2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum


Kitüntetések az egyetemi sport népszerűsítéséért

Életműdíjakkal, aranyplakettekkel és hallgatói díjakkal ismerte el a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) azoknak a szakembereknek és hallgatóknak a munkáját és tevékenységét, akik a felsőoktatás sportéletének népszerűsítéséért, annak eredményességéért a legtöbbet tették az elmúlt években.

 

Az egyetemi sport népszerűsítéséért végzett munkájáért Aranyplakett elismerésben részesítette a MEFS Szekeres Pált, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkárát, dr. Kamuti Jenőt, a Nemzetköri Fair Play Bizottság elnökét, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagját, prof. dr. Jávor Andrást, a Debreceni Egyetem rektorhelyettesét, Bácskai Sándort, a Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézetének igazgatóját, valamint posztumusz elismerésként Benkő Ákost, az atlétika elismert vezetőedzőjét.

A MEFS közgyűlésén Életmű Díjat vett át dr. Honfi László, az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola Testnevelési Tanszékének vezetője és dr. Vincze Pál, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Testnevelési Központjának vezetője.

MEFS Hallgatói Díjban részesült Barnai Judit, az Edutus Főiskola Sportolói Programjában tanuló kiváló kosárlabdázó, Daku Dávid, a BME Hallgatói Sportbizottságának elnöke, az EHK tagja, Lohn Angéla, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának diákja, Répási Károly, az Eötvös Loránd Tudományegyetem EHÖK sportügyi alelnöke, illetve Váradi Krisztina, a Nemzeti Közszolgálati egyetem sportirodájának munkatársa, hétszeres korosztályos Magyar Bajnok súlylökő, diszkoszvető.

Az elismeréseket prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke, dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára és dr. Freyer Tamás, a MEFS alelnöke adta át. A közgyűlésen részt vett prof. dr. Tóth Miklós, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, a diák- és főiskolai-egyetemi sportért felelős szakmai tagozat elnöke és Györfi János, a MOB szakmai tagozatok koordinációjáért felelős osztályvezetője is.

A kitüntetések mellett a közgyűlésen a felügyelőbizottság jelentést adott a 2013-as évről, a résztvevők beszámolót hallhattak a tavalyi év szakmai, pénzügyi tevékenységéről és a 2014. évi pénzügyi tervekről és programokról is.

A MEFS közgyűlése a Magyar Himnusszal kezdődött és a nemzetközi egyetemi sport himnuszával, a Gaudeamusszal zárult. Elismerését Szekeres Pál sportért felelős helyettes államtitkár és Váradi Krisztina, az NKE hallgatója egy későbbi időpontban veszi át.

MEFS ÉLETMŰDÍJBAN RÉSZESÜLT:
Dr. Honfi László, az Eszterházy Károly Főiskola tanszékvezetője, a MEFS korábbi elnökségi tagja
Honfi László 1973-ban szerezte meg első diplomáját a Magyar Testnevelési Egyetemen (TF), s azóta – immáron 41 éve – dolgozik az Eszterházy Károly Főiskola tanáraként. 38 éve szerezte torna szakedzői végzettségét. 1980-ban lett a főiskola adjunktusa és 27 éve tanszékvezetőként, intézetigazgatóként és az EKFSC sportköri elnökeként végzi munkáját. 16 évig volt a MEFS elnökségi tagja, 10 évig pedig a MEFS alelnöke. 2005-től a Magyar Sporttudományi Társaság elnökségének is tagja.

Dr. Vincze Pál, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Testnevelési Sportközpontjának vezetője, a MEFS korábbi alelnöke és megbízott elnöke
Vincze Pál vezető szerepet vállalt az egységes egyetemi sportverseny-rendszer kialakításában, valamint egy új testnevelési koncepció kidolgozásában. Vezetésével a BME-n megújult a sportélet. Igazgatóként közreműködött a műegyetemi új sportközpont megépítésében. Irányító tevékenysége kimagasló eredményességének egyik hozadéka, hogy az elmúlt időszakban nagymértékben nőtt a sportoló műegyetemisták aránya. Kiváló vezetői kvalitásait jellemzi, hogy a BME-n a sport ma is kötelező két féléves tárgy az alapképzésben, a hallgatók és oktatók egyöntetű véleménye szerint fontos és megőrzendő tradícióként. Dr. Vincze Pál vezetésével a Testnevelési Központ – a BME tehetséggondozó műhelyeinek egyikeként – nem csak a kiemelkedő sportteljesítményű hallgatókat segíti, a Testnevelési Központban készült tudományos diákköri dolgozatok rendre jól szerepelnek az intézményi és az országos megmérettetéseken is.

MEFS ARANYPLAKETT DÍJBAN RÉSZESÜLT:
Bácskai Sándor, a Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézetének igazgatója 2013-ig. A MEFS elnökségi tagjaként 2003 és 2012 között tevékeny részese volt a hallgatói sport fenntartásának, működtetésének. Intézményében ő alakította ki a hallgatók verseny- és szabadidősportjának rendszerét. 2007-től 2012-ig a MEFS Nyugat-magyarországi Régiójának irodavezetőjeként az egyetemek közötti versenyeztetés amatőr rendszerét irányította. Példás munkássága ösztönzőleg hatott, lendületet adott munkatársainak is.

