2022. január 29., szombat Adél napja

 Archívum

Pedagógusok a filmvásznon: Csendszimfónia (Mr. Holland’s Opus, 1995)

 

A filmek gyakran érzékletesebben tárják fel az iskola világának problémáit, mint a különböző pedagógiai elemzések, kutatások garmadája. A tantermek számtalan mozgókép számára biztosítottak (és biztosítanak napjainkban is) tökéletes díszletet a maguk sajátságos konfliktusaival, speciális közegével és persze egyedi hőseivel. Ezen filmek legfontosabb hősei pedig kik mások is lehetnének, mint a pedagógusok? S legyen akár fiatal, idealista, szenvedélyes tanító, netán bölcs, dörzsölt professzor a főszereplő, ezek az alkotások arra emlékeztetik nézőjüket, hogy milyen fontos szerepük van a pedagógusoknak a fiatal személyiségek formálásában, nevelésében. Sorozatunkban emlékezetes pedagógusfigurákat bemutató alkotások közül válogatunk.

 

mho2Glenn Holland (Richard Dreyfuss), a fiatal, tehetséges zeneszerző olyan műről álmodik, amellyel beírja magát a zenetörténelembe. Hogy elég ideje maradjon a komponálásra és szép feleségére, Irisra (Glenne Headly), zenetanári állást vállal a portlandi John F. Kennedy Középiskolában. Az iskola falai között azonban Holland teljesen más világgal találkozik, mint amire számított: tanítói erőfeszítéseit üres és érdektelen diáktekintetek kísérik. A férfi hamarosan ráébred, hogy más megközelítést kell alkalmaznia, hogy felkeltse hallgatói érdeklődését a zene iránt, így nemcsak klasszikus, hanem rock ’n’ roll nótákat is felhasznál ahhoz, hogy diákjainak ne csupán száraz tudást, hanem valódi zeneszeretetet is átadjon. Holland ráérez a pedagógusi hivatás ízére, és míg saját nagy művével egyre kevésbé halad, addig a tanítás teljesen betölti az életét. Ezzel veszi kezdetét harminc viszontagságos esztendő az iskola falai között…

 

Kevés olyan film akad, amelyik olyan szépen mesélne a pedagógusi hivatásról, annak minden pozitív vonatkozásáról és árnyoldaláról, mint a Patrick Sheane Duncan forgatókönyvéből készült Csendszimfónia. Glenn Holland amikor első nap beteszi a lábát a John F. Kennedy Középiskolába, még csupán megfelelő pénzkereseti lehetőségként tekint új munkájára, hogy azután szabadidejében nyugodtan foglalkozhasson félbehagyott szimfóniájának megírásával, ám a tanítással töltött évek lassan rádöbbentik arra, hogy a tanítványokban felébresztett zeneszeretet sokkal fontosabb a hírnévnél. Új hivatásának élve szinte minden szabad pillanatát tanítványai körében tölti, amit a családi élete alaposan megszenved. Amikor megtudja, hogy egyetlen gyermeke süketen jött a világra, sokáig képtelen feldolgozni, hogy fia soha nem hallhatja az apja zenéjét, így Holland még inkább az iskolai munkába menekül az otthoni problémák elől.

 

mho1Persze, amint említettük, Stephen Herek direktor alkotása nem csupán a nehézségekre koncentrál, sőt igyekszik megmutatni minden olyan pillanatot, ami egy tanár életében örömet (egy jól sikerült iskolai előadás) vagy éppen bánatot (egy elvesztett diák) okozhat. Megmutatja, hogy miként lesz a kényszerű tanári állásból Mr. Holland hivatása a pedagógusi pálya, nem eltitkolva a kilengéseket sem, amelyek során a főhős hol az iskola vezetésével, hol a tanítványaival, hol pedig a saját családjával kerül összeütközésbe. Herek kiválóan ábrázolja mindezeket Holland több évtizedet felölelő pályafutását elénk tárva, mindeközben pedig olyan, az oktatást és a zenét közvetve-közvetlenül érintő események megidézésére is jut ideje pár archív felvétel felvillantásával, mint a Kennedy elleni merénylet, a vietnami háború borzalma, John Lennon halála vagy éppen az iskolai művészeti programok eltörlése. A Csendszimfónia így nem csupán egy karriertörténet, hanem kiváló korrajz is, igaz, előbbi minőségében azért sokkal erőteljesebb. Ez elsősorban a rendezői koncepció érdeme, hiszen egészen zseniális az egész történeten végigvezetett és roppantmód találó párhuzam, amely a zeneszerzést és a pedagógusi munkát állítja egymás mellé. Ennek finom motívumai, áthallásai, kölcsönhatásai pedig végigkísérik Mr. Holland életpályáját.

 

Herek mindemellett nem heroizál, megmutatja Holland személyes drámáit és ballépéseit, ráadásul főszereplője látszólag nem hajt végre hatalmas tetteket sem (megtanít dobolni egy botfülű futballistát, segít megtalálni egy lánynak a tiszta hangokat a klarinéton, jó tanácsokkal lát el egy ígéretes tehetséget stb.). A lezárásban azonban Hollanddal együtt szembesülünk azzal, hogy már-már kisszerűnek tűnő tettei, a zene szeretetére való nevelése, türelme és embersége hány és hány ember életét változtatta meg gyökeresen. Felemelő pillanat, ahogyan pont egykori tanítványait vezényelve adhatja elő szeretett iskolája koncerttermében saját darabját első alkalommal.

 

mho4De nem „csak” a rendezői és a forgatókönyvírói munka van a helyén a Csendszimfóniában, a színészi játékok hasonlóan magas színvonalúak. Főként igaz ez a címszereplő Glenn Hollandot alakító Richard Dreyfussra, aki élete egyik legjobbját nyújtja visszafogott, ám mégis erőteljes játékával (Golden Globe és Oscar-díj jelölés volt a jutalma érte).

 

Egy a zenéről (is) szóló filmben természetesen a hanganyag sem mellékes, ezt pedig Michael Kamen vállalta és egészen kivételes munkát végezett. Nem csupán a különböző korszakokat megidéző zenék között válogatott biztos kézzel, hanem maga írta meg Mr. Holland csodálatos nagy művét, mely a záró jelentben hangzik el, mintegy megkoronázva ezzel az egész alkotást. Kament egyébiránt annyira megérintette a Csendszimfónia története, hogy egy esztendővel a film bemutatóját követően, 1996-ban megalapította a The Mr. Holland’s Opus Alapítványt a hátrányos helyzetű gyermekek zenei nevelésének segítésére.

 

Bemutatásakor igazi kasszasikernek bizonyult a Csendszimfónia (több mint 100 millió dollárt termelt világszerte), mára azonban méltatlanul a feledés homályába merült. Pedig pontosan olyan, mint egy jól megkomponált zenemű: letisztult, mégis kifinomult, játékos-humoros, ugyanakkor megvan a kellő drámai mélysége is, és cseppet sem veszített aktualitásából, mondanivalójának értékéből elkészülése óta. Kihagyhatatlan darab.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.