2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

Több mint 23 ezer résztvevő A tehetség hónapja rendezvényein

Tehetséges fiatalokra és a tehetségek támogatásának fontosságára hívta fel a figyelmet A tehetség hónapja rendezvénysorozat, amely 2014. április 25-én a győri Kísérletbazár című mini science picnickel, az egri rajzos street art akcióval, a solti tehetségnappal és a tatabányai szülői klubbal zárult. Az ötletgazda Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) hagyományteremtő célú kezdeményezéséhez egy hónap alatt országszerte több mint 150 programmal csatlakoztak a Tehetségpontok, a megvalósítást a Tehetséghidak Program uniós forrásból támogatta..

A Bartók Béla születésnapján kezdődött, egy hónapos rendezvénysorozatot alkotónapok, tehetségkutató versenyek, villámcsődületek, szülői klubok és térségi tehetségnapok sora színesítette. A hónap kiemelkedő eseményei voltak a térségi tehetségnapok, amelyek egy-egy régió kiemelkedő tehetségeinek nyújtottak bemutatkozási lehetőséget a nagyközönség előtt. Klubrendezvényeken vendégeskedtek volt iskolájukban külföldi ösztöndíjat nyert diákok, akik beszámoltak tapasztalataikról diáktársaiknak, máshol a diákmentori tevékenység jó gyakorlatait osztották meg, vagy alkotónapokon mutattak be képzőművészeti, kézműves, drámajáték, zenei és táncműhelyeket. A szülők számára is előadásokat, klubesteket tartottak, ahol a tehetséges diákok fejlesztési lehetőségeit vitatták meg. A street art akciókban a szervezők a művészet eszközeivel mutatták be a régiók tehetséges fiataljainak tevékenységét.

A tehetség hónapja során a legtöbb rendezvényt Budapesten kívül Debrecenben és Győrött tartották. Az ország valamennyi megyéjében számos más településen is rendeztek programokat kulturális és művészeti központokban, gimnáziumokban, szakiskolákban, bevásárlóközpontokban vagy éppen a főtéren. A művészeti akciók, bemutatók keretében tehetségsegítő szakemberek, pszichológusok, szülők és pedagógusok dolgoztak együtt a gyerekekkel, hogy a színpadon szórakoztató produkciók szülessenek, a termekben hasznos információkat osszanak meg az érdeklődőkkel.

A programsorozattal a szervezők igyekeztek a nagyközönség számára is átélhetővé tenni, hogy Magyarország legfőbb nemzeti kincsét a tehetséges gyerekekben rejlő lehetőségek jelentik, ezért a rájuk szánt energia és figyelem, valamint a tehetségügy hazai és uniós támogatása is befektetés az ország jövőjébe. A tehetség hónapja népszerűségét mutatja, hogy a kifejezésre keresve a Google több mint 7000 találatot ad, az első visszajelzések alapján a programoknak több mint 23 ezer résztvevője volt országszerte.

A Matehetsz azt tervezi, hogy 2015. március 25-én, a Tehetség napján ismét meghirdeti A tehetség hónapja országos rendezvénysorozatát, amennyiben ezt a rendelkezésre álló források lehetővé teszik.
 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.