2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

 okTanárok és edzők a rivaldafényben

Átadták a MOL Tehetséggondozásért Díjakat

MOL Tehetséggondozásért Díjat vehetett át március 12-én nyolc példamutató munkát végző pedagógus a Művészetek Palotája Üvegtermében. A díjakat többek között Ferencz I. Szabolcs, a MOL-csoport Társasági Kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója, az alapítvány kurátora, valamint Ónodi Eszter színművésznő, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete adták át.

 

Az Új Európa Alapítvány 2006 óta évente 100 millió forintot fordít a fiatalok, a pedagógusok és a gyermekegészségügy támogatására; az elmúlt hét év során már több mint ötven kiváló pedagógus példamutató munkáját ismerte el. A kuratórium idén több mint 700 jelölt közül választotta ki azt a négy tanárt és négy edzőt, akik önzetlen munkájukért átvehették a MOL Tehetséggondozásért Díjat, amely erkölcsi és anyagi elismerés: a díjjal 500 000 forint tiszteletdíj jár. Ezek a tanárok és edzők munkájukkal, áldozatkészségükkel és szakmai támogatásukkal számos tehetséges fiatal kibontakozását segítették.

 

MOL_Tehetseggondozasert_-_dijatado_-_Ferencz_I._Szabolcs_MOL-csoport_ugyvezeto_igazgatoEgy gyermek számára nélkülözhetetlen a szülői támogató háttér, azonban szükség van olyan elhivatott pedagógusokra is, akik a szakértelmükkel és a személyiségükkel képesek inspirálni tanítványaikat, hatékonyan segítve ezzel a fiatal életének formálását és pályafutásának elindulását. Azt is tudjuk, hogy a kimagasló sikerek eléréséhez kitartás és szorgalom szükséges tanár és tanítvány részéről egyaránt. Erre a példaértékű munkára szeretnénk a MOL Tehetséggondozásért Díjjal felhívni a figyelmet” – mondta Ferencz I. Szabolcs, a MOL Társasági Kapcsolatok ügyvezető igazgatója, az Új Európa Alapítvány kurátora.

 

A 2013. évi MOL Tehetséggondozásért Díjat olyan kiváló tanárok vehették át, mint Fazekas Erzsébet szolfézs, ének-zene tanár (Miskolc), dr. Kirsch Éva fizikatanár (Debrecen), Szász Józsefné Réger Judit hegedűtanár (Budapest) és Tölgyesné Kovács Katalin biológia-kémia szakos tanár (Zalaegerszeg).

A sportszakemberek között Gyöngy Attila birkózóedző (Eger), Keszthelyi Miklós jégkorongedző (Budapest), Nagy Gábor kosárlabdaedző (Paks) és Suba László atlétikaedző (Debrecen) részesült az elismerésben.

A díjakat többek között Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, a MOL egyéni támogatottja, valamint Ónodi Eszter színművésznő, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete adták át.

MOL_Tehetseggondozasert__-_dijakA korábbi hagyományoknak megfelelően a díjátadón a MOL Tehetségtámogató Program fiatal tehetségei léptek fel: a 11 éves Boros Mihály, valamint a 16 éves Radnóti Róza zongorajátékát élvezhették a jelenlévők, akiknek tanáraik, Megyimóreczné Schmidt Ildikó, valamint Hornyászkyné Becht Erika a korábbi években szintén a MOL Tehetséggondozásért Díj kitüntetettjei voltak.

A díjátadó esemény keretében az Alapítvány meghirdette az idei pályázati programjait is. A MOL Tehetségtámogató Program Sport kategóriájára 2014. március 31-ig jelentkezhetnek azok a 10–18 év közötti fiatalok, akik jó eredményt értek már el országos vagy nemzetközi versenyeken és továbblépésükhöz anyagi segítségre van szükségük. A pályázati információk a www.ujeuropaalapitvany.hu oldalon találhatók meg.

