2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

 

Szegedi geográfushallgatók fedezték fel a Csongrád megyei települések értékeit

Derekegyház, Pitvaros, valamint Zsombó települések adtak helyet a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára szervezett szakmai programoknak. A leendő vidékfejlesztők gyakorlati ismeretekre és hasznos kapcsolatokra tehettek szert a szakmai napokon. 2014. március 27–28-án Derekegyházán, április 17–18-án Pitvaroson, május 15– 16-án pedig Zsombón várták a felsőoktatásban tanulókat. „Célunk az volt, hogy olyan fiatalok ismereteit bővítsük, akik önmaguk és a vidék sorsáért felelősséget éreznek. A projekt alatt az érintett hallgatók egyetemi tanulmányaik alatt megszerzett elméleti tudása a vidékfejlesztés kihívásainak, nehézségeinek és eredményeinek gyakorlati megismerésével bővült” – mondta Ponicsán Péter, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Csongrád megyei referense, a rendezvény főszervezője.


A fiatal geográfushallgatók a néhány nap alatt megismerkedhettek a vidékkel, a vidékfejlesztés gyakorlatának néhány aspektusával. A szervezők további célja volt, hogy a diákok a nap folyamán szerzett élmények mellett használható, empirikus tudást kapjanak szakmai előadások keretein belül.

A három helyszínen különböző témakörök köré csoportosítva bővítették tudásukat és tapasztalatukat az egyetemi hallgatók: Derekegyházon és környékén a megújuló energiaforrások, Pitvaroson és környékén a mezőgazdasági, Zsombón és környékén pedig a turisztikai fejlesztések bemutatása volt napirenden.

Az első alkalommal Derekegyházon a polgármester köszöntötte a diákokat. A szakmai előadások között helyet kapott a területfejlesztés és a területrendezés viszonyának témája, de a város-vidék peremzóna sajátos fejlesztési igényei is szerepeltek a programban. A vidék fogalomrendszere, valamint gazdasági és társadalmi problémák sem hiányozhattak a repertoárból. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat bemutatásával zárult a nap elméleti része. Az előadásokat követően a település energetikai és mezőgazdasági önellátását biztosító fejlesztéseket tekintették meg a diákok a Kéktói Ökoturisztikai Park meglátogatását követően. Másnap befejezett, illetve folyamatban lévő fejlesztések megtekintésére került sor Balástyán és Szentesen a projekteket menedzselő szakemberek vezetésével, majd a nap végén egy fiatal gazda paprikatermesztő telepére látogattak el a fiatal vidékfejlesztők.

Áprilisban Pitvaros polgármestere köszöntötte a vendégeket, majd az új Széchenyi 2020 program bemutatására került sor. A csapatépítő játékokat követően a helyi beruházásokat tekinthették meg a hallgatók, melyek között az egyik különlegesség a fűtéskorszerűsítés volt. Mindemellett a helyi vállalkozók fejlesztéseit is megismerhették a fiatalok. A találkozó második napján egy olyan kacsatelep volt a célállomás, amelyet fiatal gazdák számára kiírt pályázatból sikerült megvalósítani. Innen útjuk a helyi vadászházba vezetett, majd az egykori tanyavilág területén található 9 hektáros gyümölcsöst is megtekinthették. A napot Nagyéren zárták, ahol az 580 lelket számláló település fejlesztéseit tekinthették meg.

A májusi találkozón Zsombó bemutatásával indult a nap, majd a vidékiség megítéléséről és a jelenkori magyar vidéki társadalom jellemzőiről hallhattak előadást a diákok. Ezt követően a turizmusalapú területfejlesztés lehetőségeit ismerhették meg Mórahalom példáján, majd a pályázatírás, projektmenedzsment rejtelmeibe is betekintést nyerhettek.

A második napot Mórahalmon kezdték, ahol az előző nap elsajátított elméleti tudást gyakorlatban is megtekinthették. Ezt követően Bordányban az infrastrukturális fejlesztések mellett a közösség- és ifjúságfejlesztés eredményeivel ismerkedtek meg a hallgatók, majd Pusztaszeren megvalósult napelemparkba látogattak el. A délután már a virágok között telt, a Déli Virágpaletta Kft. ügyvezetője mutatta be telephelyüket. A rendezvényt zsombói borkóstoló zárta.

A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló intézkedések Irányító Hatóságának jóváhagyásával készült.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.