2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

A kódfejtés volt az egyik kedvenc feladat a pénzügyi vetélkedőn

Lezajlott a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő nyolc regionális középdöntője

majus_1_Kodfejtes_IMG_0470Nyolc nagyvárosban, összesen 160 csapat, azaz több mint 700 általános iskolás diák részvételével zajlottak március–áprilisban a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő regionális középdöntői. A diákok játékos formában mérték össze pénzügyi tudásukat; kedvenc feladatnak a kódfejtés és a szerepjáték bizonyult. Korosztályonként a nyolc legjobb csapat a júniusi budapesti döntőn csap össze, hogy kiderüljön, ki 2014 legügyesebb pénzügyese.

Adott élethelyzetek pénzügyi döntéseiről, fogalmakról és alapismeretekről és ebben a témában a logikus gondolkodásukról adtak számot a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő középdöntőjébe bejutott csapatok. A március–áprilisban, nyolc régióban zajló versenyeken összesen 160 csapat vett részt, amelyeket a vetélkedőre nevező 1081 csapat közül válogatott be a zsűri ebbe a fordulóba.

Az alsós korosztály egyik kedvenc feladata a kódfejtés volt, itt a felkészülést segítő, a vetélkedő weboldaláról online letölthető Ez kész! Pénz! DVD-figurái keresték bankkártyájukat egy-egy rövid feladvány alapján. Szintén népszerű volt a szerepjáték, ahol előre megadott szereplőkkel kellett egy pénzügyekkel kapcsolatos szituációt eljátszaniuk a gyerekeknek. Ehhez különböző kellékeket is kaptak. A gyerekek örömmel vették fel a nagymamaparókát, bajszot, kötényt, hogy eljátsszák például, ahogy a család elmegy a piacra bevásárolni.

A felsősöknek már összetettebb feladatokkal kellett megbirkózniuk. Többek között bankkártya-képeken kellett felismerniük a hibákat, különböző meghatározások alapján kellett pénzügyi fogalmakat megnevezniük, valamint megadott kifejezésekkel kellett egy rövid jelenetet előadniuk. Náluk kedvelt volt például a balesetbiztosítás megelevenítése szerepjáték keretében.

A középdöntőből továbbjutó csapatoknak másfél hónap áll a rendelkezésükre, hogy felkészüljenek a döntőre. A verseny alapját a K&H támogatásával készült DVD, az Ez kész! Pénz! jelenti. A sorozat a pénz keletkezését, a pénzforgalmat és további fontos pénzügyi témákat dolgoz fel izgalmas, az általános iskolás korosztálynak megfelelő rajzfilm formájában. Ebből, illetve a tanárokhoz eljuttatott oktatási segédanyagból, valamint a verseny honlapján közétett tavalyi feladatokból készülhetnek a döntőre a diákok.

„A versenyen számos olyan csapat is részt vett, amelyik már a korábbi években is jelentkezett, így időről időre újabb ismeretekkel gyarapítják pénzügyi tudásukat. A K&H idén negyedik alkalommal rendezi meg a pénzügyi vetélkedőt, amelyre 224 település 350 iskolájából 1081 érvényes pályázat érkezett, ami minden korábbi rekordot megdöntő jelentkezésszám. A versenyzők minden kategóriában jól helytálltak, kistelepülésről és megyeszékhelyről érkező csapatok egyaránt a dobogó legfelső fokára tudtak állni. A bank célja a vetélkedővel, hogy a játékos feladatok segítségével felkeltsük a gyermekek érdeklődését a pénzügyek iránt, hogy később maguk is tájékozódjanak a témában és felnőve okos döntéseket tudjanak hozni” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs
 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.