2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

 

Nyári egyetemi kurzusok a Színház- és Filmművészeti Egyetemen július 7–12. között


A Színház- és Filmművészeti Egyetem tematikus nyári egyetemi kurzusokat hirdet a színház és film iránt érdeklődő fiatalok számára 16–26 éves korig. Egyhetes foglalkozások, neves szakemberek, intenzív képzés várja őket július 7–12. között.

jun_12_SZFE_NYARI_EGYETEM_A2_nezokep_7Megismételhetetlen élményben lehet részük azoknak, akik július második hetében az iskolapadot választják a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Színészmesterség, filmírás és színpadi improvizáció témában lehet elmerülni, koncentrált formában, kis létszámú csoportokban, neves szakemberek vezetésével.

Hegedűs D. Géza és Forgács Péter színészmesterséget oktat, a Momentán Társulat tagjai az improvizáció világába vezetnek, míg Stőhr Lóránt és Báron György filmírás kurzust tart. A kurzusokon való részvételhez nem szükséges semmilyen előképzettség, de az adott terület iránti érdeklődés és elkötelezettség elengedhetetlen.

Az egyes kurzusokról részletesen:

Színészmesterség

Szakmai vezetők: Forgács Péter, Hegedűs D. Géza, Kovács Dániel
További közreműködők: Hegymegi Máté fizikai színházi koreográfus hallgató, Faragó Zsuzsa m. v. dramaturg
A vezetőtanárok előre választott téma alapján, döntő részben színészi gyakorlatokon keresztül alakítják a programot. A résztvevők közös próbákon dolgoznak ki jeleneteket, készülnek fel rövidebb előadásokra közös próbával és értékeléssel, valamint egyéni munkában. A tematikus foglalkozás mellett játékok és beszéd-, zenei, mozgás- és színészgyakorlatok zajlanak.
Hogy képzeld el a hetet? Zárt, koncentrált, reggeltől késő estig tartó kötött program, közösen beosztott próbaidő. A nap elején egy-másfél órás mozgás, bemelegítés – fejlődve-fejlesztve, a hét végére valamilyen eredményt elérve. A kurzusvezető tanár órát tart, próbát néz, konzultál. Lesznek közös és privát programok is, például esti főzés, záró buli.

Filmíró kurzus
Szakmai vezetők: Stőhr Lóránt, Báron György, Nagy V. Gergő
Az egyhetes kurzus a kamaszkor témája köré szerveződik: mind az elméleti, mind a gyakorlati foglalkozások középpontjában ez áll. Délelőttönként neves filmtörténészek és szakírók mutatják be a téma fontosabb magyar és amerikai darabjait (a Sípoló macskakőtől a Kölykökig), délutánonként pedig a résztvevők a filmekhez kapcsolódó kreatív feladatokat kapnak – legyen szó a Kis Valentinó alaphelyzetének továbbgondolásáról vagy egy apró történet megírásáról egy kamaszkori élmény alapján –, amelyek megoldásában a tanszék művésztanáraitól kapnak segítséget.
Hogyan képzeld el a hetet? Filmelemzés, kreatív írás és előadás hármasa alkot egy napot, minden nap e beosztás szerint halad 10-től 18 óráig.

Improvizáció
Szakmai vezetők: Várady Zsuzsi és Molnár Levente
Közreműködnek a Momentán társulat tagjai.
Bevezetés a színpadi improvizáció alapjaiba. Egymásra figyelés, önmagunkra figyelés, pillanatban létezés. Csapatmunka, közös építkezés. Elfogadás, nyitottság. Megkeresni, mit akar a másik. Megtanulunk hibázni. Kockáztatni. Megérteni, mi a történet, milyen elemekből áll, hogyan meséljünk közösen történetet. Expozíció, fordulat, lezárás. Mitől jelenet a jelenet? A változás fogalma az improvizációban. Kommunikációs alapok, testbeszéd, státus, emberi viszonyok és viszonyulások. Zenés improvizáció. Improvizáció mint eszköz és improvizáció a nézők előtt – Momentán játékok.
Hogyan képzeld el a hetet? Improvizációelmélet folyamatosan a gyakorlattal párban, fogalmak tisztázása, utólagos elemzés és megértés. A hét végén nyilvános bemutatóóra. Játék, játék, játék. Napi beosztás 10-től 18 óráig. Utolsó este nyilvános bemutató.

Részvételi díj és jelentkezési feltételek a www.szfe.hu honlapon.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.