2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum


Pihenésről vagy a sok programról szóljon a gyerek nyara?

Az sem mindegy, mennyi pénzt tudunk nyaralásra szánni

Minden évben dilemma az iskoláskorúak szüleinek, hogyan szervezzék meg a nyarat a 11 hetes nyári szünetre. Sokan tartanak attól, hogy elegendő program hiányában a gyerek egész nap csak tévézik vagy számítógépezik, ezért minden hétre jut tábor, családi nyaralás vagy egyéb elfoglaltság. Ahogy minden más területen, úgy a nyaralás során is az arany középút a megfelelő, azaz hagyjuk otthon pihenni is a kicsiket, de egyes hetekre szervezzünk tartalmas programokat, a család anyagi lehetőségeinek függvényében – javasolja a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője.

 

Sokan úgy vélik, akkor vagyunk jó szülők, ha mindent megadunk gyermekünknek, ezért nyáron is igyekeznek a diákoknak folyamatos elfoglaltságról gondoskodni: nyelvi tábor, lovas tábor, kalandtábor, kézműves tábor, közben családi nyaralás a kikapcsolódás jegyében, amikor minden napra jut egy új látnivaló.

„Akármilyen hihetetlen, a gyerekeknek nemcsak a programok kellenek, hanem a nyugodt hétköznapok is a szüleikkel, hogy kipihenhessék az egész éves tanulás fáradalmait. Nem kell feltétlen túlszervezniük a nyarat a szülőknek, hanem célszerű átgondolni és ajánlatos a gyermeket is megkérdezni mondjuk egy repülővel tervezett utazás előtt arról, fél-e, van-e kedve azzal utazni” – tanácsolja Gönczi Dorka, az Origomed mediátora.

Az arany középút választását tanácsolja a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője is. A nyári programok tervezésekor érdemes megfogadni a régi mondást: addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér! „Minden szülő szeretne változatos, színes programokat szervezni, azonban sokszor ezek nem olcsók. Egy egyhetes nyári tábor átlagosan 20-30 ezer forintba kerül, egy belföldi nyaralásra családonként átlagosan 50 ezer forinttal kell számolni, külföldi út esetében pedig, főleg, ha repülővel utazunk, százezres nagyságrenddel kell tervezni. A gyermekeknek ugyanakkor nemcsak az a kikapcsolódás, ha utazik a család, hanem az is, ha otthon pár napot együtt töltenek, senki nem rohan sehová, van idő és lehetőség egymásra figyelni. A lényeg a közös tevékenység, legyen szó fagyizásról, strandolásról vagy kertészkedésről. Akár egy-egy film közös megnézése is kellemes nyári emlék lehet a gyerekek számára, ha a hétköznapi rohanásban ilyesmire nem jut idő” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

Érdemes változatos nyarat szervezni: legyen egy hét pihenés, amikor a gyerek otthon lehet, majd ezt kövesse egy tábor, amikor minden napra új élmény jut, amit utána a diák napokig feldolgozhat ismét egy otthoni, lazább hét alatt. Az élmények befogadása le is terheli a kicsiket. Ha elutazik a család például külföldre, tengerpartra, akkor is ügyeljünk arra, hogy egyaránt jusson idő a látnivalók megnézésére és a pihenésre, strandolásra is, így mindenki – szülők és gyerekek egyaránt – kipihenten, élményekkel gazdagon kezdhetik meg az újabb tanévet.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.