2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

„TiJöttök” – A program 2014-ben folytatódik

A tudományos életpályákban van a hosszú távú versenyképesség titka


Egy év alatt 2500 pályaválasztás előtt álló középiskolás ismerhette meg a műszaki és természettudományos életpályákban rejlő lehetőségeket a „TiJöttök” program keretein belül. Tizenkét felsőoktatási intézményben kutatók, vállalati mérnökök és innovatív vállalkozók mondták el saját tapasztalataikat a fiatalok nyelvén és próbálták vonzóvá tenni a tanulóknak a tudományt. A program megmutatta, hogy a tudományt hivatásként választó fiataloknak karrierjük építése közben lehetőségük van önálló vállalkozóként, az egyetemeken vagy akár a nagyvállalatoknál is megvalósítani álmaikat.

A sikerre való tekintettel a rendezvénysorozat 2014-ben folytatódik, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Innovációs Hivatal és több hazai nagyvállalat támogatásával. A tervek között szerepel a Nemzeti Innovációs Hivatallal közös startup adatbázis összeállítása, a sikeres roadshow folytatása, valamint egy innovatív projekteket díjazó verseny meghirdetése is.

A program fővédnöke, prof. dr. Cséfalvay Zoltán államtitkár elmondta, hogy a kormányváltáskor kitűzött célhoz, az ország újraiparosításához kiváló magyar szakemberekre is szükség van. A gazdasági válságból való kilábalás és a hosszú távú, stabil alapokon nyugvó gazdasági növekedés időszakában kulcskérdéssé vált a rugalmas munkaerőpiac megteremtése, valamint a magasan kvalifikált, fiatal munkaerő képzése. Ez az alapja annak, hogy Magyarország a régió innovációs központtá váljon.

 

Az államtitkár a sajtóeseményen kiemelte: „Magyarország tehetséges fiataljai határozzák meg hazánk gazdaságának jövőjét és Európában elfoglalt helyét, éppen ezért különösen fontos, hogy a fiatal generáció tagjai milyen jövőképet látnak maguk előtt, ha tanulmányaikról és karrierjükről esik szó.”

 

A kormány a Nemzeti Kutatás-fejlesztési Stratégiában célul tűzte ki, hogy 2020-ra a kutató-fejlesztők létszáma 56 ezerre emelkedjen a jelenlegi, megközelítőleg 37 ezres létszámról. Az ehhez szükséges műszaki, természettudományi és élettudományi szakok erősítésétben nagy szerep jutott a „TiJöttök!” programnak is. A tudományos életpálya népszerűsítését segítő programban több ezer fiatal győződhetett meg arról, hogy kitartással és tanulással idehaza is sikeres karrier építhető.

 

A kormány továbbra is kiemelt célként kezeli a magyar tudásalapú gazdaság fejlesztését, ezért a megfelelő oktatási háttér biztosítása és a kutatás-fejlesztésben rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében a 2014–2020-as európai uniós fejlesztési időszakban Magyarország 800 milliárd forintot fordíthat a kutatás-fejlesztési és innovációs célokra, vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatások formájában.

 

A Nemzeti Innovációs Hivatal küldetésének két fő pillére a kutatás-fejlesztés és az innováció, éppen ezért intenzíven támogat minden olyan projektet, ami az innovatív ötletek megvalósulását segíti. „A »TiJöttök!« program szakmai támogatása tökéletesen illeszkedik ebbe a stratégiába, és a nagy sikerre való tekintettel, a jövőben is együttműködve, egyre több innovatív vállalkozót kutatunk fel és mutatunk be roadshow-kon és egyéb kapcsolódó szakmai rendezvényeken” – mondta el Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke.


Ducsai-Oláh Zsanett, a program szakmai vezetője beszámolt arról, hogy a program ideje alatt közel 40 sikeres tudományos kutató és egyetemi oktató, 12 innovatív vállalkozó és 12 nagyvállalati kutatómérnök vett részt a programban, illetve 20 kutatás-fejlesztési eredményt mutattak be. Összességében 49 film készült, amelyben tehetséges fiatalok szólnak a jövő mérnökeihez és kutatóihoz, bemutatva saját sikereiket és érdekes kutatási projektjeiket. A program folytatásaként az Entrepreneruship Foundation Hungary gondozásában egy a Nemzeti Innovációs Hivatallal közös startup adatbázist alakítanak majd ki, folyatják az országos roadshow-t régi és új állomásokkal, illetve a gazdasági élet további fellendítését elősegítendő meghirdetik a „TiJöttök!” innovatív projektversenyt.

A program megvalósítója az INNOCENTER Közhasznú Nonprofit Kft.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.