a téma jelentőségére és jó módszereket alkalmaznak, a diákok imádni fogják ezt a tárgyat. Nem egy kötelező muszájnak tekintik majd, hanem »odateszik« magukat, hiszen alkothatnak, vagy őket és másokat érintő kérdéseket beszélhetnek, vitathatnak meg” – mondta el Hartai László, a könyv szerzője.

Kiss János Tamás, az NTK vezérigazgatója szerint rendkívül fontos, hogy a következő generáció tagjai széleskörű médiaismeretekkel rendelkezzenek, eligazodjanak a szinte végtelen mennyiségű információ között, s ennek segítségével képesek legyenek maguk is minőségi tartalmakat létrehozni.

A tankönyv on-line betekintője az alábbi linken érhető el:
http://www.ntk.hu/c/document_library/get_file?uuid=80fc44ba-309c-4205-99bd-96088dffe340&groupId=10801

 

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.