2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

Kiemelkedően sikeres volt a háromnapos Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok

Már az előkészítésnél látszott: jó gondolat, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata ezúttal összefogott egy közös összművészeti fesztivál szervezésére. A háromnapos forgatag eredményei magukért beszélnek: leszögezhető, hogy a fesztivál egyértelműen nagy sikerrel zajlott Pécsett a Zsolnay Negyedben és a Kodály Központban.

Megnyitó: újdonságok, programok a Zsolnay Negyed minden szegletében

Pezsgő forgataggal, rengeteg programmal május elsején kezdődött a Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok a pécsi Zsolnay Negyedben. Kora délutánig már több mint négyezer vendég érkezett a háromnapos eseményre: családok, gyermekek, turisták vették birtokba a Negyedet, ahol minden egyes zugban valami érdekes, izgalmas program várta az érkezőket.

majus_6_megnyito2Most első alkalommal a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. mellett a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata is bekapcsolódott a szervezésbe, ennek köszönhetően a szokásosnál is több diákoknak szóló program, koncert várta az érdeklődőket a fesztivál három napja alatt.

Mint a délután 14 órakor tartott hivatalos megnyitón Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, e fesztivállal is a Zsolnay-családtól kapott örökség minőségéhez, kreatív, innovatív gondolkodásmódjához tartották magukat a szervezők. A mintegy 500 közreműködő művész, a 24 helyszínen zajló több mint 100 program napközben elsősorban a családokra koncentrált, a közösségi események és a déltől induló koncertek azonban mindenkihez szóltak. Maga az 5 hektáros, hatalmas parkból és nagyrészt műemlék épületekből álló Zsolnay Negyed mint helyszín is unikum, ahova a fesztiválon este 7 óráig ingyenesen várták a belépőket, szórakozni, kézműveskedni vágyókat. A Zsolnay Negyed is újdonsággal szolgált a fesztiválon: a Pirogránit udvarból nyíló, színházi produkcióknak helyet adó Kemencetér épületrészt most először nyitották meg a közönség előtt. A fesztiválon természetesen a negyed állandó kiállításai is látogathatók voltak, a program ideje alatt 50 százalékos kedvezménnyel.

Páva Zsolt polgármester és dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora is remek kezdeményezésnek tartotta a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és az egyetem összefogását. A polgármester kiemelte: nagyszerű, hogy az egykori gyárterületből Pécs város kulturális központja vált, amit azonban tovább kell népszerűsíteni, nemcsak a pécsi közönség számára. Ezt a célt kiválóan szolgálja e nagyszabású fesztivál.

A Pécsi Tudományegyetem fiataloknak szóló, elsősorban az esti, fizetős műsorsávban kezdődő koncertjei mellett közösségi napokat is szervezett. Az első napon tartós élelmiszergyűjtő akció keretében adták át a Vöröskeresztnek a rászorulóknak szánt adományokat, a második napon az Egészségtudományi Kar sport- és egészségnapot szervezett, a záró nap pedig a leendő hallgatóké, a most gimnazista diákoké volt, akik a pályaválasztási nap keretében kaphattak tanácsokat.

A megnyitón Páva Zsolt polgármester két városi elismerést nyújtott át. A Victor Vasarely-díjat Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Frank Adél számára adományozta kiemelkedő művészeti, divattervezői tevékenységéért. Mánfai György a Zsolnay Vilmos-díjban részesült magas szintű fotóriporteri tevékenységéért.majus_6_fesztival_1_nap6Első nap: tízezer látogató a Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napokon

Az idei pécsi Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok első napja alatt elérte a tavalyi összlátogatószámot: mintegy 10 ezer ember volt részese a Zsolnay Negyedben zajló forgatagnak. Az este 7 óráig ingyen látogatható számos gyermek- és családi program, kézműves foglalkozás, bábelőadás, koncertek, a felnőtteknek szóló programok, előadások, közösségi rendezvények több mint 7 ezer embert vonzottak, az esti fizetős programsávban a nagy koncerteken 2 ezernél is többen vettek részt. A Zsolnay Negyed fél áron megtekinthető állandó kiállításai is a szokottnál több érdeklődőt vonzottak május elsején.

