2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

 

Már készülnek az iskolák és a szervezetek a közösségi szolgálatra

Alig telt el másfél hónap a tanévkezdés óta, és az iskolák közel negyede már elkezdte megszervezni a közösségi szolgálatot, emellett a fogadó szervezetek is több programmal készülnek, hogy minden tanuló az érdeklődésének megfelelő tevékenység közül választhasson. Többek között tárlatvezetésben, régészeti feltárásokban, állatmenhelyek segítésében tevékenykedhetnek, de időseket is meglátogathatnak a diákok.

A tavaly ősz óta végezhető közösségi szolgálat célja, hogy erősítse a fiatalokban a társadalmi felelősségvállalás fontosságát, elősegítse a szolidaritás és tolerancia, valamint az együttműködés és a problémamegoldás fejlesztését. A pedagógusok felkészítése és munkájuk megkönnyítése érdekében az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) tájékoztató napokat és ingyenes továbbképzést szervez.

A tanév második hónapjában járva már az iskolák közel 25%-a elkezdte megszervezni a 9. évfolyamosok számára a közösségi szolgálat teljesítéséhez szükséges háttér megteremtését, amihez nagy segítséget nyújtanak az önkormányzatok, akik ernyőszervezetként tudnak segíteni a koordinációban. Emellett számos országos szervezettel sikerült együttműködést kialakítani, akik szívesen fogadják a diákokat. A közösségi szolgálat révén a fiatalok beleláthatnak az adott szervezet munkájába, megtapasztalhatják a jótékony tettek erejét, és számos olyan tapasztalatot, kompetenciát szerezhetnek, amely a későbbi munkavállalásuk során segítheti őket. A másokért való felelősségvállalás, a segítő magatartás kialakítása pedig a megújult Nemzeti Alaptanterv egyik kiemelt fejlesztési területe is egyben.

„A közösségi szolgálat sikeréhez jól kidolgozott módszertanra és jól szervezett együttműködésre van szükség, és fontos a pedagógusok felkészítése, támogatása is. Ennek érdekében külön portállal, konferenciákkal, tájékoztató napokkal és ingyenes továbbképzésekkel segítjük a tanárok munkáját, ami azok számára is hasznos lehet, akik már elindították a programot” – mondta Bodó Márton, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos munkatársa.

• 2013. szeptember 25-én Kaposvárott,
• 2013. október 16-án Szekszárdon,
• 2013. október 28-án Szentendrén a Skanzenben,
• 2013. november 21-én pedig Budapesten
várják a témában megrendezett konferenciákkal az érdeklődő pedagógusokat, de
• 2014 elején további tájékoztató napokat is szervez az OFI.

Sőt hamarosan akkreditált, térítésmentes, 60 órás továbbképzésekre is sor kerül, amelynek keretében több ezer pedagógus képzése valósul meg.

Mindeközben pedig számos szervezet várja már most is a diákokat, 2013 októberétől például az Országos Katasztrófavédelem szervei (tűzoltóságok, polgárvédelmi szervek) minden hónapban legalább 5 alkalmat kijelölnek a közösségi szolgálat teljesítésére, emellett az Országos Polgárőrség az ország minden megyéjében szervez programot idősek látogatására, aminek keretében felkészítik az időseket a betörés elleni védelemre, a hideg és a meleg elleni védekezésre, beszélgetnek velük. A szentendrei skanzenben a tanulók többek között bekapcsolódhatnak a restaurátorok munkájába, muzeológusok segítségével a skanzen adattárában tevékenykedhetnek, de a gasztronómia iránt érdeklődők is találnak számukra érdekes elfoglaltságot. Az Ökumenikus Ifjúsági Iroda pedig a „72 óra kompromisszumok nélkül” elnevezésű programjával várja az érdeklődő tanulókat.

Közösségi szolgálat egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, a környezet- és természetvédelmi, katasztrófavédelmi, óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, idős emberekkel közös sport és szabadidős tevékenység területén végezhető. A diákok tehát számos, érdeklődésüknek megfelelő tevékenység közül választhatnak, amit összesen 50 órában kell teljesíteniük, naponta maximum 3 óra elszámolásával és szülői jóváhagyással.

A közösségi szolgálat szervezését a Közösségi Szolgálat Portál is segíti (www.kozossegi.ofi.hu), amely a pedagógusok mellett a szülők, diákok, szervezetek tájékozódását, tájékoztatását egyaránt segíti.

 

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.