2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

Az Óbudai Egyetem Hegesztő Szakműhelyének négyese nyerte a II. Országos Hegesztési Versenyt

majus_13_hegeszto_MG_4946A Magyar Hegesztési Egyesület Ifjúsági Fóruma és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működő, az ország egyik legnagyobb múltra visszatekintő hallgatói öntevékeny köre a BME Hegesztési Szakosztály együttműködésével április 18-án rendezték meg a II. Országos Hegesztési Versenyt.

Az idei megmérettetésre 12 csapat 48 hallgatója adott be érvényes jelentkezést a Dunaújvárosi Főiskoláról, a Kecskeméti Főiskoláról, az Óbudai Egyetemről és a Műegyetemről is, akik a hegesztésben, metallurgiában, robotikában és más anyagtechnológiákhoz köthető tudományok terén folytatnak tanulmányokat.

A délutántól egészen estig tartó esemény során 14 állomáson kellett teljesíteniük a csapatoknak. A feladatok lefedték a hegesztés elméleti tudományának jelentős részét: volt, hogy különféle kötési technológiákat kellett megkülönböztetni, egy másik állomáson szövetelemeket felismerni, bemutatni a hozzájuk tartozó átalakulási diagramokat, vagy éppen azt kellett meghatározni, milyen hosszú hegesztett varrat készíthető adott mennyiségű védőgáz felhasználásával.

Az elmélet mellett a gyakorlati megvalósításra is nagy hangsúly helyeztek, többek között felelevenedtek a roncsolásmentes anyagvizsgálatok és természetesen a klasszikusnak számító hegesztési feladat is, ahol például TIG alumínium sarokkötést kellett prezentálni. Mindemellett a szórakozásra is jutott idő: az egyik legizgalmasabb versenyszám a palackgurítás volt, ahol egy bonyolult, akadályokkal teli útvonalon kellett átgurítani az üres gázpalackot.majus_13_hegeszto_MG_4992

Ebben az évben győztes csapatként az Óbudai Egyetem Hegesztő Szakműhelyének négyese került ki, akik az idén ősszel megrendezésre kerülő Nemzetközi Hegesztési Versenyen képviselhetik az ország hegesztő fiataljait a Magyar Hegesztési Egyesület által szervezett YPIC2014 konferencia (www.ypic2014.com) keretein belül.

A nyerteseknek ezúton is gratulálunk!

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.