2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

Kecskeméten volt a Nemzeti Iskolagyümölcs-program negyedik workshopja

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program hat állomásos workshopsorozatot indított útjára, melynek negyedik állomása Kecskemét volt. A rendezvénysorozat legfőbb célja a folyamatos párbeszéd fenntartása a program minden szereplője között. A múltbeli tapasztalatok és jövőbeni kihívások mellett a résztvevők a program pedagógiai, egészségügyi és kommunikációs oldalát is megismerhették.

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program része az Európai Iskolagyümölcs-programnak, melynek küldetése, hogy hosszú távon szerepet vállaljon a gyerekek helyes táplálkozási szokásainak kialakításában. Ezt kívánja nyomatékosítani a program hatállomásos workshopsorozata is, melynek negyedik rendezvényét Kecskeméten szervezték meg. A rendezvény előadói nemcsak a gyakorlati tapasztalatok folyamatos megosztásának fontosságára hívták fel a figyelmet, hanem pedagógiai, egészségügyi és kommunikációs oldalról is szemléltették a program jelentőségét. Az előadásokat követően számos témakört érintő kerekasztal-beszélgetésekre került sor, ahol a jelenlevők választ kaphattak fennmaradó kérdéseikre, valamint további tapasztalataikat is megoszthatták.

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program keretében a kormány 2010 óta 500 millió forintról 1200 millió forintra emelte a költségvetés hozzájárulását, amely lehetővé tette, hogy a tanév során a kezdeti 277 ezer gyermek helyett mára már 538 ezer gyermek kapjon heti legalább két alkalommal legalább kétféle gyümölcsöt. Így ma már a program keretében több mint 45 millió adag gyümölcsöt és gyümölcslét osztanak ki az iskolákban. A programhoz összesen 25 EU-tagállam csatlakozott, köztük öt éve hazánk is, így Magyarországon ma már több mint félmillió kisdiák jut rendszeresen gyümölcshöz az iskolában.

„Három sikeres workshopot tudunk magunk mögött, az ország három különböző pontján. Ez is alátámasztja azt, hogy a szereplők közötti folyamatos párbeszéd kialakítása, táplálása nemcsak kiemelkedő fontossággal bír, hanem nagymértékű igény mutatkozik rá az érintettek részéről” – mondta Bittsánszky Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárpiaci Főosztályának főosztályvezető-helyettese.

A nagy sikerre való tekintettel további két workshopra kerül sor, melyek helyszíne Miskolc és Debrecen lesz.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.