2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

 

A tudományos kutatások kibontakoztatása a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen


A Pázmány Péter Katolikus Egyetem nemzetközi szintű kutatási programjának megvalósítására s ezzel kutatóegyetemi hazai és nemzetközi versenyképességének javítására 920 045 854 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv TÁMOP-4.2.1.B-11/2/KMR, Tudományos kutatások kibontakoztatása című pályázatán. A projekt során megvalósult, az Európai Unió számára is kulcsfontosságú kutatási tevékenység elősegíti Magyarország bekapcsolódását az európai innovációs folyamatokba, megerősíti a hazai kutatói, tudományos bázis presztízsét. A projekt célja az volt, hogy kutatási projektek támogatásával és kutatási szolgáltatások fejlesztésével erősítse a Pázmány Péter Katolikus Egyetem versenyképességét a nemzetközi oktatási és tudományos piacon. Ennek eredménye többek között „Lab-on-a-chip (LOC)”, azaz a „Laboratórium egy csipen” technológia, amelynek alkalmazásával lehetőség nyílt ugyanazon vizsgálatok lefolytatására néhány négyzetmilliméteres területen. Továbbá fontos előrelépéseket tettek a rákos daganatok korai felismerésében az új kvantitatív képalkotó technológia segítségével, amely költséghatékony és biztonságos megoldást jelent az adott problémákra.

Az egyetem a megvalósult projekt keretében több éven át végzett nemzetközi jelentőségű kutatásokat, amelyek három kiemelt területre koncentrálódtak, úgy mint „Bionika”, „Európa a nagyvilágban”, illetve „Kormányzás és közjó”. A három, egységet alkotó kutatási terület kapcsolódik az Európai Unió tudományos és technológiai céljaihoz, valamint az Új Széchenyi Terv húzóágazataihoz. A PPKE kutatóegyetemként mindig is arra törekedett, hogy jelentős K+F kapacitást építsen ki, hosszú távra biztosítva a hazai kutatói utánpótlást, illetve kutatási programjai révén bekapcsolódhasson az Unió számára kulcsfontosságú kutatási tevékenységekbe, európai innovációs folyamatokba.

A bionika területén a chipen kívül előrelépéseket értek el a protézisek és más rehabilitációs eszközök, testközeli érzékelő-rádiókommunikációs hálózatok, illetve a személyre szabott tartalomszolgáltatás modern telekommunikációs eszközei területén. Az „Európa a nagyvilágban” projekt területén jelentős fejlődést értek el a digitális tér alakításában, az európai identitás erősítésében, valamint az intézményi bizalom növelésében, a gazdaságpolitika fejlesztésében és a versenyképesség növelésében. A „Kormány és közjó” témában fontos kiemelni a munkajogi szabályozások és a közigazgatási fejlesztések területén történt előrelépéseket.

A három kiemelt kutatási területen elért eredmények együttesen képesek reflektálni a 2008 őszén kialakult és napjainkig elhúzódó gazdasági válság nemzetközileg is aktuális kihívásaira. A kiemelt kutatási területek fejlesztésével az egyetem támogatja a versenyképességi pólusprogram megvalósítását is.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.