2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

Nyári kötelező olvasmányok – 1200–3500 forintba kerül egy könyv, megvegyük vagy kölcsönözzünk?


Elkezdődött a 11 hetes iskolai nyári szünet, a diákok azonban erre az időre is kapnak feladatot, minden évfolyamnak egy vagy két kötelező nyári olvasmánnyal végezni kell szeptemberre, s az érdeklődőbbek remélhetőleg más könyvet is a kezükbe vesznek. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője szerint a könyvvásárlás jó apropó arra is, hogy a gyerekek a tudatos költés megtervezését gyakorolják.

Az alsó évfolyamos diákoknak egy, míg a felsősöknek egy vagy két kötelező nyári olvasmányt szoktak feladni a pedagógusok – derül ki a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő körkérdésére adott válaszokból. A megkérdezett könyvtárosok szerint ugyan a tíz-húsz évvel ezelőtti gyakorlathoz képest kevesebben iratkoznak be a könyvtárba, azonban sok gyerek épp a kötelezők miatt teszi ezt, 16 éves korig ugyanis ingyenes a tagság. Így aki előrelátó, ingyen hozzájut a szükséges könyvekhez, amiből maximum 4-5 példány lelhető fel egy-egy könyvtárban. „Minden évben tapasztaljuk, hogy sokan csak a kötelező olvasmányok miatt iratkoznak be hozzánk, más könyvet soha ki sem kölcsönöznek. Sajnos pont ők azok, akik általában késlekednek a visszaadással, amiért napi 40 forint késedelmi díjat számítunk fel” – mondta egy fővárosi könyvtáros. Aki későn kap észbe, vagy inkább a könyvek megvásárlása mellett dönt, annak átlagosan, kiadótól, könyvtől függően 1200–3500 forint közötti összeggel kell terveznie. Aki pedig már rendelkezik tablettel vagy e-book-olvasóval, az is hasonló összegért szerezheti be magának a könyveket valamelyik nagyobb könyvesbolt weboldalán keresztül, hogy elektronikus formában olvassa el. Ráadásul az e-könyvek ma már ugyanúgy kölcsönözhetőek elektronikus könyvtárból, mint nyomtatott társaik, így könnyebben vihetőek nyaralásra is.

Akik szívesen olvasnak a kötelezőn felül is, azoknak nyáron sokkal több idejük van erre; van olyan gyerek, aki négy-öt könyvvel is végez a szünidő alatt. Aki kedvenc példányait meg is szeretné vásárolni, több ezer forinttal kell számolnia, így érdemes mérlegelniük a gyerekeknek, hogy mit szeretnének megvásárolni és mit csak kölcsönözni.

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője szerint akár a könyvvásárlással is növelhetjük a gyermek felelősségtudatát, gyakorolhatjuk a pénzügyi tervezést. „Ha a gyerek szívesen olvas, adhatunk neki egy összeget azzal, hogy saját belátására van bízva, hány példányt tud abból megvásárolni, a többi elolvasásához pedig marad a könyvtári kölcsönzés, de ez esetben oda kell figyelnie a határidőkre, különben ha késedelmi díjat kell fizetnie, azt megint csak a zsebpénzéből kell fedezni. Így a gyerek mérlegelésén, tudatosságán múlik, hogy mire mennyit költ, ráadásul közben a könyvek elolvasásával ismereteit is gyarapítja” – tanácsolja Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.