2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

 

A gyergyótekerőpataki tanulók és tanárok másodszor voltak újpesti testvériskolájuk vendégei

Meglehetősen szoros és tartalmas testvérkapcsolatot tart fenn egymással a gyergyótekerőpataki Tarisznyás Márton Általános Iskola és az újpesti Szent János Apostol Katolikus Iskola: egyik évben a székely tanoda csoportja látogat el a magyar fővárosba, a másik évben pedig az újpestiek keresik fel a festői Gyergyó-vidéket és töltenek el az erdélyi testvériskola diákjaival és tanáraival együtt néhány felejthetetlen napot. Azt mondják, fontos a személyes találkozás és együttlét egy kapcsolat ápolásában, és hogy „minden találkozás alkalom, lehetőség, adomány, amihez nem elég egy levél vagy egy telefonüzenet, szükséges a közelség, az érintés, a mosoly, kellenek a szemek”. Ez év tavaszán – április 9-én, szerdán reggel – a hargitai autóbusz indult útnak, összesen harminckilenc, izgalommal tele utassal, élükön Kolumbán Csaba aligazgatóval.

 

– Örömteli és nagy élmény volt a viszontlátás – magyarázza Kolumbán Csilla, a székely gyermekeket kísérő pedagógusok egyike. – Kis táblácskákkal vártak a fogadóink; meleg szeretettel ölelkeztünk össze az ismerősökkel, és ismerkedtünk azokkal, akikkel most találkoztunk először. Akkor még nem sejtettük, milyen különleges és gazdag programot készítettek elő számunkra; jutott benne szerep a kultúrának, tanulásnak, kirándulásnak és nem utolsósorban Istennek is.

Ujpesti_Tekeropataki_iskolakElső nap, április 10-én, csütörtökön reggel az újpesti iskola épületében a közös ima után a vendéglátók rövid zenés műsorral kedveskedtek vendégeiknek, amelyben a diákok furulya-, citera- és énekszámokat adtak elő. A tekerőpataki gyerekek páros táncot és magyarbódi karikázóst mutattak be székelyruhába öltözve, nagy sikert aratva. Azután mindenki elfoglalta helyét a saját életkorának megfelelő osztályban és részt vett három tanítási órán. Ebéd után – megfelelő öltözékben – a Dunán sárkányhajóztak a Budapesti Honvéd Sportegyesület kajak-kenu szakosztálya munkatársainak vezetésével. Egyszerre negyven személy indult a két sárkányhajóban, és dobszóra eveztek. Különleges és valóban nagy élmény volt ez a sokat nevető csoport minden tagjának. Közben besötétedett, és gyönyörű látvány fogadta a kirándulókat a szépen kivilágított fővárosban, amit az autóbuszról csodálhattak. Késő este értek haza; nem kellett ringatás senkinek!

Április 11-én, pénteken a reggeli után Käfer György, az újpesti iskola igazgatója A varázsfuvola cselekményére hangolta rá a találkozó résztvevőit egy órában, nem ok nélkül: este ez a Mozart-mű várta őket az Erkel Színházban. De addig a csapat előbb még lubickolt egyet az Aqua-World élményfürdőben. „A mi gyerekeinknek talán az ilyenfajta élmény hiányzik a legjobban, nagyszerűen érezte magát mindenki” – jegyezte meg Kolumbán Csilla tanárnő. A délutáni programot a lányok kézműves foglalkozással folytatták, a fiúk pedig fociztak. A nap A varázsfuvola hatalmas élményével zárult.

Április 12-én, szombaton a Hősök terén találkoztak összesen 186-an és úgynevezett zarándoksétán vettek részt az Andrássy út–Opera–Bazilika–Belváros–Halászbástya útvonalon. A Mátyás-templomban szentmisén vettek részt, amelybe a gyerekek is aktívan bekapcsolódtak.

Vasárnap szabad program volt, ezt a napot mindenki a fogadó családokkal töltötte. Volt, aki a Fővárosi Nagycirkusz műsorát tekintette meg, meglátogatva egyúttal az állatkertet is, mások a Margitszigetre sétáltak ki.

Hétfő, az utolsó nap is nem mindennapi érdekességet tartogatott: reggel ugyanis A varázsfuvola előadás megbeszélését és kielemzését a darab egyik szereplőjével, a szoprán, magánénekes Bátori Éva művésznővel tették meg (az Első hölgy szerepét játszotta), aki nagyon kedvesen válaszolt a sok kíváncsi kérdésre és számos kulisszatitkot is megosztott a hallgatósággal.

Azután a csoport autóbusszal elindult a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ahol háromórás – idegenvezetővel kísért – program várta őket. Az idegenvezető olyan, a nyilvános és utasforgalomtól elzárt területekre is bevezette őket, ahová a csoport tagjai „álmukban sem gondolták volna, hogy valaha is eljutnak”.

Onnan visszatértek az iskolába, megebédeltek, és következett a búcsúzás, hiszen közeledett négy óra, a gyergyói vendégek hazaindulásának ideje. Egyetlen gondolat szolgálhatott számukra vigaszul, az, hogy, „minden találkozás a búcsúzáshoz vezet, és ez így lesz, amíg a világ a világ. Minden találkozásban benne van az elválás szomorúsága, mint ahogy van benne egy kevés a találkozás öröméből is”. Miközben Kolumbán Csaba aligazgató megköszönte a fogadó szülők és gyermekek vendégszeretetét, illetve meghívta az újpesti diákokat, tantestületet és szülőket Erdélybe, sokak szemében könny csillogott.

Budapestről Gyergyótekerőpatak felé haladva a kísérő pedagógusok Tatiosz szavaira gondoltak: „Ha valakivel találkozol, gondolj arra, hogy a találkozás mögött ezer és ezeregy ok rejlik. Minden emberi kapcsolat szent egymásratalálás. A másik emberben önmagad másik felét ismered fel, minden vonásában saját vonásaidat látod meg. Amit róla gondolsz, magadról gondolod. Amit vele teszel, magaddal teszed. Amit róla képzelsz, azt magadról képzeled. Mindaz, amit kívánsz, egy napon veled fog megtörténni.”

Éppen ezért vehető bizonyosra, hogy 2015 tavaszán az újpestiek is felejthetetlen napokat töltenek majd el a festői Gyergyó-vidéken.

Varga Gabriella

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.