A negyedbe látogatók túlnyomó része Pécsről és Baranyából érkezett, de az egész országból fogadott vendégeket a fesztivál, még olyan távoli megyékből is, mint Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén vagy Nógrád, sőt Belgiumból, Dániából, az USA-ból, Németországból, Ausztriából, Angliából, Kanadából Olaszországból, Franciaországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Szerbiából, Bulgáriából, Horvátországból és Erdélyből is érkeztek fesztiválozók.majus_6_fesztival_1_nap4

A Zsolnay Negyedben nyugodtan kiakasztható lett volna az első napon a megtelt tábla, az 5 hektáros tágas park minden szegletében zajlottak események. A gyerekek és szüleik körében egyértelműen a Csillagteraszon egész nap zajló Bringafirka program volt a legnépszerűbb, mely egy katalán művésznek köszönhetően biciklialkatrészekből összeállított egyensúlyozó játékokat kínált a kisebbeknek. Szintén kedvelték a gyerekek a Sosemvolt Állatkert keretében a Kékváza udvarban zajló kézműves foglalkozást, itt fából készítettek állatfigurákat, melyekkel a Zsolnay Negyedet díszítették a szervezők. Mindkét rendezvény folytatódott a fesztivál többi napján is.

Sokan varrtak a Zsolnay Negyed egykori programmolinóiból táskát a Medence Csoport designereivel, számos hallgatója volt a Zsolnay Szalonban Alinda vendégeinek, és fantasztikus sikerük volt az esti koncerteknek és DJ-knek, így a Random Tripnek vagy az Electro Swing Varietének; a Halott pénz- és a Supernem-koncerteken teljesen megtelt a Pirogránit udvar.

A Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok szervezői a környékbeli lakók pihenésére is ügyeltek, folyamatosan mérték az események hangterhelését, valamint rendben tartották, takarították a Zsolnay Negyeden kívül eső területeket is.majus_6_fesztival_2_nap1Második nap: akár esik, akár fúj, továbbra is népszerű a Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok

Az eső sem riasztotta el az idei Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok családi és gyermekprogramjaira, közösségi rendezvényeire, koncertjeire kíváncsiakat.

A Zsolnay Negyedet napközben birtokba vették a gyerekek, a családok. Továbbra is a legkedveltebbek közé tartozott a katalán művész által létrehozott Bringafirka játszótér, a 8–14 éves, a tárlatvezetés csínját-bínját kitanult diákok idegenvezetése a Negyedben, az interaktív és kézműves foglalkozások. A kicsik kipróbálták, a felnőttek fotózkodtak a kültéri installációkon, kelendőek voltak a Zsolnay Kézműves Piac egyedi termékei.

Egy rockzenész és egy író találkozása csakis izgalmas lehet, így volt ez a Háy Come Beck elnevezésű eseményen, ahol Háy János író és Beck Zoltán, a 30Y frontembere adott műsort. A Pécsi Tudományegyetem hallgatói ezúttal sport- és egészségnap keretében hívták fel a figyelmet az egészséges életre, többek között egy fesztivál okozta balesetekre, amibe a másnaposság elleni aerobikedzés is belefért. A napközben induló koncertek közül Tompos Kátya lemezbemutatója, a régi zene kedvelőinek az Orpheon Consort koncertje és a Pergolesi-opera buffája okozott örömet.majus_6_fesztival_2_nap3

Különleges új helyszínen, az ipari műemlék Kemencetérben tartotta több alkalommal előadását a Vádli Alkalmi Színházi Társulat, Rabinovich album címmel. Az esti koncertek ismét telt házzal zajlottak a Ginkgo téren, a Pirogránit udvarban, az ÁrTérben és az E78 Koncertteremben. A legkiemelkedőbb koncertet ezúttal a Kodály Központban tartották, ahol igazi csemegét hallgathattak a résztvevők az Amadinda ütőegyüttestől Karácsony János és Presser Gábor vendégszereplésével. A 30 éves jubileumi hangulatban zajló koncert felejthetetlen élményeket szerzett a közönségnek.

A fesztiválozók kiemelkedően nagy számban érdeklődtek a Zsolnay Negyed állandó kiállításai iránt, az amúgy is vonzó látványosságok látogatószáma sokszorosára emelkedett.

A fesztivál kisfilmjei itt tekinthetők meg:
Első nap: https://www.youtube.com/watch?v=1D_0Ckjtdck
Második nap: https://www.youtube.com/watch?v=2oImZOTD02A

A fentieken kívül mind a két film elérhető a Zsolnay Fesztivál & Egyetemi Napok honlapján is:
http://www.zsolnayfesztival.hu/fesztival_videoÖsszegzés: nagy sikerrel zajlott a pécsi Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok

Május 1–3-án a Zsolnay Negyed látogatószáma csúcsokat döntött: a 23 ezer fesztiválozó közül a napközbeni gyermek- és családi programokat mintegy 15 ezer vendég élvezte, az esti koncertek többsége telt házzal zajlott, több mint 8 ezer fesztiválozó részvételével. Külön kiemelendő, hogy a Zsolnay Negyed állandó kiállításait (Gyugyi gyűjtemény, Rózsaszín kiállítás, Család- és gyártörténeti kiállítás, Zsolnay Mauzóleum) kiugróan sokan, 5 ezren tekintették meg a hosszú hétvége alatt, és kimagasló látogatószámot hozott a Labor Interaktív Varázstér is.

majus_6_fesztival_osszegzes_3_nap3A látogatók 70 százaléka Pécsről és környékéről, valamint Baranya városaiból érkeztek, de az ország távolabbi pontjairól is jelentős számban fogadott érdeklődőket a fesztivál. A több száz külföldről érkező vendég, valamint az itt tanuló egyetemisták közül is sokan élvezték a nagyszabású rendezvény gazdag programkínálatát.

