2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

 
Új album: Időutazás a Bakonyban


Fotókkal született újjá Rómer Flóris Bakonyról szóló XIX. századi könyve

Fotókkal illusztrált, színes albumként született újjá Rómer Flóris Bakonyról készült XIX. századi, első tudományos leírása. A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (korábban Nemzeti Tankönyvkiadó) gondozásában megjelent albumban Szabó Béla nemzetközileg is elismert fotóművész az eredeti útvonalat bejárva csodálatos fotókkal hozza közelebb az eredeti szöveget és illusztrációkat a ma emberéhez. A kiadvány tudományos érdekessége és vizuális igényessége miatt méltán tarthat számot a hazai tájak, a természet iránt érdeklődő hazai közönség figyelmére.

bakonyA Bakony különleges atmoszférája és szépsége egyaránt megérintette a költőket, írókat, képzőművészeket és a tudomány embereit. Dr. Rómer Flóris polihisztor és bencés tanár 1859-ben indult el a Bakony feltérképezésére, és a barangolásai során lejegyzett írásokból született 1860-ban a Bakony első tudományos leírása A Bakony, Természetrajzi és régészeti vázlat címmel.
153 évvel később – több ezer kilométer, 4 év és több mint tízezer felvétel után – megjelent a könyv XXI. századi, újjászületett változata Szabó Béla fotóművész feldolgozásában. Végigjárva a dr. Rómer Flóris által bejárt útvonalat a nemzetközileg is elismert fotográfus fényképezőgépével dokumentálta mindazt, amit a bencés tanár látott, de abban az időben fotóval nem örökíthetett meg. Az igényes album a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó gondozásában jelent meg.
„Az újragondolt kiadás egy valódi időutazás az olvasók számára. A természetfotók kedvelőinek és komolyabb történelmi, régészeti, geológiai érdeklődésű közönségnek egyaránt kiváló olvasmány lehet a könyv, de akár kiegészítő tananyagként is használható” – mondta el Csuka Tünde, a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó üzletágvezetője.
A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (korábban Nemzeti Tankönyvkiadó) gondozásában megjelent kötet párhuzamosan közli Rómer Flóris szövegeit és rajzait Szabó Béla fotóival. A könyv elején dr. Galambos István botanikus muzeológus, dr. Cseh Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektorhelyettese és Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója ajánlja a művet az olvasóknak. A kötet kapható a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Pedellus boltjában, valamint elérhető a kiadó webshopjában is az alábbi linken: http://www.ntk.hu/cikk/ntkshop/60171

Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt. (korábban Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt.)
A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt. (NTK) a Sanoma Learning csoporthoz tartozó NTK Oktatási Holding Zrt. tulajdonában van. A több mint 60 éves NTK Magyarország vezető tankönyvkiadója, mely kiváló minőségű, modern, a XXI. századi igényeknek megfelelő tananyagokat készít az általános és a középiskolai diákok és tanárok, valamint az egyetemi és főiskolai hallgatók részére. Az NTK több mint 2500 féle tankönyvet és számos oktatást segítő eszközt ad ki. Az NTK a nemzetiségi és speciális nevelési igényű tanulók számára is széles palettájú kínálattal rendelkezik.
www.ntk.hu
www.facebook.com/NemzedekekTudasa
www.youtube.com/NemzedekekTudasaTK

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.