 

A 2013. évi MOL Tehetséggondozásért Díj kitüntetettjeinek rövid méltatása:


TANÁROK


MOL_Tehetseggondozasert_-_dijatado_-_PedagogusokFazekas Erzsébet (1958) – szolfézs és ének-zene tanár, Miskolc

Fazekas Erzsébet szolfézs és ének-zene tanár a Miskolci Egressy Béni–Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában. Tanítványaiban felismeri a zene iránti fogékonyságot, azonosul képességeikkel, megtalálja fejleszthetőségük útját. Fontos számára a hagyományőrzés, hogy tanítványai ismerjék és szeressék a magyar népdalkincset. Hitvallása, hogy népdalaink élményszerű átadása a gyermek számára egy életre szól. A diákok a tanárnő útmutatásával komoly eredményeket értek el mind a népzene, mind a könnyűzene területén. Egyik kiemelkedő tanítványa, Veréb Tamás – akivel több országos és nemzetközi versenygyőzelmet ért el – ma az Operettszínház vendégművésze, pályafutását több éven keresztül a MOL Tehetségtámogató Program is segítette.

 

Dr. Kirsch Éva (1961) – fizikatanár, Debrecen

Dr. Kirsch Éva 1985 óta a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának meghatározó fizikatanára, 2011 óta igazgatóhelyettes. Számos tudományos projektben, országos versenyen programíró, továbbképzések, munkacsoportok vezetője. A tanítás egyszerre munkája, szenvedélye és hivatása. Fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a tehetséges diákokat megtalálja és segítse őket a kibontakozásban. Sok kiváló szakembernek alapozta meg szakmai karrierjét. Diákjai megyei és országos fizikaversenyeken szerepelnek eredményesen. Sokat tesz a természettudományok presztízsének megerősítéséért is: bemutatóórákat tart, szakmai és pedagógiai konferenciákon vesz részt.

 

Szász Józsefné Réger Judit (1943) – hegedűtanár, Budapest

Szász Józsefné Réger Judit közel 50 esztendeje van a pedagóguspályán, 45 éve dolgozik a budapesti Józsefvárosi Zeneiskolában tanszakvezető hegedűtanárként. 19 éven keresztül a Zeneakadémia Tanárképző Intézetének gyakorlatvezető tanára volt. Pedagógiai munkájának fontos meghatározója a zenei pályára való felkészítés, ugyanakkor az átlagos képességű növendékek és a hátrányos helyzetű gyermekek tanításában is rendkívül igényes és eredményes. Kiemelkedő munkát végez a tehetséggondozás területén, számos növendéke nyert díjat országos és nemzetközi versenyeken. 2013-ban a Koncz János Hegedűversenyen öt növendéke került a döntőbe. Társszerzője a hegedűtanításban kiemelkedő jelentőségű Hegedű ABC-nek. Közel száz tanítványa választotta a zenei pályát és lettek tanár kollégái, koncertező művészek. 1992-ben megalakította a ma már a hazai és nemzetközi koncertéletben is elismert Weiner-Szász Kamaraszimfonikus zenekart.

 

Tölgyesné Kovács Katalin (1957) – biológia-kémia tanár, Zalaegerszeg

Tölgyesné Kovács Katalin a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium biológia-kémia szakos tanára, 33 éves tanári pályafutást tudhat maga mögött. Tanítványaival könnyen megkedvelteti a természettudományokat, a tehetséggondozást pedig mindig kiemelt feladatának tekintette. Számos városi és megyei verseny szervezésében vett részt, valamint országos versenyekre írt feladatokat. Diákjai bekerültek a Nemzetközi Kémiai Diákolimpiára, OKTV-n többször szerepeltek az első tíz helyezett között. Rendszeresen segíti diákjai önálló kutatómunkáját, felkészülésüket diákkonferenciákra. Aktív tagja annak az iskolai alapítványnak, amely a gimnázium diákjainak nyújt anyagi támogatást a versenyek utazási költségeihez, és hozzájárul az oktatás tárgyi feltételeinek javításához.