Bebizonyosodott: a nagyrészt ipari műemlékekből álló Zsolnay Negyedben ilyen méretű rendezvényt is biztonságosan és magas színvonalon lehet lebonyolítani.

A környező lakosság pihenését megpróbálták minden tekintetben óvni a rendezők, külön figyeltek a hangterhelés határértéken belül tartására és a Zsolnay Negyed környékét is rendben tartották. A lakosság részéről nem érkezett bejelentés, sokan közülük részt vettek a fesztivál programjain.

A három nap alatt legnagyobb sikere többek között a katalán művész, Joan Rovira által létrehozott kinetikus játszótérnek, a Sosemvolt Állatkert kreatív kézműves foglalkozásnak, a Kerámia Festödének, az előadások közül a Zsolnay Szalonnak, a Füge Produkció és Dumaszínház közös előadásának, a Háy Come Beck című programnak, a Medence Csoport régi Zsolnay-molinókat felhasználó táskavarró körének, az Amadinda, Presser Gábor és Karácsony János közös jubileumi koncertjének és például a Halott Pénz, az Anna & the Barbies vagy a Supernem telt házas esti bulijainak volt. majus_6_fesztival_osszegzes_3_nap4

A fesztivál utolsó napján ugyan az időjárás nem volt kegyes a résztvevőkhöz, de mivel majd’ minden programnak volt esőhelyszíne, fennakadást az eső és a vihar sem okozott, a 110 program közül csak négy maradt el. A napközben még kellemes időben megteltek a családi programok helyszínei, majd a sárga jelzés és a Baranyában időnként előforduló jégeső ellenére is folyamatosan érkeztek a látogatók a negyedbe. Este a Mary Popkids, a Random Trip fergeteges koncertet adott, Manu Delago, aki méltán a London Symphony Orchestra szólistája és Björk dobosa, szintén lenyűgöző előadásban részesítette a közönséget. Remekül szórakoztak a fiatalok Ivan & the Parazol, a Carbonfools koncertjein, valamint a két német DJ, a Milk & Sugar estjén is. A koncertek színvonalát különleges, magas színvonalú fény- és hangtechnika is segítette, ennek köszönhetően a műemlék épületek még érdekesebb arcukat mutatták meg ismét a fényfestések által.

A három nap nemcsak a szórakozásról szólt, a tematikus napoknak köszönhetően a résztvevők a pályaválasztásról, az egészséges életről is tájékoztatást kaphattak, a PTE egyetemistái egy nagy teherautónyi tartós élelmiszert is gyűjtöttek, melyet a Vöröskeresztnek adtak át, és véradó napot is tartottak a szervezők. A hangulatos, egyedi portékákat kínáló Zsolnay Kézműves Piacon a Szemem Fénye Alapítvány is helyet kapott, ahol adományokat gyűjtött a beteg gyermekeket ápoló Dói Háznak.

Az összehangolt és sikeres munkáért köszönet jár a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. munkatársainak, a PTE EHÖK egyetemista szervezőinek és a Pécsi Est Cafénak. A siker köszönhető továbbá a Global hang- és fénytechnikának, a Vesper Hostess szolgálatnak, a Zsolnay Negyed boltosainak, vendéglátósainak, valamint a városból kitelepülő vendéglátóhelyek – a Nappali, a SZOBA és az Est Café – legénységének, a fesztiválon dolgozó hallgatóknak, önkénteseknek és természetesen a szponzoroknak és a médiának. A rendezők nemcsak a résztvevők biztonságára, de komfortérzetére is külön figyelmet fordítottak.

A negyedik napon egy kis ráadással köszönték meg a szervezők a fesztivál kitartó látogatóinak a részvételt: a plusz 1 napon a Kodály Központban 19 órakor a Római vakáció örök klasszikusa volt látható Pelsőczi Réka rendezésében Cole Porter dalaival és olyan szereplőkkel, mint Balla Eszter, Hernádi Judit, Fekete Ernő, Szikszai Rémusz, Cseh Judit, Márton András, Nagy Dániel Viktor és Puskás Péter. Szintén 19 órakor a Zsolnay Negyed E78-as termében Basse Danse néven volt látható a több neves elismerést begyűjtő improvizatív táncos-zenés előadás – ez utóbbira ingyenes belépéssel.

www.zsolnayfesztival.hu

facebook.com/zsolnayfestival

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.