2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

 

Az AmCham Nyelvi Nagykövet Program csúcstalálkozója

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) a közép-európai régió egyik legnagyobb és legmeghatározóbb amerikai kamarája, amely nem csupán az amerikai, hanem a nemzetközi, illetőleg a helyi üzleti élet vezető képviselője Magyarországon. Folyamatosan arra törekszik, hogy hozzájáruljon a magyar gazdaság versenyképességének javulásához. Fő céljuk a vállalkozások segítése. Jelszavuk: az iskolából a munkahelyre. Az AmCham Nyelvi Nagykövet Program csúcstalálkozóját október 16-án tartották a Magyar Országgyűlés felsőházi termében.

A csúcstalálkozón Juhos Andrea, az Amerikai Kereskedelmi Kamara Oktatási és Munkaügyi Bizottságának elnöke moderálásával az előadók a nyelvtanulás hasznáról, hazai lehetőségeiről számoltak be. A konzultációra is alkalmat adó találkozót középiskolai diákok, nyelvtanárok, iskolaigazgatók és a nyelvi nagykövetek, egyetemi professzorok, vállalati HR-vezetők részére szervezték.
Első előadóként Doncsev Andrást, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárát hallhattuk, aki arról beszélt, hogy a nyelv meghatározza a gondolkodást, miután minden nyelven más nyelvi sémákban gondolkodunk. A nyelvtanulásra biztatott, s még a miniszterelnök úr tusnádfürdői beszédéből is idézett, amikor azt mondta: nem hazafias erény, ha valaki csak magyarul beszél. Aztán az idegennyelvtudás európai mértékéről beszélt, statisztikai adatokkal alátámasztva a szomorú tényeket: hazánkban a lakosság – saját bevallása szerint – 17 százaléka beszél egy, 6 százaléka kettő és 1 százaléka három vagy több idegen nyelvet. Szerény helyet foglalunk el ezzel az európai mezőnyben. Ha nem is rögtön a luxemburgiak mellé kellene felzárkóznunk, ahol a lakosság 98 százaléka beszél két nyelvet, de előrébb kell lépnünk, mert ennek hiányában kimaradnak a lehetőségek. Sok kis- és középvállalkozás esik el gazdasági kapcsolatoktól emiatt, hiszen a tőke szabad mozgása megkívánja a nyelvtudást.
Benkő Vilmos, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke arról beszélt, hogy a nyelvtanulás életmódot is jelent, ami több ajándékkal is jár. Az egyik, hogy aki idegen nyelven tud, az jobban érti a sajátját, valamint a nyelvtudással nő az ember önbizalma, az önbizalom pedig az a szikra, ami minden tett, cselekvés, tevékenység elindítója. A nyelvtudás révén közvetlenül kapcsolatba kerülünk más népekkel és képviseljük Magyarországot, a nagykövetei leszünk, akik befolyásolhatjuk partnerünk, beszélgetőtársunk Magyarország-képét.
Különleges színfoltot jelentett a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányának inspiráló előadása a tanulás és a sportolás kapcsolatáról. Köztudott, hogy a vízilabdázók nagy többsége diplomás ember, így nemcsak a sportteljesítményükkel lesznek példaképek az uszodában a fiatalabb korosztály számára, hanem követendő életmódot is mutatnak nekik. Saját életéből vett esetekkel érvelt szórakoztató stílusban. Nem véletlenül hívják az ismert sportolót egyetemekre is előadni.
Az előadások után a diákoknak tapasztalatcserére nyílt alkalmuk, míg tanáraik és a program felelősei panelbeszélgetésen folyatták az idegennyelv-oktatásának elemzését. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a használható nyelvtudás elérése a cél. A köznevelési törvény is ezt szolgálja, ennek érdekében alakították át a Nemzeti Alaptantervet és vezették be a pedagógusok számára az életpályamodellt.
A szervezők ahhoz kívánnak hozzájárulni, hogy Magyarország a globalizációnak ne áldozata, hanem haszonélvezője legyen, a fiatalok pedig lássák be, hogy a nyelvtudás, a multikulturális kompetenciák a karrierépítés alapjait jelentik.


Novák Imre

Nyelvi Nagykövet Program
Az AmCham 2011-ben indította el a Nyelvi Nagykövet Programot (Language Ambassador Program), amelynek célja, hogy a nyelvtanulás fontosságára hívják fel a figyelmet a középiskolások körében az AmCham iroda szervezésében, tagvállalataik önkéntes munkatársainak közreműködésével. A program során eddig 126 önkéntes segítségével 210 óralátogatást szerveztek, több mint 40 középiskolában, köztük vidékiekben is.
Az Első Nyelvi Nagykövet Csúcstalálkozót (First Language Ambassador Summit) a program eddigi részt vevő iskoláinak, önkénteseinek és nyelvtanároknak, illetve további potenciálisan bekapcsolható iskoláknak szervezték.
Az AmCham Nyelvi Nagykövet program 2012-ben elnyerte a Magyar Public Relations Szövetség Mintaértékű CSR Projekt díját.

 

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.