2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

 

Játékosan az egészségért

Interaktív élménypontok ösztönzik egészséges életmódra az iskolásokat országszerte. A játékos tájékoztató kiállítások a tej és a tejtermékek fogyasztását népszerűsítik, bemutatják azok sokszínűségét, valamint segítséget nyújtanak az egészségtudatos táplálkozás kialakításában.


A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kiemelt céljának tekinti a gyermekek, a fiatalok, a jövő nemzedék tej- és tejtermékfogyasztásra ösztönző nevelésének támogatását. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy megszerettessék a fogyasztását, bemutassák ezen termékek sokféleségét és az egészséges táplálkozásban, fejlődésben betöltött szerepüket. „Felismerve a fiatalok általában helytelen fogyasztói szokásait, a Terméktanács tíz éve elkezdte és folyamatosan megszervezte az iskolai edukációs programot. A tanulók körében végrehajtott program a magyar tej és tejtermékek népszerűsítéséről, a tejfogyasztás fontosságáról szól. Az itt szerzett ismeretek jobban beépülnek mindennapi táplálkozási kultúrájukba, ezáltal a gyermekeknek szokásukká válik a tejivás és a tejtermékfogyasztás” – mondta Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.


A program nagy népszerűségnek örvend a diákok körében, hiszen újszerű és modern technikai kivitelezése miatt élménypontként funkcionál az iskolákban. Az installáció részei többek között az érintőképernyős interaktív játék, szórólap, filmvetítés, plakát, kiadvány és előadás. „Edukációs programunk keretében mintegy 36 oktatási intézménybe juttatjuk el a kiállítást, hetente öt iskolát látogatva. Az intézmények kiválasztása során elsődleges szempont volt, hogy az iskolának legyen »tejágazati aktivitása«, legyen valamilyen kapcsolódási pont a tej és tejtermékek viszonylatában” – tette hozzá az ügyvezető.


Az intézmények kiválasztásánál mérvadó szempont volt az iskolatej programban való részvétel, de fontos volt az is, hogy az adott régiókban legyenek jelen olyan tejfeldolgozó üzemek, akik hazai tejtermelőktől vásárolják fel a tejet, és együttműködésükkel biztosítani lehet a gyermekek tejfogyasztásának lehetőségét az edukációs programsorozat alatt.


A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló intézkedések Irányító Hatóságának jóváhagyásával készült.Darányi Ignác Terv


Az európai uniós fejlesztési és nemzeti költségvetési forrásokat is felhasználó Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Programját azért indította útjára 2012-ben a magyar kormányzat, hogy több átfogó, egymással szorosan összefüggő területen – agrár- és élelmiszer-gazdaság, vidékfejlesztés, környezet- és természetvédelem – támogassa a vidéki Magyarország fejlődését.


A Darányi Ignác Terv kiemelt célkitűzései közé tartozik a vidék népességmegtartó és foglalkoztatási erejének, valamint a magyar mezőgazdaság versenyképességének növelése annak érdekében, hogy minél több és jobb minőségű élelmiszert állítsanak elő a magyar termelők.


Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében összesen mintegy 1300 milliárd forintnak megfelelő támogatás került/kerül felhasználásra a vidéki élet minőségének javítására.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.