2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

 

Plakátkiállítás és filmklub Tolnay Klári emlékére az Urániában


jun_12_Tolnay-100-plakatkiallitasTolnay Klári születésének centenáriuma alkalmából egész éves programsorozat zajlik, amelynek részeként az Uránia Nemzeti Filmszínházban tematikus beszélgetésekkel kísért vetítések és plakátkiállítás várja a filmbarátokat és a kétszeres Kossuth-díjas színésznő, Érdemes és Kiváló művész tisztelőit.

Tolnay Klári, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, számos emlékezetes film és színdarab főszereplője idén ünnepelné századik születésnapját. Az ő tiszteletére jött létre a Tolnay 100 Emlékév, amelyhez csatlakozva az Uránia Nemzeti Filmszínház minden hónap utolsó csütörtökén műsorra tűz egy-egy klasszikus filmalkotást. Tolnay Klárit változatos szerepekben, kiváló magyar operatőrök és rendezők filmjeiben láthatjuk viszont a vásznon.

A filmklub kísérőprogramjaként május 29-én egy hónapon át látható kiállítás nyílt az Urániában Tolnay Klári főszereplésével készült filmek plakátjaiból, az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatvány Tárával együttműködésben. A kiállítást dr. Góg Laura, a Tolnay 100 Emlékév főszervezője és Katona Anikó művészettörténész, a kiállítás kurátora nyitotta meg.

jun_12_Tolnay-Klari-portreA vetítéssorozat keretében a nyár folyamán olyan, jól ismert klasszikusokkal találkozhatunk újra a mozivásznon, mint a Keresztúton (június 26.), a Katyi (július 31.) vagy a Nem ér a nevem (augusztus 28.). Ősztől az Egy asszony elindul (szeptember 25.), a Tiszavirág (október 30.), A szerelem nem szégyen (november 27.) kerül műsorra, majd december 11-én a Legato vetítése zárja a filmklub programját.

A vetítéseket minden alkalommal az adott filmhez kapcsolódó, változatos témákat felvető beszélgetés követi egykori alkotótársakkal, rendezőkkel, színművészekkel és filmtörténészekkel. A nézők találkozhatnak többek között Bodrogi Gyulával, Hegyi Barbarával, Tordai Terivel, Hegedűs D. Gézával, Mátis Lillával, Müller Péterrel, Sára Sándorral és Szakonyi Károllyal. Az egyes témák átfogó feldolgozását neves filmtörténészek, filmesztéták segítik, mint például Fazekas Eszter, Balogh Gyöngyi, Király Jenő, Varga Balázs, Tóth Eszter, Muszatics Péter, Kurutz Márton, Pintér Judit, Báron György és Buglya Zsófia.

A vetítésekre jegyek kedvezményesen 800 forintért kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján. A vetítések és a program részletes ismertetője a www.urania-nf.hu címen olvasható.

A filmklub éves programja

2014. június 26. 18 óra – Keresztúton
Melodráma vagy komédia? Műfajelmélet filmen
Vendég: Balogh Gyöngyi filmtörténész, moderátor: Fazekas Eszter filmtörténész, a MaNDA munkatársa

2014. július 31. 18 óra – Katyi
A Katyi-jelenség – Közönségfilmek az 1940-es években
Vendég: Király Jenő filmtörténész, moderátor: Varga Balázs filmtörténész

2014. augusztus 28. 18 óra – Nem ér a nevem
Az 1960-as évek retrója – Nő a Kádár-korban
Vendég: Tóth Eszter Zsófia filmtörténész és Müller Péter író, moderátor: Muszatics Péter filmtörténész

2014. szeptember 25. 18 óra – Egy asszony elindul
Tolnay Klári Hegyi Barnabás objektívjében – A fény szerepe a filmben
Vendégek: Hegyi Barbara, Hegyi Barnabás lánya és Sára Sándor operatőr, moderátor: Báron György filmesztéta

2014. október 30. 18 óra – Tiszavirág
A filmrestaurálás titkai
Vendég: Kurutz Márton és Balogh Gyöngyi filmtörténész, moderátor: Buglya Zsófia filmesztéta

2014. november 27. 18 óra – A szerelem nem szégyen
Nőtípusok, skatulyák és nőképek filmen a két világháború között
Vendég: Tordai Teri színművész, moderátor: Szakonyi Károly író

2014. december 11. 18 óra – Legato
Gaál István művészete és az idős Tolnay Klári varázsa
Vendég: Hegedűs D. Géza színművész és Mátis Lilla színművész, moderátor: Pintér Judit filmtörténész

jun_12_Tolnay-Klari_Emlekev-LOGO

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.