2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

Megkezdődött a világháborús családi emlékek gyűjtése Pécsett

Megalakult Pécsett az I. Világháborús Emlékbizottság, amelynek fő feladata az e történelmi eseménnyel kapcsolatos családi relikviák gyűjtése, majd nagyszabású kiállítás szervezése a Zsolnay Negyedben. A gyűjtés és a kiállítás legfőbb célja, hogy kommunikáció induljon meg az idősebb és a fiatalabb generáció között, az ifjabbak saját családjuk emlékein keresztül ismerkedjenek meg a történelem e szegletével.


A pécsi és Pécs környéki lakosok emlékezetére, tárgyaira építő kiállítás gyűjtőmunkája megkezdődött, erről április 22-én a Zsolnay Negyed Apostolos termében a szervező Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pécsi Tankerülete, valamint a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. tartott sajtótájékoztatót. A szervezőmunka további partnerei a Janus Pannonius Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára és a Pécsi Tudományegyetem. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a pécsi középiskolásokat is bevonta a gyűjtésbe, akik a családjukban, településükön fellelhető emlékanyagokat gyűjtik, majd a kiállítás idején rendhagyó történelemórán vesznek részt a Zsolnay Negyedben. A Zsolnay Örökségkezelő Nkft. egyik legfontosabb feladatának tartja az „örökségek” feltárását, fenntartását, ez okból ad teret a mostani kiállításnak is. Terveik szerint a tárlat júniusban nyílik meg a Negyed E26–27-es épülete emeletén, illetve az Inkubátorházban.


Az első világháborús családi emlékeket az alábbi időpontokban várják a szervezők a Zsolnay Negyed Apostolos terme alatti gyűjtőponton: hétfőn 9–12, kedden 12–16, szerdán 15–18 és csütörtökön 12–16 óra között.


A gyűjtőpont elérhetőségei: Zsolnay Kulturális Negyed (bejárat az északi kapun a Ledina felől). Tel: 72/500-381, e-mail: viragfoldesi@gmail.com.


A gyűjtőpont munkatársa nemcsak pécsi és Pécs környéki, de az ország minden területéről, sőt az országhatáron túlról érkező tárgyakat is örömmel várja, amelyeket a kiállítást követően természetesen visszaszolgáltatnak azok jogos tulajdonosainak.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.