2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

 

A Tudásfeltöltés 2.0 legjobb filmjei

Diákok által készített tudományos kisfilmeket díjaztak a Tudásfeltöltés 2.0 elnevezésű vetélkedőn. Idén a budapesti Mechatronikai Szakközépiskola csapata nyerte el a fődíjat, akik az elektroncsőről készítettek videót.


Tudományos témájú, tetszőleges technikával készült és legfeljebb ötperces kisfilm legyen – ezek voltak a versenykiírás fő kritériumai. A Tudásfeltöltés nevű tudományvizualizációs versenyt harmadik alkalommal hirdették meg, idén a Matehetsz – Tehetséghidak program, az OTP Fáy András Alapítvány, valamint a Tudástársadalom Alapítvány közös szervezésében. Rekordmennyiségű pályamű érkezett, a diákok 74 filmet küldtek be. Ezekből a közönségszavazatok alapján tíz, a szakmai zsűri döntése nyomán három kisfilm jutott az utolsó fordulóba. A döntőben a csapatoknak egy újabb tudományos produkciót kellett bemutatniuk másfél percben az alma és a tükör felhasználásával. A csapatok kreativitását dicséri, hogy 13 teljesen különböző film született. Az alma élettani hatásai és a tükör fizikája mellett például az is kiderült, hogyan lehet almatükröt készíteni.


A győztes csapat tagjai egy-egy táblagépet vihettek haza. Iskolájuk egy NI ELVIS II. és egy NI MyDAQ eszközt kapott, amit a National Instruments Kft. ajánlott fel, valamint egy féléves előfizetést az Élet és Tudomány folyóiratra. Második helyezést ért el a budapesti Lónyay Utcai Református Gimnázium csapata, akik A dinamikus felhajtóerő című kisfilmmel neveztek a versenyre. Nyereményük egy 5 napos balatoni táborozás a Kutató Diákokkal, valamint az iskola számára egy NI MyDAQ eszköz és féléves előfizetés az Élet és Tudomány folyóiratra. Harmadik helyen végzett az Eötvös József Gimnázium csapata, akik a Füstbombából rakéta című videóval pályáztak. Nyereményük egy DrDNS Nyomkövető kalandtúra, valamint egy NI MyDAQ eszköz az iskola számára.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.