2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

Mit tud a Kíváncsi Láda?

Külföldi tehetséggondozással foglalkozó szakemberek is felfigyeltek arra a tehetségazonosító eszközre, amelyet magyar pedagógusok szabadalmaztattak másfél évvel ezelőtt. A Kíváncsi Láda nevű eszköz óvodás és kisiskolás gyermekek játékos képességfelmérésére szolgál.

Varázsló, sárkány, egy sereg mesefigura és egy csodavár – ezeket rejti a Kíváncsi Láda. Miközben a gyerekek játszanak, az őket figyelő felnőttek értékelő lapokon pontozzák a teljesítményüket. Arra figyelnek, hogy egyes feladatokat mennyi idő alatt oldják meg, milyen sorrendben végzik el azokat vagy hogyan egészítenek ki egy történetet.

Az értékeléshez tartozik egy szoftver is, amelynek segítségével térképet készítenek a gyerek legfontosabb tehetségterületeiről. Ennek alapján a szakemberek és a szülők is láthatják, hogy a gyereket milyen irányban érdemes továbbfejleszteni.

Az eszközt a II. kerületi Pedagógiai Intézet Tehetségpontja szabadalmaztatta még 2012-ben. Az intézet módszertani tanfolyamokat is szervez azoknak a pedagógusoknak, akik szeretnék megtanulni a Kíváncsi Láda használatát. Ezeken eddig több mint 400 pedagógus vett részt, akik az óvodákban és az iskolákban azóta is rendszeresen használják a tehetségfelmérő eszközt. Különböző intézményekben most 110 ilyen Kíváncsi Ládával dolgoznak a pedagógusok, de akkora az érdeklődés, hogy alig győzik azt kiszolgálni.

A tehetséggondozással foglalkozó külföldi szakemberek is felfigyeltek a magyar szabadalomra. Most azon dolgoznak, hogy miként lehet multikulturálissá tenni az eszközt, hogy azt más környezetben is eredményesen használhassák a legkisebbek képességeinek felmérésére. Szlovéniában már két helyen is alkalmazzák a módszert, de angol és holland szakemberek is dolgoznak annak adaptálásán.

A Kíváncsi Ládát az egyik fejlesztő mutatja be a tehetseg.hu oldalon.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.