2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

A játék ereje

Nagyszabású ünneplés és önfeledt játék az Országos Tehetségnapon

Több száz fiatal tehetség és pedagógus részvételével március 22-én immár ötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) az Országos Tehetségnapot. A Herczegh Anita asszony, a köztársasági elnök felesége védnökségével lezajlott eseményen három ismert személyiség vehette át a Magyar Tehetség Nagykövete cím megbízólevelét. A rendezvényen dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár jelenlétében átadták A Tehetségek Szolgálatáért életműdíjakat olyan szakembereknek, akik egész életüket a tehetséges fiatalok szolgálatában töltötték. A hagyománynak megfelelően ezen a napon hirdették ki a Felfedezettjeink 2014 pályázat nyerteseit. Az egész napos rendezvényt Tehetséglabirintus címen családi tehetségnap színesítette, és ezzel a nappal hivatalosan elkezdődött a Tehetség Hónapja április 25-ig tartó országos rendezvénysorozata.

 

Az Országos Tehetségnap pedagógusok és diákok nagyszabású ünnepe 2010 óta. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) szervezésében megvalósuló esemény célja, hogy széles körben felhívja a figyelmet a tehetséggondozás ügyére. Ebből az alkalomból a Matehetsz 25 felfedezett fiatal tehetséget és elkötelezett pedagógusokat, szakembereket díjazott. A rendezvényt megnyitó Hoffman Rózsa köznevelésért felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte, hogy az állami és a civil társadalom együttműködése jó példájának tartja a Nemzeti Tehetség Programot.

 

Az eseményen a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács negyedik alkalommal adta át a Magyar Tehetség Nagykövete felkérést: a megbízólevelet idén Polgár Judit sakknagymester, Alexander Brody üzletember, író, valamint Somlai-Fischer Szabolcs, a magyar fejlesztésű prezentációs eszköz, a Prezi társalapítója vette át. Az ő vállalásuk, hogy személyes példájukkal és tevékenységükkel támogatják a tehetségsegítés ügyét, és egyéni lehetőségeik szerint támogatják a Kárpát-medencei tehetségsegítő szervezetek munkáját. Alexander Brody a felkérést kitüntetésnek értékelte. A tehetségnagykövet számára a legjobb, hogy közelről tanulhat az általa mentorált tehetségektől – jegyezte meg.

 

A Felfedezettjeink 2014 pályázat eredményhirdetésén Csermely Péter akadémikus, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) elnöke 20 tehetséges fiatalnak nyújtott át elismerő oklevelet és szerény ösztöndíj-támogatást, melynek forrása a Matehetsz számlájára befolyt állampolgári 1 százalékos adófelajánlás. Az Aegon Magyarország ebben az évben is csatlakozott a programhoz, és a Borbély Szilárd emlékének ajánlott különdíjjal, 1-1 táblagéppel jutalmazott további 5 tehetséges fiatalt.

 

A Felfedezettjeink 2014 pályázat három fődíjasa közül a 20 éves debreceni Szeifert Viktória jelenleg a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán tanul, valamint ügyvezető elnöke a Kutató Diákok Országos Szövetségének. Orvostudomány, biológia kategóriában elért kimagasló eredményeivel került a három fődíjas közé. A 20 éves Molnár Annát, az ELTE hallgatóját a molekuláris biológiában elért magas színvonalú szakmai munkásságáért díjazták. A 17 éves miskolci Kovács Attila Roland festészetével érdemelte ki a fődíjat, a fiatal tehetség több ízben képviselte már hazánkat tengerentúli versenyeken, ahonnan aranyérmekkel és különdíjakkal tért haza.

 

A Tehetségek Szolgálatáért életműdíjban részesült Havass Miklós, a Bolyai Önképző Műhely társelnöke, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács alelnöke a hazai és határon túli tehetségsegítés érdekében végzett áldozatos munkájáért, Kerényi Sándor oboaművész-tanár, nyugalmazott főiskolai docens, az Oboás Társaság Alapítvány kuratóriumának tagja meghatározó pedagógiai és művészi munkásságáért és dr. Újvári Sándor, a Lánczos Kornél Gimnázium fizikatanára a több évtizedes, diáknemzedékek számára inspiráló tehetséggondozó munkájáért.

 

Éves díjat kapott négy szakember, dr. Baranyai Katalin, De Negri Ibolya, Ivánka Gábor és Cziráki Szabina. Intézményi elismerésben részesült az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola közössége. A matematikában kiemelkedően tehetséges középiskolások fejlesztését végző, akkreditált kiváló tehetségpont címmel rendelkező iskola országos hatáskörű, diákjainak egy része a határon túlról érkezik. A díjakat dr. Csermely Péter, az NTT elnöke és Szendrő Péter professzor, az NTT alelnöke, a Kitüntetési Bizottság elnöke adta át.

 

A Matehetsz hisz abban, hogy a játék hatékony eszköze a tehetségek kibontakoztatásának, ezért a hivatalos díjátadó ünnepség közben az Országos Tehetségnap résztvevői, valamint az érdeklődő családok és diákok a Tehetséglabirintus hatféle műhelyében tesztelhették képességeiket. Kipróbálhatták az Okos dobozt, az Építész műhelyben tésztahidakat és maketteket készíthettek, de játszhattak gondolkodást fejlesztő táblajátékokkal is.

 

Az Országos Tehetségnap egyben a Tehetség Hónapja nyitó eseménye. Március 25-től egy hónapon át, április 25-ig a fővárostól a kistelepülésekig országszerte számos helyszínen több mint 140-féle program keretében kínálnak a szervezők nagyszerű alkalmakat arra, hogy a gyermekek megmutassák vagy felfedezzék saját képességeiket.

 

A díjazottakról és az eseményről további információ: www.tehetseg.hu 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.