2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

Több szempontból is első a pécsi Planetárium

Két év alatt 40 ezer látogató, 700 csoport, 2000 előadás

Az ország első optikai planetáriuma Pécsett kezdte meg működését 1975-ben, majd a digitális korszak beköszöntével a város a Zsolnay Kulturális Negyedben nyitotta meg új, a régióban egyetlen csillagvizsgálójának kapuit. A most kétéves modern csillagda nyolcméteres kupolájában Európában elsőként működő Digitarium Kappa típusú vetítőberendezés fogadja a látogatókat. A közönség számára a pécsi Planetárium különlegességét igazán a digitális technika és az élőszavas előadások ötvözete jelenti, amit a látogatók kifejezetten kedvelnek.

A 2012. április 28-i megnyitó óta a planetárium mintegy 2000 eddig tartott izgalmas előadását összesen 40 ezer látogató tekintette meg. A 700 eddig érkezett csoport jelentős része általános iskolásokból állt, kedvelt célpont az osztálykirándulók számára, de egyre népszerűbbek a csillagos égbolt titkai az óvodások és az idősebbek körében is.

A hagyományos csillagászati-űrkutatási témák mellett különleges kérések, elképzelések is teret kapnak a planetárium programjaiban, így a művészetek csillagászati vonatkozásainak, összefüggéseinek bemutatása művészettörténet-óra keretében, Állatok az égbolton címmel vetített előadás az állatkert táborozói részére vagy az angol nyelvű előadások. Nagyon népszerű a 2013 szeptemberében indított planetáriumi gyermek szakkör és a havonta egy alkalommal megrendezésre kerülő éjszakai távcsöves bemutatók, amelyekre esetenként százan is érkeznek. Minden félévben a PTE TTK Földrajzi Intézet csillagászat oktatásához kapcsolódó rendhagyó egyetemi előadásokat is tart a pécsi planetárium.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.