2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

 

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara Üzleti Szimulációs Versenyt rendezett középiskolások számára 2014. május 29-én


Az Üzleti Szimulációs Verseny egy vállalatvezetői döntési játék, amelynek célja a döntéshozatali kompetenciák megszerzése szimulált vállalati környezetben szerzett gyakorlat alapján. A versenyen a diákok a vállalatvezetés gyakorlati kihívásaival ismerkedhettek meg: végre kellett hajtaniuk a rájuk bízott vállalat nyereséges működtetését a rendelkezésükre álló pénzügyi és tárgyi erőforrásokkal, figyelembe véve versenytársaik lépéseit is.

jun_12_Pannon_IMG_0599A verseny során megtanulták, hogyan és milyen döntéseket (ár, marketing, termelés, szállítás, fejlesztés) hozzanak versenypiaci helyzetben; mi ezek hatása a vállalati eredményre; hogyan ismerjék fel versenytársaik törekvéseit; hogyan alakítsanak ki stratégiát; mikor és hogyan módosítsák azt. Megismerték a döntési helyzetek típusait, s megtudták, hogyan lehet hatékonyan csoportosan dönteni.

Az Üzleti Szimulációs Versenyre 6 középiskolából összesen 42 diák jelentkezett. Két-két csapat képviselte a veszprémi Lovassy László Gimnáziumot és a szombathelyi Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola és Kollégiumot. Érkezett csapat a Veszprémi Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolából, a balatonfűzfői Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégiumból, a Budapesti Arany János Általános Iskola és Gimnáziumból és a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskolából.

A verseny két csoportban zajlott. Az egyik csoport nyertese a szombathelyi Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola és Kollégium csapata lett, tagjai Baumgartner Edina, Gálik Dalma, Rónai Ildikó, Simonits Dóra, Tóth Klaudia és Velky Mirtill. A másik csoportban az első helyezést a pécsi PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola csapata érte el, melynek tagjai Gáspár Levente, Szabadkai Bence, Szarka Bence és Wéber János. Különdíjban részesült a Veszprémi Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola csapata, melynek tagjai Dobosi Henriett, Fritz Lilla, Gombás Viktória, Somogyi Erik, Szabó Zoltán és Székely Nikoletta.jun_12_Pannon_IMG_0618

A vállalatvezetés gyakorlata kihívásokat rejt magában, melynek folyamán döntések sorát kell meghozni. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán a diákok lehetőséget kapnak arra, hogy ezen kihívásokkal megismerkedjenek az Üzleti Szimuláció (Business Simulation) című tantárgy keretében, melyen az Üzleti Szimulációs Verseny alapul. A kar több száz hallgatója sajátította már el a tantárgy keretében szerzett ismereteket, közülük több sikeres cégvezető került ki.

A játékot a Gazdaságtudományi Kar nemzetközi kapcsolatai révén a világ számos részén játszották (pl. USA, Mexikó, Németország), valamint az itt tanuló külföldi hallgatók is részt vettek benne.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.