2022. január 29., szombat Adél napja

 

Archívum

 

Fiatal tehetségek a Design Terminálban


A Magyar Innovációs Szövetség a 2013–2014. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak – nyilvános eredményhirdetést követően – több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki június 10-én a Design Terminálban. Az elismeréseket dr. Pálinkás Józseftől, illetve a verseny társszervezője, az EMMI nevében Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkártól vehették át a tehetséges fiatalok, akik az ösztöndíj mellett oklevelet és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak.

A három első díjas közül B. Kiss Bálint (Várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola) egy olyan, rendkívül kreatív, általánosan használható eszközt készített, amely lehetővé teszi a tudás szinte észrevétlen megszerzését, majd a tudással újabb eszközök létrehozásának élményét. Az apaBoard nevű 0.5-ös verziószámú tanuló-, oktató- és kísérletezési eszköz felkeltette a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem érdeklődését is.

Németh Péter (Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola és Kollégium, Győr) egy olyan pályát épített, amelyen működés közben a cseppfolyós nitrogénnel lehűtött autó lebeg a mágneses pálya felett.

Rozsnyik Szabolcs (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta) pedig azt vizsgálta, hogy lehetséges-e egy szénnanocsövet úgy impregnálni különböző fémoxidokkal, hogy a fémoxidok egyidejűleg fejtsék ki pozitív hatásukat a szénnanocső alapú kompozitra.

A 2014. évben kiválasztott legtehetségesebb 21 pályázatot az egyesült államokbeli ifjú tudósok olimpiáján 2. díjat kapott projekttel együtt június 10-én és 11-én mutatták be a Design Terminálban.

B. Kiss Bálint, Németh Péter és Rozsnyik Szabolcs Magyarország képviseletében részt vesz szeptember 19–24. között Varsóban az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén, amelyen 35 ország fiataljai versenyeznek az értékes pénz- (3500–7000 euró) és különdíjakért.

A kiválasztott legtehetségesebb magyar fiatalok számos nemzetközi rendezvényen vehetnek még részt, többek között a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (INTEL ISEF), a Nobel-díj-átadási ünnepségen, valamint a London International Youth Science Forum versenyen.

A díjazottak és kiemelt dicséretet elnyertek névsora elérhető itt.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.