Benkő Ákos (posztumusz), a Gödöllői Egyetemi Club egykori elnöke
Életének 74. évében, 2013 decemberében hunyt el Benkő Ákos testnevelő tanár, mesteredző, akinek tanítványai és sportolói iskolákban, sportegyesületekben, legutóbb a Gödöllői Egyetemi Atlétikai Club atlétikai szakosztályában számtalan országos és nemzetközi sikert értek el. 1980-tól 1995-ig vezetőedzője volt az MTK atlétikai szakosztályának, elnökségi tagja volt a Magyar Atlétikai Szövetségnek. 1995-től lett elnöke a Gödöllői Egyetemi Atlétikai Clubnak. Hosszú időn át vezette az egyetem sportlétesítményét, és edzett olyan kiváló egyetemista sportolókat, mint az Universiade-győztes Deák-Nagy Marcell. Díját dr. Lintner Ferencné Benkő Katalin, Benkő Ákos leánya vette át.

Prof. Dr. Jávor András, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese
Meghatározó szerepet játszott a Debreceni Egyetem sportéletének intézményi szintű átszervezésében, a sportösztöndíj-rendszer működtetésében, az intézményben működő mentorprogram létrehozója és vezetője. A Debreceni Egyetemen megrendezett Kárpát-medencei Kupa nemzetközi kispályás labdarúgóesemény egyik alapítója.

Dr. Kamuti Jenő, ötszörös Universiade-győztes, kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó, sportdiplomata, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, korábbi kórházigazgató főorvos
UNESCO Fair Play-díjas. 2012-ben beválasztották a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületébe. Több éven keresztül volt több nemzetközi és magyar sportszervezet vezetőségi tagja és elnöke. Jelenleg a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke. 2013 novemberétől a Nemzetközi Vívó Szövetség tiszteletbeli alelnöke. Dr. Kamuti Jenő szerepet vállalt 2013-ban a budapesti Universiade pályázathoz készült kisfilmben is.

Szekeres Pál sportpolitikáért felelős helyettes államtitkár, kétszeres Universiade-győztes, olimpiai bronzérmes és háromszoros paralimpiai bajnok tőr- és kardvívó.
2010 óta a sportügyekért felelős tárca sportért felelős helyettes államtitkáraként támogatja a magyar sportélet fejlődését, ezen belül az egyetemi sport ügyét. 2013-tól a Nemzetközi Kerekesszékesvívó-szövetség (IWAS) elnökségi tagjává választották, a szervezetnek novemberben lett az alelnöke.

MEFS HALLGATÓI DÍJBAN RÉSZESÜLT:
Barnai Judit, az Edutus Főiskola hallgatója
A felnőtt kosárlabda-válogatott keretnek és az U20-as válogatottnak is tagja. Idén kétszer volt az NB I-ben a forduló játékosa. Az idei Európa-bajnokságra készülő kosárlabdázó az Edutus Főiskola Spor¬tolói Program részeseként előadásaival, példaértékű munkájával nagymértékben járult hozzá a főiskola aktív sportéletének szervezéséhez.

Daku Dávid, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója, Hallgatói Sportbizottságának elnöke, az Egyetemi Hallgatói Képviselet tagja
Jelentős szerepe volt a BME Villanyfényes Labdarúgó-bajnokság fejlesztésében, valamint az átlátható pénzügyi támogatási rendszer megvalósításában, amellyel a BME hallgatói a MEFOB-versenyeken kívül, különböző nemzetközi egyetemi versenyeken hozzájárulást kaphatnak részvételükhöz. 2000-3000 egyetemi hallgató részvételével Daku Dávid szervezi a BME sportnapjait, s emellett aktívan részt vesz a MEFS SportPont Programjának megvalósításában is.

Lohn Angéla, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának végzős sportmenedszer hallgatója
Versenyszerűen atletizál és tanulmányai mellett elvégezte az atlétika versenybírói tanfolyamot. Évek óta segíti az egyetemen dolgozó atléta tanárok és versenyzők munkáját. 2012 óta aktívan tevékenykedik a TFSE atlétika szakosztálynál. Jelenleg társadalmi funkcióban szakosztályvezetői feladatokat lát el, egyetemi és főiskolai atlétika versenyek rendezésével és szervezésével segíti a felsőoktatás sportját. Az elmúlt években meghatározó tagja volt a Tudás Útja Egyetemi futóverseny és az Atlétika MEFOB szervezőcsapatának.

Répási Károly, az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója a Pedagógiai és Pszichológiai Kar Rekreáció szervezés és egészségfejlesztés szakán. A kari HÖK-ben sportreferensként a kar sporteseményeinek megrendezéséért felelt. Az ELTE Sport Bizottság tagja, az ELTE EHÖK sportügyi alelnöke. A már hagyománnyá vált nagy ELTE-s sportrendezvények alapítója és szervezője. A SportPont Program három éven keresztül tartó roadshow-jának egyik szervezője.

Váradi Krisztina, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója
Súlylökő, diszkoszvető, hétszeres korosztályos Magyar Bajnok, ötször lett második a felnőtt Országos Bajnokságon. 2011-ben az Ifjúsági Olimpián Szingapúrban ezüstérmet szerzett. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportirodájának kommunikációs munkatársaként jelentős szerepet vállalt az egyetemi sportélet fejlesztésében, a sportos életmód népszerűsítésében.

További információk: www.mefs.hu

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.