2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

Repüléstörténeti és Űrhajózási Kiállítás nyílt

Az utolsó magyar király repülője, valamint első világháborús, világrekorder gép mellett repülőgép-szimulátorok és földi űrutazás a Repüléstörténeti és Űrhajózási Kiállításon: május 2-tól ismét látogatható a Közlekedési Múzeum repülési és űrhajózási gyűjteménye a Petőfi Csarnok emeleti részén.

A látogatók nemcsak a több mint 50 eredeti repülőgépet (motoros és vitorlázó gépek, helikopter), valamint számos eredeti repülőgépmotort és hajtóművet tekinthetnek meg a kiállításon, hanem a számítógépes repülésszimulátorokon túl beülhetnek egy Rubik-féle Góbé vitorlázó repülőgép pilótafülkéjébe is, ahol virtuálisan élhetik át a vitorlázórepülés élményét egy „iskolakör” idejéig.

A kiállításon látható a világ legelső teljesen fém építésű repülőgépének, a Junkers F13-asnak egy korai, teljesen megmaradt példánya. A gép 1921-óta nem repült, utolsó utasa IV. Károly magyar király volt, aki második hazatérési kísérletekor („királypuccs”) használta az akkor szinte teljesen új repülőgépet.

A kiállításon az elkészültét követően magassági világrekordot elért első világháborús Aszódi Lloyd repülőgép is látható.

A tárlaton megtekinthető a Közlekedési Múzeum űrhajózási gyűjteménye is, amely eredeti műszerek, modellek, dokumentumok mellett olyan érdekességekkel is várja a látogatókat, mint Farkas Bertalan és Valerij Kubászov Szojuz parancsnoki egységének mérethű másolata, amelybe bárki beleülhet, vagy a Marson már több mint egy évtizede működő Opportunity marsjáró 1:1 arányú másolata.

Farkas Bertalan eredeti leszállóegysége a Közlekedési Múzeum főépületében tekinthető meg, és a látogatók állandó kérdésére, hogy miként fért el az űrhajóban két ember, az űrhajózási kiállításban a mérethű másolat választ ad.

A május 2-án megnyílt Repüléstörténeti és Űrhajózási Kiállítás előreláthatólag szeptember végéig lesz nyitva. Látogatható:
• pénteken 10–17 óra,
• szombaton és vasárnap 10–18 óra között.
 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.