2022. január 18., kedd Piroska napja

 

Archívum

 

Év végi hajrá a tanulásban – Mivel motiválhatjuk a gyereket a jobb eredményre?

Már csak szűk egy hónap van hátra az idei tanévből. Ilyenkor minden tantárgyból egyszerre kell felmérőt írni, a diákoknak a tanuláson kívül szinte nem is jut másra idejük. Érdemes átgondolni, szülőként mivel tudjuk motiválni gyermekünket a minél jobb teljesítmény elérésére: pénzzel, ajándékkal, közös tanulással vagy jutalomprogrammal? A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője szerint a legjobb, ha közösen tűz ki célokat a család.

Az év végi bizonyítványosztásig már csak pár hét van hátra, ilyenkor lehet javítani, de le is lehet rontani az addigi jegyeket, hiszen szinte minden tárgyból kell felmérőt írni, felelni.

Szülőként vajon mivel tudjuk hatékonyan támogatni a diákot, hogy jó teljesítményt nyújtson? A legjobb, ha év elején vagy félévkor kitűzünk közösen célokat, amire most, az év végi hajrában ráerősíthetünk– javasolja a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője. „A gyermek érettségét jelzi, ha már van igénye a zsebpénzre, érzi a tervezés örömét, és felfogja az elvégzett munka és a megszerzett pénz arányát. Minél idősebb, annál inkább szüksége van pénzre, hogy vehessen magának mozijegyet, új ruhát vagy egy mobiltelefont. Kézenfekvőnek tűnik tehát, hogy zsebpénzzel motiváljuk: ajánljunk fel neki kisebb-nagyobb összeget, ha a hátralévő hetekben kitartóan tanul, és jó jegyeket kap év végén. Ha nem szeretnénk pénzzel díjazni, beígérhetünk bizonyítványosztásra egy ajándékot, például egy szörfdeszkát, amit már kinézett magának nyárra, vagy akár egy vágyott programot, például egy látogatást egy kalandparkba is” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

A pszichológus szerint a gyermekeket jobban motiválja a kisebb ajándék, mint a nagyobb. „A nagy összeg vagy drága ajándék miatt el is veszítheti a gyermek a tanulás iránti motivációját, kisebb jutalomnál ettől nem kell tartani. Nemcsak a tárgyi jutalom lehet ugyanakkor a segítség, az ad ilyenkor erőt, hogy megértést kap a gyerek. Sokszor ugyanis maga sincs tisztában azzal, mitől feszült, míg a szülő elmagyarázhatja, hogy fáradt, nagy nyomás van rajta a sok tanulás miatt” – mondta Németh Erika klinikai gyermek-szakpszichológus.

A lényeg, hogy gyermekünk érezze: támogatjuk és elismerjük teljesítményét. Ehhez sokszor apró gesztusok is elegendőek: csempéssz pár új számot az mp4 lejátszójára, és tedd az íróasztalára egy zacskó szőlőcukorral és egy üzenettel: „Fél óra pihenés, egy kis pluszenergia, hogy jobban menjen a tanulás. Kitartás, már csak pár hét és lazíthatsz!” Ezzel jobban motiváljuk, mintha csak a lelkére kötnénk, hogy tévézés helyett kezdjen el tanulni, amint hazaért.

„A kamaszok azért sem szeretik az év végi hajrát, mert ilyenkor nem tudnak elég időt a barátaikkal tölteni. Ebben az esetben felajánlhatjuk, hogy ha kitartóan tanul, év végén csaphat egy házibulit, amire meghívhatja a cimboráit, és együtt ünnepelhetik meg a nyár kezdetét, a költségeket pedig mi, szülők álljuk. Egy 10-15 fős házibuli esetében körülbelül 10-20 ezer forintos költséggel kell számolni” – tette hozzá Horváth Magyary Nóra.

 

(c) Commitment Szolgáltató és Tanácsadó Kft., 2003-2009. Minden jog fenntartva.