2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum


A Hungarikumok között a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed

Egyedülálló komplexitásával érdemelte ki a terület a kitüntető elismerést

Kimagasló építészeti és ipartörténeti jelentősége, egyedülálló komplexitása elismeréseként 2014. május 16-án a Hungarikum Bizottság szarvasi ülésén a Hungarikumok közé emelte az 1853-ban alapított Zsolnay Manufaktúra területén jelenleg működő pécsi Zsolnay Kulturális Negyedet. Magyarország legnagyobb „kulturális holdingja”, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. immár két Hungarikum minősítéssel büszkélkedhet, hiszen 2013-ban az általa fenntartott Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője is megkapta e kitüntető címet.

 

A Hungarikumok megőrzendő, egyedülálló értékek, amelyek különleges, csak Magyarországra jellemző voltuk miatt közösségi oltalom alatt állnak. A Zsolnay Negyed az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében 2011-ben olyan revitalizáción ment keresztül, aminek eredményeképpen az 5,5 hektáros gyárterület, az irodaépületek, a Zsolnay család lakóvillái, a park és a műemlékvédelmi környezet igen magas színvonalon újultak meg. A Zsolnay Negyed területén jelenleg 15 védett műemlék épület, 85 szabadtéren elhelyezett kerámia és beépített építészeti elem, valamint 3 új épület található. A terület különlegesen kapcsolódó összetett funkciói miatt egyfajta közép-európai „kulturális etalon”, melyben egyszerre van jelen a hagyomány és a modernitás. A Zsolnay Kulturális Negyed kiemelkedő szerepet játszik a város és a régió közművelődési, oktatási életében, a Zsolnay családhoz és a -gyárhoz kapcsolódó hagyományőrzésben.

A modern kor igényeit kielégítendő, kortárs művészeti terek, műhelyek, színház- és koncerttermek, a régió egyetlen Planetáriuma, a kreatív ipar egyedi megnyilvánulásai a Kézművesek utcájában, közösségi park, játszóterek és éttermek, kávézók is helyet kaptak a területen. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, valamint a Társadalom- és Médiatudományok Intézete szintén a Negyedben működik, szoros kapcsolatot ápolva azzal.

A Zsolnay Negyed jelentős helyi és regionális turisztikai értékkel bír, kiemelt célpontként szerepel a Pécsre látogató turisták körében. 2012–2013-ban 554 000 látogató vett részt az ott zajló több mint 3000 program és kiállítás valamelyikén.

Több nemzetközi és hazai elismeréssel is jutalmazták különböző szervezetek a Zsolnay Kulturális Negyedet, így a világ legsikeresebb ingatlanfejlesztéseiért járó FIABCI-díj, a Média Építészeti Díja, a legkiválóbb műemléki helyreállításokért kapott ICOMOS-díj és a Pro Architectura díj birtokosa, de a kiemelkedő építészeti munkáért járó BRICK Award top 50 között is ott található a terület.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.