2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

 
Minden gyerek jusson el színházba!


Az új Nemzeti Alaptanterv a kulturális nevelésre is hangsúlyt fektet

Szeptembertől a tanév során a diákok színházi előadásokat látogathatnak az új Nemzeti Alaptanterv részeként. A pedagógusok és a diákok több színház kínálatából válogathatnak vagy az iskola falai között rendezhetnek előadásokat, de akár olyan fesztiválokon is részt vehetnek, mint a Pécsi Országos Színházi Találkozó.

Már zajlik az ország legnagyobb, 10 napos színházi fesztiválja, a Pécsi Országos Színházi Találkozó, amely évente több tízezer látogatót vonz a kicsiktől a nagyokig egyaránt. Jövőre azonban akár még több diák vehet részt az eseményen az új alaptantervnek köszönhetően, ugyanis a kerettantervek alapján évente legalább egy színházi előadást nézhetnek majd meg – egyelőre az 1., 5 és 9. évfolyamos – tanulók a dráma- és táncóra keretében. Az ötödik és a kilencedik évfolyamon kötelező tantárgy lesz a dráma és tánc. Minden iskola a helyi tantervének megtervezésekor dönthetett arról, hogy ötödik évfolyamon heti egy órában a dráma és táncot vagy a hon- és népismeretet tanítja kötelező tantárgyként, illetve kilencedik évfolyamon szintén hetente egyszer taníthatnak a diákjaiknak dráma és tánc vagy mozgókép és médiaismeret tantárgyat. A dráma és tánc mint önálló tantárgy tanításának célja az élményeken keresztül történő megértés, a kommunikáció, a kooperáció, a kreativitás fejlesztése, az összetartozás érzésének erősítése.
A tantárgy közműveltségi tartalmai, fejlesztési feladatai elsősorban tevékenységközpontú, gyakorlati képzés során sajátíthatók el, illetve minden évfolyamon hangsúlyozottan jelenik meg a színházi előadás közös megtekintésének lehetősége és az azt követő előadások több szempontú és élményszerű befogadásának elősegítése, a színházi hatáselemek közös vizsgálata, eljutva a drámaelmélet legfontosabb alapvetéseinek megismeréséig.
„A színházi előadás megtekintése minden diák számára hasznos” – mondta Eck Júlia, a Nemzeti Alaptantervet kidolgozó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakértője, majd hozzátette: „A művészi tevékenységek semmi mással nem pótolható szerepet játszanak a képzelőerő, az empátia, az ízlés és az árnyalt kifejezés képességének fejlesztésében. Kora gyermekkortól kezdve ezek szolgálják a leghatékonyabban a forma-, a tér-, a ritmus- és a színérzék kibontakozását, a mozgáskoordináció fejlesztését, és elengedhetetlenek a figyelem, az emlékezet, valamint a kommunikációs készségek fejlesztésében is. A művészeti nevelés eredményességéhez pedig nélkülözhetetlen a művészeti intézmények látogatása.”
A program másik célja, hogy áthidalja a szociális helyzetből fakadó különbségeket. Vannak olyan családok, akik egyébként nem engedhetik meg maguknak, hogy kulturális programokra vigyék a gyermekeiket, az iskola segítségével és közreműködésével azonban újfajta élményekben részesülhetnek a tanulók, a közös program pedig elősegítheti a csapatszellem kialakulását.
Az iskolák több lehetőség közül is választhatnak. A színházak több gyermekeknek szóló programot kínálnak. A Magyar Állami Operaház például nemrég hirdette meg ifjúsági programját, az OperaKalandot. Az Erkel Ferenc Hunyadi László című operájára épülő program első előadás-szériájára 335 iskola jelentkezett szerte az országból, így több mint huszonhétezer diák jut el térítésmentesen az előadásra.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.