2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

Az országos történelmi műveltségi vetélkedő eredménye

A szekszárdi Garay János Gimnázium diákjai utazhatnak Erdélybe

 

November 9-én ért véget az ötödik alkalommal megrendezett országos történelmi műveltségi vetélkedő, amelyet a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó és a budapesti Németh László Gimnázium szervezett középiskolás diákok számára. A több mint 300 nevezett csapatból a Forrásközpontú történelem elnevezésű verseny döntőjében a legjobb tíz mérhette össze tudását az értékes díjakért. A fődíjat, az erdélyi körutazást a szekszárdi Garay János Gimnázium Libertini csapata nyerte.

kep1Ötödik alkalommal hirdették meg a szervezők a Forrásközpontú történelem nevű országos történelmi vetélkedőt, amely felépítését tekintve egyedülálló a maga nemében. Az áprilisban indult háromfordulós versenysorozat kifejezetten kilencedikes diákoknak szól, akik a verseny során nem csupán tárgyi tudásukról adnak számot, hanem arról is, hogy már 15-16 évesen hozzáértő módon képesek különböző forrásokat elemezni.
Az idei döntő fő témája a képi és tárgyi források felismerése és elemzése volt. Ehhez a csapatoknak előzetesen egy tetszőlegesen választott tárgyi emlék történetét kellett kinyomozniuk, egy másik feladatban pedig történelmi eseményeket, személyeket, tárgyakat, ábrákat és térképeket ábrázoló képeket kellett dominókként sorba rakni.
A döntő egyik legnépszerűbb feladata szerepjáték volt: ugyanazt a korszakot egy férfi és egy női történelmi személyiség szemszögéből kellett bemutatniuk – például, hogy mit mesélhetne Mátyás Beatrixról és Beatrix Mátyásról.
A legnagyobb sikert azonban a „800 másodperc alatt a Föld körül” nevű feladat aratta, amelyben kevesebb mint negyed óra alatt kellett a csapatoknak bejárniuk az ókori és középkori történelem minél több helyszínét. Minden helyszínen egy rövid kérdésre kellett helyesen válaszolni a továbbinduláshoz.
A Forrásközpontú történelem című vetélkedő nemcsak a történelmi forrásokkal kapcsolatos kutatómunka szeretetét mutatja meg a diákoknak, hanem a történelemtanároknak is ötleteket kínál a források érdekes feladatokon keresztül történő megismertetéséhez. Az országos történelmi műveltségi vetélkedőre idén több mint 300 csapat nevezett. „A vetélkedő fél évtizedes sikerét nemcsak a jelentkező iskolák nagy száma bizonyítja, hanem az is, hogy a korábbi versenyzők közül rendkívül sokan indultak és értek el sikereket az OKTV-n vagy ma már történelem szakos egyetemi hallgatók” – mondta el Pálinkás Mihály, a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó vezető szerkesztője.
A vetélkedőt végül a szekszárdi Garay János Gimnázium Libertini csapata nyerte dr. Gesztesi Enikő felkészítésével, ők utazhatnak tanulmányi kirándulásra Erdélybe. Második helyezett a győri Révai Miklós Gimnázium Homokszemszámlálók csapata lett Némethné Hérincs Ildikó és Ladich Artúr felkészítésével – ők értékes könyvajándék mellett a National Geographic magazin egyéves előfizetését nyerték a Sanoma Media Budapest felajánlásában. A harmadik helyen a miskolci Földes Ferenc Gimnázium Földes gráciák csapata végzett dr. Szabó Istvánné felkészítésével, akik a könyvjutalom mellett a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ ajándékaként egy különleges tárlatvezetéssel egybekötött sétán vehettek részt a Várnegyedben.

 

A 2013-as országos történelmi műveltségi vetélkedő eredménye (helyezés, csapat, iskola, felkészítő tanár):


1. Libertini; Garay János Gimnázium, Szekszárd - Dr. Gesztesi Enikő
2. Homokszemszámlálók; Révai Miklós Gimnázium, Győr - Némethné Hérincs Ildikó, Ladich Artúr
3. Földes gráciák; Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc - Dr. Szabó Istvánné
4. Három helóta; Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium - Páll Csilla
5. A fény gyermekei; NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely - Varga Zoltánné
6. Három grácia; Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium - Prokob Ildikó
7. Alt; Szent István Gimnázium, Budapest - Sándor Miklós
8. Retur; Szent István Gimnázium, Budapest - Sándor Miklós
9. III. triumvirátus; NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely - Varga Zoltánné
10. Gladiátorok; Hunyadi János Gimnázium, Bácsalmás - Barnáné Steixner Margit

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.