2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

 

Száztíz éves az intelligenciateszt

Az első IQ-tesztet eredetileg a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek kiszűrésére használták. A francia közoktatási miniszter 1904-ben egy bizottságot hozott létre a „fogyatékosnak” tartott gyerekek kiválogatására. A cél az volt, hogy a korosztályos átlagnál gyengébben teljesítők is el tudják sajátítani a tananyagot. Az első tesztet Alfred Binet, a Sorbonne egyetem pszichológiaprofesszora és Theophile Simon orvos dolgozta ki.

Intelligencia alatt az egyén értelmi képességeinek összességét értjük, melynek segítségével problémákat old meg. Idetartozik többek között a gondolkodás gyorsasága, az összefüggések átlátása és az emlékezőképesség is. A teszteket úgy kalibrálják, hogy az átlagos eredmény 100 IQ pont körül legyen, és az emberek közel 68 százalékának 85–115 IQ pontot mérjen.

A teszt skálája többször módosult, a hazai viszonyokra Éltes Mátyás adaptálta 1914-ben. A tesztben lévő feladatok és kérdések nehézségi fok szerint csoportosítva szerepelnek. Az intelligencia szintjét az jelzi, hogy a vizsgált személy hány, egyre növekvő nehézségű feladatot tud egymás után hibátlanul megoldani. A Binet–Simon-féle teszt az összes ma használatos IQ-teszt ősének tekinthető, amellyel sokáig csak a gyerekek értelmi szintjét tudták mérni. A felnőttek képességeinek mérése több nehézségbe is ütközött. Az életkor náluk nem játszott olyan meghatározó szerepet, mint a gyerekeknél, mégis szükség volt egy nagy tömegekre érvényes, a képességek felmérésére általánosan használható tesztre. David Wechsler az első világháború idején az amerikai hadsereg számára fejlesztett ki olyan pszichológiai teszteket, amelyek az újoncok kiválasztásában segítettek. A Binet-teszten alapuló felmérés több változót is figyelembe vett. Wechsler tesztje alapján működik az összes ma használatos intelligenciateszt, ezekről a tehetseg.hu készített összeállítást.

A szakemberek véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, hogy a tehetségazonosításban mennyire eredményesek az intelligenciatesztek. Gyarmathy Éva pszichológus a tehetseg.hu portálnak adott interjújában azt mondja, a tehetség összetett dolog, amit nem lehet egyetlen teszttel lemérni. A tehetség több mint képesség: magában foglalja a tevékenységet és az érdeklődést is. „A tesztek további hátránya, hogy azokat az átlagra dolgozták ki, azaz megbicsaklanak minden különlegesen. Ezért van az, hogy az intelligenciamérésnél könnyen szerezhet egy különösen magas intelligenciájú gyerek akár értelmi fogyatékos papírt is, mert nagymértékben eltér az átlagostól” – mondja a pszichológus.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.