2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

 

Alkalmazásajánló

Rovatunkban olyan, okostelefonokon és táblagépeken futó alkalmazásokat ajánlunk, melyek a tanulást és a készségfejlesztést támogatják, vagy egyszerűen csak hasznos segítséget nyújtanak a gyermekeknek és a pedagógusoknak a dolgos mindennapokban.

 

Madárszó – demó (Birdsong – Demo)

 

A kotta olyan a zenében, mint az írás a nyelvben. Ha tehát valaki ismeri a kottát, akkor elénekelhet, eljátszhat bármilyen zenét, vagy akár rögzítheti saját dallamos „gondolatait”, hogy utána bármikor ugyanolyan formában vissza lehessen idézni azokat. Ugyanakkor – a hagyományos olvasáshoz hasonlóan – a kottaolvasás nem egyszerű feladat, rengeteg gyakorlást igényel, hogy magabiztosan eligazodjunk a hangjegyek világában. Ehhez kíván segítséget nyújtani a Koloncsák Zsolt zongorista-zenepedagógus ötlete alapján készült Madárszó című zenei készségfejlesztő játék, amely Android operációs rendszert futtató táblagépekre érhető el.

 

msAz alkalmazás elsősorban gyermekeknek készült, hiszen használatával játékos formában ismerkedhetnek meg a kisebbek a kottaolvasás és -írás, a ritmusírás és a szolmizáció rejtelmeivel, miközben a program hathatósan fejleszti a zenei memóriát és a hallást is. Ugyanakkor az elsősorban kisiskolásoknak szánt applikáció hasznos pedagógiai segédeszköz is lehet zeneiskolákban, szolfézs- és hangszeres tanároknak, vagy akár a zene iránt fogékony felnőttek számára.

 

A Madárszóban egy madárcsalád tagjait kell egy ötsoros távvezetékekre ültetni (amik természetesen a kotta 5 vonalát és a hangjegyeket jelképezik) úgy, hogy egy előzőleg hallott-látott dallamot énekeljék vissza helyesen. A feladatok során nem csak a gyerekek memóriája dolgozik, egy idő után már képesek lesznek hallás után is elrendezni a madárkákat helyesen, miközben szinte észrevétlenül, lépésről lépésre elsajátítják a zene és a kottaírás alapjait. A program tényleg működik a gyakorlatban, ami nem meglepő, hiszen a Madárszó ötletgazdája, Koloncsák Zsolt évek óta használja a módszer papír-ceruzás változatát, így a feladatsorokat elsősorban ezen tapasztalatokra építve alkották meg a BME-AutSoft Kft. szakemberei, a gyermekbarát, kellemes látványt nyújtó grafikus falhasználói felület pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem bevonásával született meg. A játék egyébiránt a Zeneakadémia kezdeményezésére valósult meg, mivel az intézmény mobileszközök segítségével és a Kodály-módszer felhasználásával szeretné támogatni a zenetanulás teljes folyamatát a kisgyermekkori ritmuskészségek elsajátításától egészen akár a konzervatóriumi hangszeres képzésig, amelyben a Madárszó a kisgyermekkori zenetanulás szakaszát szolgálja. Az appos megvalósulás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a MOME TechLab együttműködéseként jött létre, a TÁMOP 3.2.4./A-11/1-2012-0071 „Zene és olvasás” pályázat keretén belül.

 

stori10A Madárszó használatát 80 különböző életkorú (5–7 éves) és zenei ismerettel rendelkező (teljesen kezdő és alap zenei előképzettséggel rendelkező) gyermeken vizsgálták, így az applikáció jelen pillanatban a harmadikos és negyedikes zeneiskolások tudásszintjén „áll”. Az alkalmazás egyelőre csupán két feladattal, demóváltozatban és a kényelmes játékmenet és az áttekinthetőség érdekében kizárólag tabletekre optimalizálva tölthető le a Google Play oldaláról. Ám a fejlesztők remélik, hogy a nyilvános tesztelés során a felhasználók tapasztalatai sokat segítenek majd a végleges játék megalkotásában, ami valószínűleg valamikor a nyár folyamán válik elérhetővé további feladatokkal bővítve és egyéb eszközökre optimalizálva. Ezért az alkotók szívesen vesznek minden észrevételt a tesztverzióról, az alkalmazással kapcsolatos ötleteket és javaslatokat pedig a koloncsak.zsolt@zeneakademia.hu e-mail címen várják.

 

Alkotók:

Angeli Róbert – programozó, Fekete András – programozó, Forstner Bertalan – technikai konzulens, Freytag Orsolya – projektkoordinátor, Ruttkay Zsófia – grafikai projektvezető, Koloncsák Zsolt – ötletgazda, projektvezető, Kővágó Adél – narrátor, Lua Ebrahimzadeh – angol narrátor, Laszlovszky Zsófia – grafikai tervező.

 

Kiadó:

BME-AutSoft Kft.

 

Ár:

ingyenes (demóváltozat)

 

Operációs rendszer:

Android

 

Letöltés:

https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.android.bme.innolearn.birdgame

 

További információk az alkalmazás YouTube oldalán:

https://www.youtube.com/channel/UCGbLLNQ4TllZQJkMnBJyzzw

 

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.