2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

 

Megvan a győztes rajz, ami az Iskolagyümölcslé dobozokra kerül

dr._Feldman_ZsoltKözel ötezer gyermekrajz érkezett a Nemzeti Iskolagyümölcs-program és legnagyobb beszállítója, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett, „Dobozra fel!” rajzpályázatra. Az öttagú zsűri Czirják Aletta Zsanna 4. osztályos tanulónak ítélte az első díjat. Jutalomban részesült továbbá a győztes osztálya, a legtöbb rajzot beküldött iskola és – a nagy érdeklődésre való tekintettel – 100 diák kapott különdíjat országszerte.

 

Hazánkban egyre kevesebb gyümölcslevet fogyasztunk. A legfrissebb felmérések szerint (Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetsége, 2012) gyümölcsléből tavaly fejenként 20,4 liter, míg az azt megelőző évben 23,7 liter volt az átlagos fogyasztás. A fiatalok még ennél is kevesebb vitamindús levet isznak, ők inkább a cukros, szénsavas üdítőket részesítik előnyben. Éppen ezért a Nemzeti Iskolagyümölcs-program és legnagyobb beszállítója a Vidékfejlesztési Minisztériummal együttműködve országos rajzpályázatot hirdetett a friss, magyar alapanyagból készült gyümölcslevek népszerűsítésére.


A versenyre minden Magyarországon élő, 6 éven felüli, de 13 éven aluli 1–6. osztályos általános iskolás tanuló pályázhatott a 2014. január 22-e és március 5-e közötti jelentkezési időszakban. A pályázat témája ez volt: Fától az iskolapadig – avagy hogyan jut el a gyümölcs a termelőktől a gyümölcsléüzemen át az iskoláig? A rajzverseny célja a gyümölcsléfogyasztás népszerűsítésén túl az, hogy a kiválasztott nyertes pályamű a 2014/2015-ös tanévtől kezdődően, országos szinten, a Nemzeti Iskolagyümölcs-program keretében kiosztott gyümölcslé dobozát díszítse, egységes arculatot adva a csomagolásnak.


Az ország mind a 19 megyéjéből összesen 437 iskolából pályáztak a gyerekek. A 4734 beérkezett pályamű közül a zsűri egy körben választotta ki a nyerteseket, melynek eredményeképpen Czirják Aletta Zsanna 4. osztályos tanuló rajza nyerte el az első helyezést. Jutalma egy Apple ipad, rajza pedig a következő tanévben kiosztásra kerülő gyümölcslédobozon szerepelhet, illetve osztálya egy hétvégi kiránduláson vehet részt. A legtöbb rajzot beküldött iskola, a győri Péterfy Sándor Evangélikus Általános Iskola minden diákja gyümölcslevet kap ajándékba. A pályázat sikerére való tekintettel a szervezők úgy döntöttek, hogy a díjazottakon kívül még 100 kisdiáknak juttatnak el ajándékcsomagot országszerte különdíjként.


„A rajzpályázat nagyszerű kezdeményezés, amely jelentősen növelheti a gyümölcsfogyasztás népszerűségét a gyerekek körében. A verseny koncepciója ugyan megköveteli, hogy a győztes rajz kerüljön a gyümölcslédobozra, fontosnak tartjuk azonban, hogy több kisdiák részesüljön elismerésben. Ezért döntöttünk a többrétegű díjazás mellett” – mondta dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.Czirjak_Aletta_Zsanna_dr._Feldman_Zsolt_Lukacs_Robert


A győztes és osztálya részt vehetett a Vidékfejlesztési Minisztérium Darányi Ignác termében megrendezett díjátadó sajtótájékoztatón. A nyertes rajz egy közel 2 méter magas, lepellel borított gyümölcslédoboz installációra került, a lepel lerántása után a kisdiák értesülhetett győzelméről. Ezt követően a nyertes és osztálya a verseny fővédnökétől, dr. Feldman Zsolt helyettes államtitkártól vehette át jutalmát. A rendezvény gyümölcsfaragással zárult, ahol a diákok is próbára tehették képességeiket.


Czirjak_Aletta_Zsanna„Büszkék vagyunk arra, hogy az új tanévtől az iskolákban kiosztott gyümölcslevek csomagolását a győztes gyerekrajz díszítheti. Komoly szándékunk, hogy a jövőben a dobozok újrahasznosítási folyamatát is megtervezzük” – jegyezte meg Lukács Róbert, MATÉSZ-FRUCT Kft. stratégiai igazgatója.


Czirják Aletta Zsanna

Budapesten született 2003. február 13-án. Kiskora óta rajzol, kedvencei a könyvillusztrációk, de minden újra fogékony. Nem először indul rajzpályázaton, már több díjat tudhat magáénak. A „Dobozra fel!” rajzpályázat győztes rajzát egy hétvége alatt készítette. Nagyon sokat szeretne még tanulni, ezért felvételizett egy tehetséggondozó iskolába. Már most határozott elképzelései vannak a jövőre nézve: építész, belső építész vagy tájépítész szeretne lenni, ha nagy lesz.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.