 

EDZŐK


MOL_Tehetseggondozasert_-_dijatado_-_EdzokGyöngy Attila (1968) – birkózó edző, Eger

Gyöngy Attila vezetőedző az egri Vasas Birkózó Egyesületben, ahonnan korábban több világversenyen érmet hozó és olimpiai bajnok birkózó került ki (Sike András olimpiai bajnok, Virág Lajos VB ezüstérmes). Jelenleg is számos versenyzőt edz, és az egyesület első számú pillére. Fiatal tanítványaira nagyon sok személyes figyelmet szán. Tanítványai között megtalálható Török Zsolt korosztályos világbajnoki ezüst- és bronzérmes birkózó is, aki több éve a MOL Tehetségtámogató Program támogatottja.

 

Keszthelyi Miklós (1973) – jégkorongedző, Budapest

Keszthelyi Miklós az UTE jégkorongcsapat szakedzője. Már aktív játékos korában, 1993-ban elkezdte az edzői szakmát. 1996-ban szerzett testnevelő tanári, 2008-ban jégkorong-szakedző diplomát. Húszéves edzői pályája során az óvodai és iskolai korcsolyaoktatáson keresztül egészen az U16-os utánpótlás korosztályig foglalkozott gyerekekkel. A Magyar Jégkorong Szövetség U14-es tehetséggondozó programjának kezdetétől fogva az egyik vezetőedzője. Kétszer is elnyerte a Szövetségtől a legjobb utánpótlásedzőnek járó díjat, mialatt több tucat utánpótlás-válogatott gyermeket és jó pár felnőtt válogatott játékost nevelt a sportágnak (Hári János, Szilágyi Bence, Kovács Csaba, Borbás Gergely, Németh Attila, Nagy Richárd).

 

Nagy Gábor (1963) – testnevelő tanár és kosárlabdaedző, Paks

A paksi Energetikai Szakközépiskola és Kollégium testnevelő tanára és az Atomerőmű Sportegyesület férfi kosárlabda szakosztályának junior edzője. 1981-ben kezdett edzősködni a TF-en, majd a KSI-ben és a Tungsramban folytatta juniorok és kadettek mellett, 1989–1991 között az ifjúsági válogatott másodedzője volt. 1991-ben az év utánpótlásedzője címet kapta. 1992-ig csapata kétszer nyert országos bajnokságot, illetve kupát. Ő fedezte fel és hívta meg a válogatottba Dávid Kornélt, aki később a legismertebb magyar kosárlabdázó lett és az NBA-ban szerepelt. 1994-ben kidolgozott egy „Labdavarázs” nevű kosárlabda-sportprogramot a 8– 12 éves korosztály számára, amit 1997–2010 között szabadidős mozgásfejlesztő programmá alakított át. Ezen több mint 1400 kisgyermek vett részt eddig. Az elmúlt 32 év alatt sok-sok gyermekkel szerettette meg a sportot és a kosárlabdát, munkája és eredményei a tömegsport és versenysport terén is kiemelkedőek.

 

Suba László (1960) – testnevelő tanár és atlétikaedző, Debrecen

Suba László 1982-ben kezdte edzői pályafutását, 1988 óta a Debreceni Sportcentrum atlétika-szakedzője. Az elmúlt 30 évben több száz fiatal tanítványa nyert korosztályos országos bajnoki címet, vett részt korosztályos európai és világversenyen: 1997-ben a Junior EB-n ezüstérmet szerző 4×400 méteres váltó tagja volt Szabó Enikő, aki a 100 méteres síkfutás országos csúcstartója jelenleg is. 2013-ban utánpótlás korú tanítványai összesen 16 országos bajnoki címet nyertek, illetve többen szereztek kvalifikációt Európa- és világbajnokságokra is.

 

A díjazottakról készült kisfilmek az alábbi linken érhetők el:

http://www.ujeuropaalapitvany.hu/tamogatott/dijazottak-2013
 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.